Ειδήσεις

Ανοιξε ο Ασκός του Αιόλου με τις κατασχέσεις λογαριασμών!

  • Θα διεκδικήσουν την επιστροφή του ΔΗ.ΦΟ.ΔΩ. σε βάθος πενταετίας
  • Εκδόθηκαν οι πρώτες ευνοϊκές δικαστικές αποφάσεις

Με αντίποινα, που θα δημιουργήσουν ασφυκτική κατάσταση στα οικονομικά του πολύπαθου Δήμου Ρόδου, απειλούν ευθέως επιχειρηματίες που βρέθηκαν ή κινδυνεύουν να βρεθούν αντιμέτωποι με κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών τους, από τη δημοτική αρχή, λόγω οφειλών.
Μετά τη διαπίστωση συγκεκριμένα ότι η δημοτική αρχή προχώρησε σε αναγκαστικά μέτρα σε βάρος οφειλετών της, προτού παρέλθει η προθεσμία της 26ης Ιουνίου 2015 για τη ρύθμισή τους με ευνοϊκούς όρους, επιχειρηματίες, κυρίως από τον ξενοδοχειακό κλάδο, ετοιμάζονται να υποβάλουν αγωγές με τις οποίες θα διεκδικούν την επιστροφή των δημοτικών Φόρων που κατέβαλαν σε βάθος 5 ετίας!
Η Ενωση Ξενοδόχων Ρόδου, αναλογιζόμενη τα προβλήματα, που θα δημιουργούσε στην επιβίωση του Δήμου Ρόδου μια τέτοια δικαστική διένεξη, το αποτέλεσμα της οποίας ήταν προδιαγεγραμμένο μετά τις δύο αποφάσεις της Ολομέλειας του ΣτΕ, που έκρινε τον φόρο αντισυνταγματικό, είχε ζητήσει από τα μέλη της, να απόσχουν από την υποβολή τέτοιων αγωγών.
Η απόφαση, ωστόσο, να γίνουν κατασχέσεις, αρχικώς σε 90 επιχειρηματίες, συμπεριλαμβανομένων και πολλών από τον ξενοδοχειακό κλάδο, με τον τρόπο που έγιναν, προκάλεσε αντιδράσεις, που είναι πλέον δύσκολο να ελεγχθούν.
Ήδη εξετάζεται από δικηγόρους της Ρόδου, για λογαριασμό εντολέων τους, η υποβολή αγωγών διεκδίκησης αναδρομικώς του δημοτικού φόρου.
Το Διοικητικό Πρωτοδικείο Ρόδου έχει εξάλλου ήδη δικαιώσει, με 4 αποφάσεις που εξέδωσε πρόσφατα, απαιτήσεις της Καζίνο Ρόδου ΑΕ, που ήταν από τις πρώτες εταιρείες, που προσέβαλαν ως αντισυνταγματική την επιβολή του φόρου και πλέον η δημοτική αρχή υποχρεώνεται στην επιστροφή εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ.
Στο προσεχές διάστημα αναμένεται εξάλλου να εκδοθεί νόμος, σε συνέχεια των αποφάσεων του ΣτΕ, που θα παρέχει τις κατευθυντήριες οδηγίες στη διοίκηση για την κατάργηση του ΔΗ.ΦΟ.ΔΩ..
Θεωρείται εκτός νόμου οποιαδήποτε πρόβλεψη «κόντρα» στις αποφάσεις του ΣτΕ. Από την στιγμή συγκεκριμένα, που η επιβολή του ΔΗ.ΦΟ.ΔΩ. κρίθηκε αντισυνταγματική, θεωρείται ότι παρανόμως εισπράχθηκε από τους Δήμους και ως εκ τούτου όσοι οφείλουν δεν έχουν υποχρέωση να πληρώσουν και όσοι κατέβαλαν μπορούν να διεκδικήσουν τα καταβληθέντα της τελευταίας πενταετίας.
ΕΚΔΟΘΗΚΑΝ ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΑΝΑΣΤΟΛΗΣ
Και ενώ έτσι έχουν τα πράγματα, πρόσθετα προβλήματα δημιούργησε χθες στον Δήμο Ρόδου η έκδοση των πρώτων τριών αποφάσεων του Διοικητικού Πρωτοδικείου Ρόδου με τις οποίες αναστέλλονται (στην μια μερικώς) ταμειακές βεβαιώσεις αλλά και κατασχέσεις, εις χείρας τραπεζών, των οικονομικών υπηρεσιών του Δήμου Ρόδου, σε ισάριθμες ξενοδοχειακές εταιρείες γνωστού ομίλου.
Η κρίση του δικαστηρίου αποτελεί, όπως έγραψε η «δημοκρατική», πρόκριμα για όμοιες ενέργειες από πληττόμενες από όμοιες κατασχέσεις, που επέβαλε επιπόλαια, αν μη τι άλλο, ο Δήμος Ρόδου, σε χρόνο που η δυνατότητα για ρύθμιση δια ευνοϊκού νόμου των οφειλών προς τους ΟΤΑ, δεν έχει παρέλθει.
Ο ξενοδοχειακός όμιλος εξέθεσε στις προσφυγές του ότι δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις του νόμου για κατάσχεση, αφού στις προσβαλλόμενες ταμειακές βεβαιώσεις δεν υπάρxει σαφής και ακριβής καθορισμός του οφειλoμένoυ κεφαλαίoυ και των προσαυξήσεων, αλλά υπάρχει απλή αναγραφή του συνολικά οφειλομένου ποσού (κεφαλαίου και προσαυξήσεων).
Επιπλέον η επιβολή σε βάρος της εταιρείας προστίμων, λόγω ανέγερσης και διατήρησης αυθαιρέτων, είναι μη νόμιμη, καθόσον έχει υποβάλει αίτηση υπαγωγής στον ν.4178/2013 περί αυθαιρέτων και έχει υπαχθεί στις διατάξεις του συγκεκριμένου νόμου για την νομιμοποίηση των αυθαιρέτων κτισμάτων της.
Επισημαίνει μάλιστα ότι σύμφωνα με το σχετικό νόμο, αναστέλλεται η επιβολή κυρώσεων και είσπραξης προστίμων, σε όσους υπαχθούν στο νόμο περί ρύθμισης αυθαιρέτων.
Επιπλέον με το άρθρο μόνο της ΥΑ ΠΟΛ.1110/26.5.2015 (ΦΕΚ Β 946/26-5-2015) ορίζεται ότι “Παρατείνεται η προθεσμία υποβολής αίτησης για υπαγωγή στη ρύθμιση των άρθρων 1 και 15 του Ν. 4321/2015, όπως ισχύουν, έως και την 26η Ιουνίου 2015″.
Την υπόθεση χειρίστηκε ο δικηγόρος κ. Κ. Σαρρής.
ΚΑΙ ΝΕΑ ΠΡΟΣΦΥΓΗ
Το δικαστήριο αναμένεται να εκδώσει την απόφασή του επί όμοιας αιτήσεως αναστολής, που υπέβαλε γνωστός επιχειρηματίας του νησιού, δια του πληρεξουσίου δικηγόρου του κ. Σ. Χαραλάμπους.
Κατά του Δήμου Ροδίων και κατά των αναφερόμενων χρεών στην από 6-11-2014 ατομική ειδοποίησή του, ο επιχειρηματίας, άσκησε την από 28-11-2014 ανακοπή του, που εκκρεμεί.
Επεσήμανε ότι σε περίπτωση παράβασής ΚΟΚ, που αφορά την στάθμευση, από όχημα που είναι μισθωμένο από επιχείρηση ενοικιάσεως αυτοκινήτων, το πρόστιμο καταλογίζεται απευθείας στον οδηγό και συνεπώς δεν μπορεί να βεβαιωθεί σε βάρος της επιχείρησης.
Η τυχόν δε ταμειακή παρέμβαση-βεβαίωση σε βάρος της συγκεκριμένης επιχείρησης, συνιστά πράξη μη νόμιμη και καταχρηστική, και συνεπώς η πράξη αυτή είναι απολύτως άκυρη ελλείψει νόμιμου τίτλου.
Στην προκειμένη περίπτωση όλες οι προσβαλλόμενες πράξεις ταμειακής βεβαίωσης αφορούν παραβάσεις του ΚΟΚ από στάθμευση σε χώρους της ελεγχόμενης στάθμευσης, που διαπιστώθηκε από τα όργανα, τόσο του γραφείου ελεγχόμενης στάθμευσης, όσον και από τα αντίστοιχα της δημοτικής αστυνομίας, που συντελέσθηκαν από μισθωτές οδηγούς της επιχείρησης του (rent a car).
Υποστηρίζει επιπλέον ότι η πράξη της ατομικής ειδοποίησης χρεών στην οποία σωρεύονται αθροιστικά οι εγγραφές στους χρηματικούς καταλόγους πρόστιμα και παραβάσεις, που στηρίζονται σε διαφορετική αιτία (π.χ παραβάσεις ΚΟΚ, ΔΗ.ΦΟ.ΔΩ, τέλος παρεπιδημούντων κλπ) είναι νομικά πλημμελείς και ακυρωτέες, αφού δεν έχουν εκδοθεί πράξεις καταλογισμού και συνεπώς δεν υφίσταται έγκυρος νόμιμος τίτλος βεβαίωσης.

ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ ΤΟ ΥΨΟΣ ΤΩΝ ΟΦΕΙΛΩΝ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ
Στο μεταξύ απίστευτο θεωρείται το ύψος των οφειλών προς τον Δήμο Ρόδου, όπως αυτό απεικονίζεται στην έκθεση του Ορκωτού Λογιστή κ. Αριστείδη – Αντωνίου Σφούνου, επί του ισολογισμού διαχειριστικής χρήσης 2013, που ψηφίστηκε την 8η Δεκεμβρίου 2014.
Ο αριθμός των οφειλετών ανήρχετο σε 32.085 άτομα και το ανείσπρακτο υπόλοιπο την 31η Δεκεμβρίου 2013 σε 74.546.534,68 ευρώ.
Εξ αυτών 33 είχαν οφειλές άνω των 300.000 ευρώ, 74 από 100.000 έως 300.000 ευρώ, 93 από 50.000 έως 100.000 ευρώ και 31.885 μέχρι 50.000 ευρώ!

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου