Την οργισμένη αντίδραση του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ) έχει προκαλέσει η πρόταση του Φαρμακευτικό Αναπτυξιακό Ινστιτούτο Ελλάδος (ΦΑΝΙΕ) για διενέργεια απλών ιατρικών πράξεων πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στον χώρο του φαρμακείου.
Συγκεκριμένα, σε ανακοίνωσή του το ΦΑΝΙΕ, που εκπροσωπεί κυρίως φαρμακεία με διευρυμένο ωράριο λειτουργίας προτείνει:
1. Να επιτραπεί επίσημα η παροχή υπηρεσιών υγείας από τα φαρμακεία, τόσο των παραδοσιακών (μέτρηση πίεσης, ενέσεις κ.λπ.), όσο και σύγχρονων, σε συνεργασία με άλλους επιστήμονες υγείας (Μικροβιολόγους, διαιτολόγους, οπτικούς, αισθητικούς), όπως απλές διαγνωστικές εξετάσεις, διαβητολογικές υπηρεσίες, υπηρεσίες αισθητικής κλπ.
2. Να επιβεβαιωθεί ο ρόλος του φαρμακοποιού ως συμβούλου και εποπτεύοντα για την ορθή εφαρμογή της θεραπείας των ασθενών, με σύγχρονα πρωτόκολλα και συστήματα παρακολούθησης. Η συμμόρφωση των ασθενών με τη θεραπεία τους, όπως καταδεικνύει η διεθνής εμπειρία, είναι άμεσα συνδεδεμένη με την αποσυμφόρηση των νοσοκομείων και την εξοικονόμηση πόρων από τις δαπάνες υγείας.
3. Να αρθεί η απαγόρευση διάθεσης από τα φαρμακεία προϊόντων σχετικών με τη διατροφή, όπως τυποποιημένα τρόφιμα χωρίς γλουτένη ή λακτόζη και τυποποιημένα προϊόντα δημητριακών πρωτεϊνών, υπερτροφών και βιολογικής προέλευσης. Είναι, τουλάχιστον παράδοξο, να τίθεται θέμα πώλησης φαρμάκων (και να έχει επιτραπεί η διάθεση συμπληρωμάτων διατροφής) από άλλα κανάλια, ενώ απαγορεύεται η διάθεση από τα φαρμακεία ειδών που σχετίζονται άμεσα με τη θεραπεία και την αγωγή υγείας.
«Οι τρέχουσες εξελίξεις δίνουν μια πρώτη τάξης ευκαιρία να επαναφέρουμε τη συζήτηση στο επίπεδο της λειτουργίας του φαρμακείου ως σημείου παροχής υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Ένας τέτοιος χαρακτήρας ανταποκρίνεται στις ανάγκες της κοινωνίας, αξιοποιεί στο μέγιστο τους επιστήμονες φαρμακοποιούς και μειώνει τις κρατικές δαπάνες υγείας, μέσω της πρόληψης και της συμμόρφωσης των ασθενών στη θεραπεία τους. Κυρίως δίνει τη δυνατότητα στο ελληνικό φαρμακείο να αναπτυχθεί και να συμβάλει τα μέγιστα στον εξορθολογισμό των υπηρεσιών υγείας στην Ελλάδα», αναφέρει το ΦΑΝΙΕ σε σχετική ανακοίνωση.
Απόπειρα αντιποίησης του ιατρικού επαγγέλματος
Αντιδρώντας στην πρόταση, ο ΙΣΑ κάνει λόγο για προσπάθεια αντιποίησης του ιατρικού επαγγέλματος που εγκυμονεί μεγάλους κίνδυνους για τη δημόσια υγεία.
«Εκφράζουμε την αγανάκτησή μας και τονίζουμε τους σοβαρούς κινδύνους που εγκυμονούν για τη δημόσια υγεία από τέτοιες αντιεπιστημονικές πρακτικές. Οποιαδήποτε ιατρική πράξη που εκτελείται από μη γιατρούς και μάλιστα σε ακατάλληλους χώρους πώλησης προϊόντων, εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για την υγεία του ασθενή.
»Επιπρόσθετα αποτελεί αντιποίηση του ιατρικού επαγγέλματος και είναι ποινικά διώξιμη. Θυμίζουμε για ακόμη μία φορά ότι ο φαρμακοποιός, δεν είναι ο θεράπων γιατρός και δε μπορεί ούτε να εκτελέσει ιατρικές πράξεις ούτε να ελέγξει την κλινική αποτελεσματικότητα των χορηγούμενων σκευασμάτων, καθώς δε μπορεί να αξιολογήσει τις κλινικές ανεπιθύμητες ενέργειες.
Η θεραπεία του ασθενή αποτελεί ιατρική ευθύνη του θεράποντα γιατρού και αυτό είναι ένα αξίωμα που πρέπει να είναι σεβαστό και να μην καταστρατηγείται από κανέναν. Κανένα φάρμακο δεν μπορεί να χορηγείται χωρίς ιατρική συνταγή. Καμία ιατρική πράξη δεν μπορεί να εκτελείται από μη γιατρούς», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση του ΙΣΑ.
To BHMA