Τις δυσκολίες διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών και την ανάγκη άμεσης κινητοποίησης και συνδρομής από την κυβέρνηση επισημαίνουν αστυνομικοί, εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης και μέλη Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων που δραστηριοποιούνται σε νησιά του Αιγαίου.
Παράπλευρα του κέντρου κράτησης στο Μερσινίδι της Χίου έχει στηθεί εδώ και ημέρες ένας πρόχειρος καταυλισμός υποδοχής μεταναστών και προσφύγων. Ο στρατός παραχώρησε σκηνές –χωρητικότητας δέκα ατόμων η καθεμία– και ο δήμος δύο κοντέινερ. Εθελοντές προσφέρουν ρούχα και γάλα για βρέφη. Και πάλι όμως δεν μπορούν να καλυφθούν οι ανάγκες. Αρκετοί από τους 250 ανθρώπους που φιλοξενούνται προσωρινά εκεί κοιμούνται στην ύπαιθρο, πάνω στο χώμα.
«Ο ρυθμός αφίξεων ξεπερνάει τους 150 ανθρώπους την ημέρα και τις δυνατότητες καταγραφής αποτυπωμάτων που έχει η αστυνομία. Μέχρι να ταυτοποιηθούν οι πρόσφυγες μπορεί να περάσουν και τέσσερις ημέρες οπότε αναγκαστικά θα μείνουν εδώ υπό αυτές τις συνθήκες», λέει στην «Κ» ο γιατρός Νίκος Παντέλαρος που βρίσκεται στο Μερσινίδι με την οργάνωση των Γιατρών του Κόσμου. Μέχρι στιγμής διαπιστώνει ότι αυξάνεται σε σχέση με το περυσινό καλοκαίρι η ροή γυναικών και παιδιών. Μια από τις εξηγήσεις που δίνει ο ίδιος είναι ότι είχε προηγηθεί η παράτυπη διάσχιση των συνόρων από τους άντρες και ακολουθούν τώρα τα υπόλοιπα μέλη των οικογενειών.
Τα όρια της αξιοπρεπούς φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών πάντως έχει ξεπεράσει κατά πολύ και η γειτονική Λέσβος που δέχεται και το μεγαλύτερο κύμα αφίξεων στο Ανατολικό Αιγαίο. Αν και το νησί μπορεί να φιλοξενήσει προσωρινά μέχρι και 1.500 ανθρώπους, αυτή τη στιγμή υπολογίζεται ότι πάνω από 2.500 μετανάστες βρίσκονται εκεί. (Το πρωί της Κυριακής αρκετοί εξ’ αυτών -περίπου 1.800- έφτασαν στον Πειραιά με έκτακτο δρομολόγιο του πλοίου Blue Star 1 καθώς και με το πλοίο της γραμμής).
Εκκληση από τη Λέσβο
Μέσα στην εβδομάδα μάλιστα ο δήμαρχος Μυτιλήνης Σπύρος Γαληνός απηύθυνε έκκληση για βοήθεια με επιστολή του προς τα συναρμόδια υπουργεία Μεταναστευτικής Πολιτικής και Προστασίας του Πολίτη. Από την αρχή του έτους η Λέσβος έχει δεχτεί περισσότερους από 19.000 μετανάστες. «Η αυξανόμενη ροή απειλεί να μετατρέψει το κύμα συμπαράστασης των πολιτών σε κύμα έντονων αντιδράσεων» έγραψε ο δήμαρχος. Ακόμη ομάδες εθελοντών ζητούν να εξασφαλιστεί η περισυλλογή και ασφαλής μεταφορά των νεοαφιχθέντων από τις ακτές καθώς σε πολλές περιπτώσεις περπατούν έως και 60 χλμ. μέχρι να φτάσουν στις λιμενικές ή αστυνομικές αρχές. Η ελληνική νομοθεσία προβλέπει κυρώσεις για όσους ιδιώτες μεταφέρουν εντός της επικράτειας παράτυπους μετανάστες.
Σύμφωνα με την Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες περισσότεροι από 48.000 άνθρωποι κυρίως από Συρία, Αφγανιστάν και Ιράκ έφτασαν στα ελληνικά νησιά από τον Ιανουάριο του 2015 μέχρι και το πρώτο πενθήμερο του Ιουνίου όταν για όλο το 2014 δεν ξεπέρασαν τις 43.500.
Σε λήψη έκτακτων μέτρων διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών καλεί τον κυβερνητικό μηχανισμό με ανακοίνωσή της η μη κυβερνητική οργάνωση Μετάδραση, που προσφέρει υπηρεσίες διερμηνείας και συνοδείας ανηλίκων μεταναστών.
Καθημερινή