Σε σημείο- μηδέν βρίσκονται οι κρατήσεις ξένων τουριστών για την Ελλάδα, με τους επιχειρηματίες του τουρισμού να ζητούν να δοθεί άμεσα λύση στο ζήτημα των διαπραγματεύσεων και να επιτευχθεί συμφωνία, προκείμενου να αποκατασταθεί το αίσθημα βεβαιότητας προς τη χώρα και να επανέλθει ο ρυθμός της ζήτησης.
Όπως δηλώνει χαρακτηριστικά στο Capital.gr ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων Ανδρέας Ανδρεάδης, την τελευταία εβδομάδα καταγράφεται μεγάλη υστέρηση στις κρατήσεις από τις βασικές τουριστικές αγορές, η οποία αναμένεται να συνεχιστεί σε περίπτωση παράτασης στο “θρίλερ” των συζητήσεων με τους θεσμούς. Σύμφωνα μάλιστα με τον πρόεδρο του ΣΕΤΕ, πάμε για “μαύρο Ιούνιο” αν δεν αλλάξει επειγόντως το κλίμα στις κρατήσεις, ειδικά σε αυτές της τελευταίας στιγμής (last minute), στις οποίες οι επιχειρηματίες του τουρισμού είχαν εναποθέσει τις ελπίδες τους προκειμένου να ισοσταθμίσουν τις απώλειες των προηγούμενων μηνών.
Τα τηλεφωνήματα αυτή την περίοδο πέφτουν “βροχή”, όχι μόνο αναφορικά με το τι θα συμβεί σε περίπτωση χρεοκοπίας της χώρας, αλλά και πως θα διαμορφωθεί το σύστημα φορολόγησης. Όπως εξηγεί ο πρόεδρος του Συνδέσμου, ήδη ο τουρισμός, με τις επικείμενες- όπως όλα δείχνουν- αυξήσεις των φορολογικών συντελεστών σε διαμονή στο 13% και στις μεταφορές στο 23%, “βάζει πλάτη” στις συζητήσεις για συμφωνία από 500 έως 700 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας παράλληλα πως η πρόταση για αύξηση του ΦΠΑ στην εστίαση στο 23% είναι παράλογη, καθώς πρόκειται για ένα μέτρο που δοκιμάστηκε και απέτυχε παταγωδώς.
Τα νέα που έρχονται από τις ξένες τουριστικές αγορές μαρτυρούν το κλίμα αγωνίας που υπάρχει για τις εξελίξεις στην Ελλάδα. Μόλις χθες η Ένωση Βρετανών Τουριστικών Πρακτόρων ΑΒΤΑ, η οποία εκπροσωπεί και τα περισσότερα ταξιδιωτικά πρακτορεία στην Αγγλία, με αφορμή τα δημοσιεύματα στο βρετανικό τύπο, συμβούλευε με ανακοίνωσή της τους Βρετανούς να κάνουν ταξιδιωτική ασφάλιση μόλις κλείσουν τις διακοπές τους, προκειμένου να είναι καλυμμένοι σε περίπτωση ακυρώσεων και επίσης να έχουν μετρητά σε ευρώ μαζί τους πέρα από τους άλλους τρόπους πληρωμής (πιστωτικές / χρεωστικές κάρτες). Παρόλα αυτά, η Ένωση δεν καλεί τα μέλη της να αλλάξουν τις κρατήσεις για Ελλάδα προς άλλους προορισμούς, όμως αναφέρει πως θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά την κατάσταση στη χώρα.
Την ίδια ώρα, συνεχίζει να προκαλεί έντονες αναταράξεις στις επιχειρήσεις του ξενοδοχειακού κλάδου το ζήτημα του ΦΠΑ. Οι ξενοδοχειακές ενώσεις χαρακτηρίζουν έως την τελευταία στιγμή καταστροφικά τα σενάρια για αύξηση του ΦΠΑ διαμονής στη διανυκτέρευση, η οποία θα έχει ως επακόλουθο, όπως προειδοποιούν, την αισθητή υποχώρηση του ΑΕΠ της χώρας, τη συρρίκνωση της τουριστικής περιόδου, τη μείωση της απασχόλησης καθώς επίσης και την αύξηση της φοροδιαφυγής.
capital.gr