Ειδήσεις

Έγκλημα χωρίς… τιμωρία η κακοποίηση παιδιών στην Ευρώπη

Αποκαλύψεις, καθόλου τιμητικές για την “πολιτισμένη” Ευρώπη, περιλαμβάνονται σε πολύ πρόσφατες εκθέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Κοινωνικών Δικαιωμάτων (ΕΕΚΔ) του Συμβουλίου της Ευρώπης, αναφορικά με το καθεστώς τιμωρίας που ισχύει, εναντίον εκείνων που κακοποιούν σωματικά τα παιδιά.
Για το Βέλγιο, την Τσεχία, την Ιρλανδία και την Σλοβενία, διαπιστώνεται ότι, η σωματική τιμωρία και η κάθε είδους βιαιοπραγία κατά των παιδιών, δεν απαγορεύεται κατά τρόπο αρκούντως σαφή, δεσμευτικό και ακριβή στην νομοθεσία αυτών των κρατών.
Για την Ελλάδα,την Γαλλία, την Ιταλία και την Κύπρο διαπιστώνεται ότι, υπάρχει παντελής έλλειψη σαφής νομοθεσίας, με την οποία ν’ απαγορεύονται όλες οι μορφές σωματικής τιμωρίας των παιδιών, στην οικογένεια και στα σχολεία.
Η πλέον ανατριχιαστική διαπίστωση, ωστόσο, συνίσταται στό ότι, σύμφωνα με τις έρευνες της Επιτροπής, το 60%μέχρι και το 90% των γονέων στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, τάσσονται υπέρ της σωματικής τιμωρίας των παιδιών, για λόγους συνετισμού και …εκπαίδευσης.
Στις εκθέσεις επισημαίνεται ότι, η βία κατά των παιδιών, συμπλεριλαμβανομένης και της σωματικής τιμωρίας, αποτελεί κατάχρηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των ίδιων των παιδιών και υπενθυμίζεται ότι, το Συμβούλιο της Ευρώπης εργάζεται προς την κατεύθυνση ν’ απαγορευθεί δια νόμου η βιαιοπραγία κατά των παιδιών και στις 47 χώρες-μέλη του πανευρωπαϊκού αυτού Οργανισμού.
Αναφέρεται, βέβαια ότι, τον Μάϊο του 2015, μία σειρά από ευρωπαϊκές χώρες ( Αλβανία, Ανδόρα, Αυστρία, Βουλγαρία, Κροατία, Κύπρος, Δανία, Εσθονία, Φινλανδία, Γερμανία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Ισλανδία, Λετονία, Λιχτενστάιν, Λουξεμβούργο, Μάλτα, Κάτω Χώρες, Νορβηγία, Πολωνία, Πορτογαλία, Μολδαβία, Ρουμανίας, Σαν Μαρίνο, Ισπανία, Σουηδία, ” Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας», και Ουκρανία) αποφάσισαν να εισαγάγουν νομοθεσίες, με τις οποίες απαγορεύεται η βία κατά των παιδιών στα σχολεία αλλά, οι νομοθεσίες αυτές δεν έχουν απαγορευτική ισχύ σε όλες τις περιπτώσεις, όπως λ.χ είναι η άσκηση σωματικής βίας στα παιδιά στην οικογένεια ή στο συγγενικό περιβάλλον.
Η Επιτροπή υπογραμμίζει έντονα ότι, η σωματική βία εναντίον των παιδιών, αποτελεί την πλέον διαδεδομένη μορφή βίας κατά των παιδιών, είναι αναποτελεσματική ως μέσον πειθαρχίας και μπορεί να προκαλέσει σοβαρές σωματικές και ψυχολογικές βλάβες στα παιδιά.

Πηγή:reporter.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου