Συνεντεύξεις

Ρόδη Κράτσα: «Δεν επιτρέπεται να βρίσκεται η χώρα σ’ αυτήν την κατάσταση»

«Ανησυχώ,
γιατί βλέπω
την κυβέρνηση μπλεγμένη
μεταξύ
προεκλογικών
ανεδαφικών
εξαγγελιών και
ιδεολογικών
αγκυλώσεων»

«Δεν επιτρέπεται να βρίσκεται  η χώρα σ’ αυτήν την κατάσταση, μετά από μία δύσκολη και επώδυνη προσπάθεια που είχε αρχίσει ν’ αποδίδει καρπούς.Το μέλλον έχει οπωσδήποτε δυσκολέψει. Ανεβαίνει το κόστος της ανόρθωσης της οικονομίας, των απαιτήσεων των δανειστών μετά από αυτό το αλαλούμ της συμπεριφοράς της κυβέρνησης, χωρίς πυξίδα, χωρίς πείρα, χωρίς σοβαρότητα».
Αυτό υπογραμμίζει, σε συνέντευξή της στη “δ”,  η πρόεδρος του «Ινστιτούτου Δημοκρατίας Κ. Καραμανλής» και πρώην αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου κ. Ρόδη Κράτσα.
«Ειλικρινά ανησυχώ, γιατί βλέπω την κυβέρνηση μπλεγμένη μεταξύ προεκλογικών ανεδαφικών εξαγγελιών και ιδεολογικών αγκυλώσεων, που την απομακρύνουν από την Ευρώπη και τον σύγχρονο κόσμο», δηλώνει η κ. Κράτσα.
Σε ερώτηση σχετικά με το κλίμα που επικρατεί στην Ευρωβουλή για την Ελλάδα η κ Ρόδη Κράτσα δηλώνει :
«Το κλίμα δεν είναι καλό και αυτό είναι πολύ επικίνδυνο, όχι μόνο για το κλείσιμο της συμφωνίας, αλλά και για την συνέχεια, για την αλληλεγγύη και την υποστήριξη που επιζητούμε στην πορεία ανόρθωσης της οικονομίας. Η λειτουργία της Ε.Ε. βασίζεται σε κράτη που κτίζουν κοινούς κανόνες και δομές τους  που σέβονται και τους εφαρμόζουν. Ο καθένας έχει ευθύνη για τον εαυτό του  και για το σύνολο», δηλώνει η κ. Κράτσα.
Η πρόεδρος του «Ινστιτούτου Δημοκρατίας Κ. Καραμανλής» αναφέρεται και στη  διαχρονική σχέση της με τη Ρόδο και τη διεκδίκηση του τίτλου «Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης», που απαιτεί την εκπόνηση ολοκληρωμένου σχεδίου.
Η συνέντευξη της κ. Ρ. Κράτσα, αναλυτικά:

• Σας ανησυχεί το γεγονός ότι δεν έχει επιτευχθεί ακόμη συμφωνία μεταξύ της κυβέρνησης και των δανειστών; Υπάρχουν αντοχές και για άλλες καθυστερήσεις;  Πώς διαγράφεται το μέλλον της χώρας;
Με ανησυχεί πολύ γιατί η καθυστέρηση αυτή στοιχίζει ακριβά. Η εκκρεμότητα στερεί την χώρα από πόρους χρηματοδότησης, τα δημόσια ταμεία από έσοδα, τις τράπεζες από καταθέσεις, πλήττει την αξιοπιστία. Οι επενδυτές, οι τουρίστες, οι διεθνείς χρηματαγορές που έβλεπαν ήδη την Ελλάδα μ’ εμπιστοσύνη, επιφυλάσσονται ή απομακρύνονται! Και όλα αυτά δυσκολεύουν ακόμη περισσότερο την διαπραγμάτευση και εγκυμονούν  τον κίνδυνο να παρεκτραπεί η πορεία και να συμβεί μοιραίο ατύχημα.  Δεν επιτρέπεται να βρίσκεται  η χώρα σ’ αυτήν την κατάσταση, μετά από μία δύσκολη και επώδυνη προσπάθεια που είχε αρχίσει ν’ αποδίδει καρπούς.Το μέλλον έχει οπωσδήποτε δυσκολέψει. Ανεβαίνει το κόστος της ανόρθωσης της οικονομίας, των απαιτήσεων των δανειστών μετά από αυτό το αλαλούμ της συμπεριφοράς της κυβέρνησης, χωρίς πυξίδα, χωρίς πείρα, χωρίς σοβαρότητα. Ήταν αφέλεια η εξαπάτηση του λαού, όταν έλεγε ο κ. Τσίπρας, ¨δεν υπάρχει ούτε μία στο εκατομμύριο να μην δεχθεί η κα Μάρκελ  την πρότασή μου¨.

• Θα πρέπει, πιστεύετε, να διεξαχθεί δημοψήφισμα για τις περαιτέρω κινήσεις που θα πρέπει να γίνουν αν ο διάλογος με τους δανειστές δε φέρει αποτέλεσμα;
Ούτε χρόνος, ούτε χρήμα, ούτε λόγος υπάρχει για δημοψήφισμα. Αυτά αποτελούν κοροϊδία για τον ελληνικό λαό με στόχο να κερδίσει χρόνο η κυβέρνηση και να «βολέψει» τα εσωκομματικά της.Τι θα ρωτούσε στο δημοψήφισμα; Αν ο λαός θέλει να παραμείνει στην ευρωζώνη; Είναι σαφής η θετική του θέση απέναντι στο ευρώ.Αν πρέπει να υποχωρήσει στους δανειστές; Είναι γνωστές οι υποχρεώσεις κάθε χώρας για δημοσιονομική προσαρμογή και ανταγωνιστικότητα και ότι αυτό συνεπάγεται, συμμάζεμα, εξοικονόμηση πόρων, αποκρατικοποιήσεις, διαφάνεια, μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, στο συνταξιοδοτικό, στο δημόσιο. Οι δανειστές δηλαδή οι φορολογούμενοι άλλων χωρών, χρηματοδοτούν (με περισσότερο από 240 εκατομμύρια έως σήμερα) αυτόν τον μετασχηματισμό της οικονομίας μας από ελλειμματική σε πλεονασματική. Τι θα τους ζητούσαμε μ’ ένα δημοψήφισμα; Να  μας δίνουν τα χρήματα και να μας αφήσουν ήσυχους; Σε κάθε περίπτωση έτσι δεν θα μπορούσαμε να σταθούμε στην Ευρωζώνη. Αυτά τα έκρυψε από τον ελληνικό λαό ο ΣΥΡΙΖΑ και τώρα που τα’ αντιμετωπίζει θέλει να  ρίξει στην ευθύνη, στην πλάτη του λαού. Δεν έχει αποφασίσει ή δεν μπορεί να κυβερνήσει.

• Πιστεύετε πως η Ελλάδα θα καταφέρει να μείνει εντός ευρωζώνης ή θα υπάρξουν δυσάρεστες συνέπειες;
Θέλω να το ελπίζω. Αλλά ειλικρινά ανησυχώ, γιατί βλέπω την κυβέρνηση μπλεγμένη μεταξύ προεκλογικών ανεδαφικών εξαγγελιών και ιδεολογικών αγκυλώσεων, που την απομακρύνουν από την Ευρώπη και τον σύγχρονο κόσμο. Καταλαβαίνει η κυβέρνηση ότι πρέπει να φτάσει σε συμφωνία και γι’ αυτό υποχωρεί σε όλα τα μέτωπα, έστω και με δύσκολους όρους, αλλά ανησυχώ ότι δεν θα μπορέσει να την υλοποιήσει. Θα έχει την δεδηλωμένη από την κοινοβουλευτική πλειοψηφία που την στηρίζει; Θα μπορέσουν οι Υπουργοί να προετοιμάσουν τους κατάλληλους νόμους  και να τους εφαρμόσουν, αφού ήδη αντιδρούν; Η παραμονή στην ευρωζώνη και η αξιοποίηση των ωφελημάτων είναι συνεχής διαδικασία. Η σκιά του Grexit είναι εφιαλτική. Τι μέλλει να γίνει; Κυβέρνηση συνεργασίας με έκτακτες συνθήκες; Εκλογές; Υπάρχει χρόνος;

• Παρακολουθώντας επί σειράν ετών τα γεγονότα στην Ευρωβουλή πως πιστεύετε πως αντιμετωπίζουν την Ελλάδα οι ευρωπαίοι και ποιο είναι το κλίμα που έχει διαμορφωθεί εκεί για την χώρα μας;
Το κλίμα δεν είναι καλό και αυτό είναι πολύ επικίνδυνο, όχι μόνο για το κλείσιμο της συμφωνίας, αλλά και για την συνέχεια, για την αλληλεγγύη και την υποστήριξη που επιζητούμε στην πορεία ανόρθωσης της οικονομίας. Η λειτουργία της Ε.Ε. βασίζεται σε κράτη που κτίζουν κοινούς κανόνες και δομές τους  που σέβονται και τους εφαρμόζουν. Ο καθένας έχει ευθύνη για τον εαυτό του  και για το σύνολο.
Η Ελλάδα δεν είναι απλά ένας αδύναμος κρίκος είναι το προβληματικό μέλος που δείχνει ότι  δεν θέλει να προσαρμοσθεί και να προχωρήσει μαζί. Αναφέρονται στις άλλες χώρες του μνημονίου που βγαίνουν μ’ επιτυχία. Αλλά δεν είναι μόνο η Ευρώπη που προβληματίζεται. Δείτε τον Πρόεδρο Ομπάμα.  Ήμουνα στην Ουάσιγκτον την περασμένη εβδομάδα και έζησα το κλίμα μεγάλης ανησυχίας για την ελληνική ακινησία. Το ίδιο και στα Αραβικά Εμιράτα τον περασμένο μήνα έζησα την απορία για το ελληνικό οπισθογύρισμα από τα μεγάλα επενδυτικά Ταμεία της περιοχής.

• Πώς είδατε την στάση που τηρεί μέχρι τώρα η Ν.Δ. και τι πρέπει να γίνει από εδώ και στο εξής;
Η Ν.Δ. είναι σταθερή και ειλικρινής στον πολιτικό της λόγο και την πολιτική της πράξη. Πορεύτηκε με άξονα την αλήθεια όση πικρή και αν είναι κάποιες φορές, για το συμφέρον του ελληνικού λαού έστω και αν έγιναν κάποιες αστοχίες. Οδήγησε ως βασικός κορμός της προηγούμενης κυβέρνησης, την χώρα σε σταθεροποίηση μέσα σε δύσκολες πολιτικές και κοινωνικές συνθήκες, στέριωσε την θέση της μέσα στην ευρωζώνη και δημιούργησε  τις προϋποθέσεις ανάκαμψης.  Σας θυμίζω ότι το φθινόπωρο του 2014 βγαίναμε από το μνημόνιο με τις κοινωνικές πληγές ακόμη ανοικτές, αλλά είχαμε μπροστά ένα δρόμο ανοδικής πορείας  με προοπτικές. Η ανατροπή  της κυβέρνησης από τις πρόωρες εκλογές είδαμε που μας οδήγησε.  Σε κάθε περίπτωση,  η Ν.Δ. αποτελεί τον σταθερό και δυνατό πόλο του πολιτικού μας συστήματος και πρέπει να σταθεί στο ύψος των ιστορικών ευθυνών της. Από την πλευρά της πολιτικής θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τις αξίες της και να προστατεύει στο μέτρο του ρόλου της, την θέση της χώρας μέσα στην ευρωζώνη μέσα στον σύγχρονο κόσμο για να μπορέσουμε με ασφάλεια ν’αξιοποιήσουμε τα πλεονεκτήματά μας μ’ εγχώριες και ξένες, επενδύσεις μικρές και μεγάλες και βέβαια το ανθρώπινο δυναμικό που είναι ταλαντούχο και σήμερα υποφέρει.  Παράλληλα, όπως όλοι οι ζωντανοί οργανισμοί,                     η Ν.Δ. χρειάζεται εξελίξεις σε δομές, τρόπους, οργάνωσης κι επικοινωνίας με αξιοκρατία με καθαρό όραμα, με  προσαρμογή στα συνεχώς νέα δεδομένα και συμμετοχή των πολιτών.

• Ποιες δράσεις έχουν προγραμματιστεί για να υλοποιηθούν από το «Ινστιτούτο Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής»;
Το «Ινστιτούτο Δημοκρατίας Κ. Καραμανλής» καλείται να παίξει ένα σημαντικό ρόλο με την επεξεργασία ιδεών, την ενημέρωση των πολιτών και την συμμετοχή στον δημόσιο διάλογο. Στην σύγχρονη εποχή συντελούνται μεγάλοι μετασχηματισμοί οικονομικοί και γεωπολιτικοί που μας αφορούν. Ο κόσμος γίνεται ανοικτός, πολυσύνθετος, αλληλοεξαρτώμενος και ανταγωνιστικός. Παράλληλα αναδύονται νέες εστίες πολέμων  και νέες απειλές για την ειρήνη και την σταθερότητα. Όλες αυτές  οι προκλήσεις αφορούν ιδιαίτερα την χώρα μας. Πρέπει αυτά να τα μελετήσουμε επιστημονικά, να τα συζητήσουμε με τους φορείς, τους πολίτες, τα κόμματα και να καταλήξουμε σε προτάσεις πολιτικής και δράσης που θα είναι χρήσιμες για όλους. Πέρα από διάφορες εκδηλώσεις και εκδόσεις, σχεδιάζουμε μια νέα παρουσία στο internet που θα διευκολύνει την επικοινωνία στο πλαίσιο της ενημέρωσης κι ανταλλαγής απόψεων.Τα δύσκολα χρόνια του μνημονίου έφεραν σε όλους τους φορείς δυσκολίες οικονομικές που προσπαθούμε ν’ αντιμετωπίσουμε   για να έχουμε ενεργή παρουσία εντός κι εκτός της χώρας και να συμβάλλουμε στο σύγχρονο γίγνεσθαι.

• Με αφορμή την τακτική επικοινωνία που έχετε με τη δημοτική αρχή Ρόδου θα στηρίξετε την υποψηφιότητα για την διεκδίκηση του τίτλου «Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης»;
Η σχέση μου με την Ρόδο είναι διαχρονική. Ξεκινάει από το 1988  όταν εκεί οργανώσαμε την απονομή του Βραβείου ¨ Γυναίκες της Ευρώπης¨ και ιδρύσαμε το club of Rhodes τον όμιλο δηλαδή βραβευμένων γυναικών από ολόκληρη την Ευρώπη. Σας θυμίζω ότι διατηρούμε πάντα την έδρα του στην Ρόδο, στην Παλιά Πόλη. Η Ρόδος αξίζει να προβληθεί πανευρωπαϊκά ν’ αναδείξει την ιστορία, τα φυσικά της πλεονεκτήματα, την σύγχρονη ταυτότητά και την σημαντική γεωγραφική θέσης της. Θα είμαι δίπλα της σε κάθε προσπάθεια. Πρέπει όμως ο στόχος της πολιτιστικής πρωτεύουσας ν’ αγκαλιασθεί από όλους τους φορείς, παράγοντες και δημότες και να εκπονηθεί  ένα ολοκληρωμένο σχέδιο γιατί η υποψηφιότητα της θ’ ανταγωνισθεί αρκετές άλλες από την χώρα μας.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου