Ειδήσεις

Τι χωρίζει Αθήνα-θεσμούς στο μέτωπο της φορολογίας

Οι σαφέστατες ενστάσεις των θεσμών και κυρίως του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για συγκεκριμένα αλλά σημαντικά φορολογικά μέτρα που περιλαμβάνονται στην ελληνική πρόταση βρίσκονται στο επίκεντρο της κρίσιμης διαπραγμάτευσης που εξελίσσεται στις Βρυξέλλες.
Οι θεσμοί αμφισβητούν την εισπρακτική απόδοση συγκεκριμένων μέτρων και ζητούν την αντικατάστασή τους με αποτελεσματικά μέτρα μόνιμης απόδοσης, όπως είναι οι περικοπές κρατικών δαπανών.

Κόκκινο πανί για τους δανειστές είναι:
-Η επιβολή έκτακτης εισφοράς 12% στις επιχειρήσεις που πραγματοποίησαν κέρδη άνω των 500.000 ευρώ. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θεωρεί το μέτρο άκρως υφεσιακό καθώς θα κόψει την όρεξη των επιχειρήσεων για επενδύσεις, ενώ είναι πολύ πιθανό να τις οδηγήσεις και σε περικοπές αυξάνοντας την ανεργία και κατ’ επέκταση την ύφεση. Το μέτρο, σύμφωνα με την πρόβλεψη της κυβέρνησης που επίσης αμφισβητείται, θα φέρει στο δημόσιο ταμείο το ποσό των 1,4 δισ. ευρώ έως το τέλος του 2016.

-Η αύξηση του φορολογικού συντελεστή των επιχειρήσεων από το 26% στο 29%. Οι θεσμοί με προεξάρχον και πάλι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, δέχονται μια αύξηση του φορολογικού συντελεστή για τα επόμενα δυο χρόνια προκειμένου να στηριχθούν τα κρατικά έσοδα, ωστόσο πιέζουν προκειμένου η αύξηση αυτή να είναι μικρότερη. Η πρόταση των θεσμών είναι ο συντελεστής να αυξηθεί από το 26% στο 28%.

-Στον ΦΠΑ η πρόταση των θεσμών ανεβάζει κατά 700 εκατομμύρια ευρώ το λογαριασμό για τους καταναλωτές. Ζητούν να μεταταχθεί στο 23% η εστίαση ενώ δέχονται να μείνουν στο 6% τα φάρμακα, τα βιβλία και τα θέατρα. Ζητούν επίσης να ανέβουν στο 23% όλα τα επεξεργασμένα τρόφιμα απαιτώντας να φύγει από το κείμενο της συμφωνίας η λέξη “βασικά” που μπορεί να κρατήσει στο 13% πολλά τρόφιμα. Στην πράξη οι δανειστές θέλουν να παραμείνουν στο 13% μόνο τα νωπά τρόφιμα, όπως είναι τα λαχανικά, το γάλα, το κρέας και τα ψάρια και όλα τα υπόλοιπα (μακαρόνια, ρύζι κλπ) να ανέβουν στο 23%.

-Να μην δοθεί φοροαπαλλαγή στους μόνιμους κατοίκους των νησιών ως αντιστάθμισμα της κατάργησης των μειωμένων κατά 30% συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά.

-Διαφορά υπάρχει και στο πεδίο της φορολόγησης των αγροτών που οι θεσμοί ζητούν την πλήρη εξίσωσή τους με το φορολογικό καθεστώς των ελευθέρων επαγγελματιών. Ζητούν δηλαδή φορολόγηση από το πρώτο ευρώ με συντελεστή 26% αντί για 13% που ισχύει σήμερα καθώς και προκαταβολή φόρου 55% αντί για 27,5% που ισχύει σήμερα.

-Στο θέμα της προκαταβολής φόρου των επιχειρήσεων οι θεσμοί ζητούν να ισχύσει για όλες τις επιχειρήσεις 100% που ισχύει σήμερα για τις τράπεζες που σημαίνει να αυξηθεί ο φόρος σε όλες τις επιχειρήσεις. Απαιτούν, επίσης, να καταργηθεί η επιδότηση των αγροτών για την χρήση πετρελαίου κίνησης στο πλαίσιο των καλλιεργειών τους.

-Κατάργηση φοροαπαλλαγών.

capital.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου