Τη συναίνεση της ελληνικής κυβέρνησης στην επίσημη έναρξη της επιχείρησης για την αντιμετώπιση των διακινητών ανθρώπων, εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, ενώ η Λιβύη προειδοποίησε χθες ότι θα επιτίθεται σε ευρωπαϊκές δυνάμεις αν παραβιάσουν τα χωρικά της ύδατα.
Στο προχθεσινό συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, ο κ. Κοτζιάς ψήφισε υπέρ της ανάληψης δράσης της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που σημειωτέον απαιτεί την έγκριση του ΟΗΕ, δηλώνοντας ταυτόχρονα ότι «επέστησα την προσοχή όλων ώστε να μη στρατιωτικοποιηθεί η πολιτική μετανάστευσης και να διασφαλισθεί η συνεργασία με τις αραβικές χώρες της Βόρειας Αφρικής».
Δεν είναι, ωστόσο, ακόμη σαφές, αν και με ποιο τρόπο η Ελλάδα θα συνδράμει στο έργο των ευρωπαϊκών δυνάμεων κατά διακινητών στη Λιβύη. Σύμφωνα με καλά ενημερωμένους διπλωμάτες, η Ε.Ε. θα επιτηρεί κατά κύριο λόγο την κατεύθυνση Λιβύη – Ιταλία, γεγονός που προκαλεί σκεπτικισμό, γιατί πιθανότατα αυτό θα οδηγήσει σε αύξηση των προσφυγικών ροών προς την Ελλάδα. Σύμφωνα με κομματικά στελέχη, αν όλα κυλήσουν ομαλά στο θέμα της συμφωνίας με τους πιστωτές, ένα θέμα προτεραιότητας για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι ο τρόπος λήψεως των αποφάσεων στην εξωτερική πολιτική, καθώς κάποιοι δεν κρύβουν τη δυσφορία τους για περιπτώσεις όπου υιοθετούνται πολιτικές δράσεις οι οποίες δεν συνάδουν πάντα με τις θέσεις του κόμματος.
Το μεταναστευτικό βρέθηκε στο επίκεντρο των υπουργών Εξωτερικών και στο χθεσινό Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της Ε.Ε. Ο κ. Κοτζιάς επισήμανε ότι πρέπει να γίνει χρήση όλων των εργαλείων που διαθέτει η Ευρωπαϊκή Ενωση και κυρίως της διαδικασίας και των συμφωνιών επανεισδοχής στις χώρες που βρίσκονται νοτιοανατολικά της Ελλάδας, από την Τουρκία μέχρι το Πακιστάν, ζήτημα που τίθεται χρόνια τώρα, αλλά χωρίς αποτέλεσμα.
Επίσης, ζήτησε να υπάρξει ρητή αναφορά στον υποχρεωτικό χαρακτήρα της εσωτερικής μετεγκατάστασης και επανεγκατάστασης προσφύγων και μεταναστών, για να αποφευχθούν ασάφειες.