Καθώς το «πάγωμα» πληρωμών από το ελληνικό Δημόσιο έχει οδηγήσει στα όριά τους όλους τους δημόσιους φορείς, ήρθε η στιγμή τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ να βάλουν ταμπέλα «ΚΛΕΙΣΤΟΝ». Μετά τη χθεσινή συνεδρίαση των προέδρων των ΤΕΙ, σειρά έχουν σήμερα οι πρυτάνεις των πανεπιστημίων να συνεδριάσουν. Στο επίκεντρο βρίσκονται τα οικονομικά προβλήματα των ιδρυμάτων αλλά και ο νέος νόμος για τα ΑΕΙ, ενώ τα ΤΕΙ αντιδρούν με οξύτητα στην αλλαγή του συστήματος πιστωτικών μονάδων σε διδακτικές.
Ειδικότερα, η έκτακτη σύνοδος πρυτάνεων θα οργανωθεί, σήμερα, στην Αθήνα. Οπως ανέφερε χθες στην «Κ» ο πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης και μέλος του προεδρείου της Συνόδου Βασίλης Διγαλάκης, το κυρίαρχο θέμα θα είναι τα οικονομικά προβλήματα, αφού τα ιδρύματα δεν έχουν λάβει ούτε… ένα ευρώ από την τακτική επιχορήγηση του 2015 και λειτουργούν με τα ταμειακά τους διαθέσιμα προηγούμενων ετών, τα οποία εξαντλούνται στα τέλη Ιουνίου. «Θα αναγκαστούμε να σταματήσουμε τις πληρωμές προς τους προμηθευτές μας», δήλωσε στην «Κ» η πρύτανης του Παν. Πατρών, Βενετσάνα Κυριαζοπούλου.
Από την άλλη, υπουργείο Παιδείας και ιδρύματα επεξεργάζονται σχέδιο για δάνειο με ευνοϊκούς όρους (25ετή διάρκεια, επιτόκιο 2%) προς τα ΑΕΙ/ΤΕΙ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Παρότι το δάνειο θα δοθεί μόνο για βελτίωση υποδομών (κτίρια, εξοπλισμός) και όχι για αντιμετώπιση λειτουργικών αναγκών, εύλογα είναι καλοδεχούμενο. Οι πρυτάνεις θα συζητήσουν και τις διατάξεις του νέου ν/σ για τα ΑΕΙ, το οποίο δεν έχει δοθεί σε δημόσια διαβούλευση, αλλά συζητείται στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ. Οι πρυτάνεις αντιδρούν σε σειρά διατάξεων όπως η συμμετοχή των φοιτητών στις πρυτανικές εκλογές, η αλλαγή του συστήματος πιστωτικών μονάδων και η παύση των νυν πρυτάνεων προτού ολοκληρωθεί η θητεία τους.
Πλην των οικονομικών προβλημάτων, το θέμα των πιστωτικών μονάδων και ισοτίμησης των πτυχίων από πενταετείς σπουδές με master βρέθηκαν ψηλά στην ατζέντα και της χθεσινής Συνόδου των προέδρων ΤΕΙ. Οι πρόεδροι εκτιμούν ότι οι δύο ρυθμίσεις υποβαθμίζουν τα πτυχία των ΤΕΙ και εξυπηρετούν τα συμφέροντα των Πολυτεχνείων. Μάλιστα, συνέδεαν τις σχετικές ρυθμίσεις με το γεγονός ότι ο υπουργός Αριστείδης Μπαλτάς κι ένας εκ των συγγραφέων του ν/σ –ο Γεράσιμος Σπαθής– προέρχονται από το ΕΜΠ.
Την ίδια στιγμή, επανέρχονται οι αντιδράσεις για τη θέση του μαθήματος της Πληροφορικής στο νέο σύστημα εισαγωγής σε ΑΕΙ/ΤΕΙ, που θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά από το 2016. Τρεις πρυτάνεις, ένας κοσμήτορας σχολής και 12 πρόεδροι τμημάτων, σε επιστολή προς τον κ. Μπαλτά, αναφέρουν ότι «το νέο σύστημα αδικεί την κοινότητα της Πληροφορικής, καθώς περιορίζει σημαντικά τις επιλογές των μαθητών που θα ενδιαφερθούν για σπουδές Πληροφορικής, ενώ ταυτόχρονα τους υποβάλλει στο εξεταστικό άγχος ενός μαθήματος που κατά κανέναν τρόπο δεν είναι απαραίτητο για τις μετέπειτα σπουδές τους (τη Χημεία)». Μάλιστα, και παρότι για το θέμα αρμόδιος είναι ο αναπληρωτής υπουργός Τάσος Κουράκης, οι 16, στην επιστολή τους προς τον κ. Μπαλτά, του υποδεικνύουν ότι «δεν βρισκόμαστε στο 1980, όπου η έννοια της υπολογιστικής σκέψης και των σπουδών Πληροφορικής πρωτοεμφανίστηκαν χωρίς να προσδιορίζουν επακριβώς τότε την επιστημονική τους αυταξία», και προτείνουν οι υποψήφιοι στο 2ο επιστημονικό πεδίο να επιλέγουν και να εξετάζονται σε Χημεία ή Πληροφορική και η επιλογή τους αυτή να τους επιτρέπει την πρόσβαση στις αντίστοιχες σχολές.
Τέλος, από τη Δευτέρα οι υποψήφιοι των φετινών πανελλαδικών εξετάσεων πρέπει να αποκτήσουν από το λύκειό τους password, για να υποβάλουν το μηχανογραφικό τους δελτίο έως την Τρίτη 7 Ιουλίου.
Καθημερινή