- Με εφεδρικές μηχανές θα
καλυφθεί και φέτος η ζήτηση - Αναβάλλεται συνεχώς η λειτουργία του
«Με εφεδρικές μηχανές ισχύος 20 ΜW που θα εγκατασταθούν προσεχώς σε υποσταθμούς της ΔΕΗ θα καλυφθούν οι ανάγκες της Ρόδου σε ηλεκτρική ενέργεια τη φετινή σεζόν».
Αυτό δήλωσε στη «δ» Διευθυντής του Εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, που λειτουργεί στη Σορωνή, κ. Μιχάλης Μπαρδακάς.
«Για την κάλυψη των αναγκών της Ρόδου είναι σε λειτουργία στον ΑΗΣ Σορωνής 11 μηχανές. Αν η ζήτηση αυξηθεί θα θέσουμε σε λειτουργία και τα εφεδρικά συστήματα που έχουμε», δήλωσε ο κ. Μπαρδακάς και πρόσθεσε πως οι μηχανές που λειτουργούν στον ΑΗΣ μπορούν να παράγουν συνολικά ενέργεια, που θα κυμαίνεται από 200 έως 220 Μεγαβάτ.
«Πέρσι για την κάλυψη των αναγκών της Ρόδου χρειάστηκαν 198 MW. Tην τρέχουσα περίοδο πρέπει να παρέχουμε καθημερινά σε νοικοκυριά, μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις, ισχύ 135 MW. Δεν παρατηρείται εξαιτίας των καλών καιρικών συνθηκών αύξηση της ζήτησης σε ηλεκτρική ενέργεια. Τα δεδομένα θα αλλάξει πιθανή άνοδος της θερμοκρασίας», δήλωσε ο κ. Μιχάλης Μπαρδακάς.
Σε ερώτηση σχετικά με την κατασκευή του νέου εργοστασίου της ΔΕΗ στη Νότια Ρόδο, ο κ. Μπαρδακάς δήλωσε:
«Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα τον Οκτώβριο του 2016 θα ξεκινήσει να λειτουργεί το πρώτο μηχάνημα στο νέο εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Όλες οι μηχανές θα είναι σε λειτουργία στις αρχές του 2017. Μην ξεχνάμε πως θα πρέπει να γίνουν και οι απαραίτητες δοκιμές όλων των συστημάτων της νέας μονάδας».
Ο διευθυντής του ΑΗΣ Σορωνής δήλωσε πως είναι θέμα χρόνου να μεταφερθούν στη Ρόδο οι επτά μηχανές του νέου εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.
«Είναι πιθανό να μεταφερθούν στη Ρόδο, στο τέλος Ιουνίου, οι επτά μηχανές ντίζελ του νέου εργοστασίου. Από το λιμάνι της Λάρδου θα μεταφερθούν στη Νότια Ρόδο», δήλωσε ο κ. Μιχάλης Μπαρδακάς.
Την εξέλιξη του μεγάλου έργου παρακολουθούν στενά τόσο ο Δήμος Ρόδου όσο και η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.
Το μεγάλο στοίχημα για τη Ρόδο παραμένει η διασύνδεση της με την ηπειρωτική Ελλάδα.
Σε δηλώσεις του ο περιφερειάρχης κ. Γιώργος Χατηζημάρκος έχει αναφερθεί στις συζητήσεις που έχουν γίνει με τα στελέχη του ΑΔΜΗΕ για το συγκεκριμένο θέμα.
Στην παρούσα φάση όμως δεν μπορούν να γίνουν πολλά πράγματα. γιατί δεν ετοιμάστηκαν οι μελέτες που απαιτούνται για ένα τόσο μεγάλο έργο.
Σύμφωνα με χρονοδιάγραμμα της ΔΕΗ μετά τις Κυκλάδες θα συνδεθεί με τη ηπειρωτική Ελλάδα η Κρήτη και θα ακολουθήσει η Ρόδος.
Όπως εκτιμούν στελέχη της ΔΕΗ το έργο για τη διασύνδεση της Κρήτης θα τελειώσει το 2020 . Μετά θα προχωρήσει η ηλεκτρική διασύνδεση της Δωδεκανήσου με την ηπειρωτική Ελλάδα αν έχουν ολοκληρωθεί όλες οι απαιτούμενες διαδικασίες.
«Παγωμένο» παραμένει προς το παρόν το θέμα της κατασκευής υποσταθμού στη περιοχή του Αγίου Νικολάου, στη Ρόδο.
«Εμείς δεν έχουμε ενημέρωση για το συγκεκριμένο θέμα. Δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητες μας», δήλωσε ο κ. Μιχάλης Μπαρδακάς.
Συζητήσεις έγιναν στο παρελθόν μεταξύ της δημοτικής αρχής και στελεχών της ΔΕΗ, αλλά αποφάσεις δεν ελήφθησαν, γιατί κρίθηκε απαραίτητο να γίνουν πρώτα ειδικές μετρήσεις για τυχόν προβλήματα από τη λειτουργία του κέντρου διανομής στο Ροδίνι.