Πάνω σε οργανωμένο σχέδιο για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ και παράλληλη έκδοση “ασημένιων δραχμών” με εμπλοκή ενός παλαιού γνώριμου της Δικαιοσυνης, του Άλεξ Ρόντου, έπεσε ο επίκουρος ανακριτής διαφθοράς Δημήτρης Φούκας κατά την έρευνα του για τις τηλεφωνικές υποκλοπές και το σχέδιο δολοφονίας του πρώην πρωθυπουργού Κωστα Καραμανλή.
Το πολυσέλιδο πόρισμα του ανακριτή θυμίζει κατασκοπικό θρίλερ και περιλαμβάνει αναφορές σε μυστικές υπηρεσίες της Ελλάδας και των ΗΠΑ, σε τηλεγραφήματα που δημοσιοποιήθηκαν μέσω του wikileaks, στο ρόλο συγκεκριμένων πρακτόρων, σε πληροφοριακά δελτία της ΕΥΠ, αλλά και αναφορές στις σχέσεις Ελλάδας-Ρωσίας και Ελλάδας- ΗΠΑ. Με το πόρισμα αυτό κλείνει η πολυετής ανάκριση για την υπόθεση των τηλεφωνικών υποκλοπών και του σχεδίου “Πηθεία 1” που αφορούσε προπαρασκευαστικές πράξεις έσχατης προδοσίας επι κυβερνήσεως Κ. Καραμανλή.
Η ΑΣΗΜΕΝΙΑ ΔΡΑΧΜΗ
Σε ενα απο τα στάδια της ανάκρισης, ο επίκουρος ανακριτής διαφθοράς θεώρησε σκόπιμο να άρει το τηλεφωνικό απόρρητο του Γεωργίου Αλέξανδρου Ρόντου. Υπενθυμίζεται ότι ο ίδιος έχει εμπλοκή και σε υπόθεση παράνομων χρηματοδοτήσεων ύψους 2,3 εκατ. ευρώ στη Μη Κυβερνητική Οργάνωση “Διεθνές Κέντρο Αποναρκωθέτησης” το διάστημα από τον Ιούλιο του 2002 ως τον Ιανουάριο του 2003. Εκείνη την περίοδο ήταν διευθυντής της υπηρεσίας διεθνούς αναπτυξιακής συνεργασίας του Υπουργείου Εξωτερικών. Την ίδια περίοδο υπουργός εξωτερικών της χώρας ήταν ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου.
Από τις τηλεφωνικές παρακολουθήσεις προέκυψε, σύμφωνα με τον ανακριτή, ότι ο Ρόντος συνομιλούσε κατά το έτος 2012 με τον Μεξικανό επιχειρηματία Julio Salinas Price, σύμβουλο επι οικονομικών θεμάτων του προέδρου του Μεξικού και ιδιοκτήτη ορυχείων αργύρου. Σκοπός της έλευσης του στην Ελλάδα, σύμφωνα με το διαβιβαστικό έγγραφο του ανακριτή ήταν “η προώθηση σχεδίου που προέβλεπε την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη και την εισαγωγή εθνικού νομίσματος. Το σχέδιο αυτό για πρακτικούς λόγους αποκαλέσαμε “ασημένια δραχμή”, προέβλεπε την εισαγωγή νέου νομίσματος εκτιμώμενης αξίας διπλάσιας του ετήσιου ΑΕΠ καλυμμένου σε ποσοστό 20% από αξία αργύρου που θα χορηγούσε ο προμηθευτής, δηλαδή ο Price.”
Σύμφωνα με τον ανακριτή πληροφορίες για την επίσκεψη του Price και τις επαφές του στην Ελλάδα βρέθηκαν και κατασχέθηκαν σε κατοχή προσώπου που δεν κατονομάζεται μεν, αλλά στο σπίτι του έγινε έρευνα στο πλαίσιο ανακριτικής εφόδου. Στο πόρισμα επίσης αναφέρεται ότι ” θα προέκυπτε για τη χώρα επιβάρυνση ύψους 70 δισ. ευρώ για την έκδοση του νέου νομίσματος στην οποία θα έπρεπε να προστεθούν οι αμοιβές συμβούλων και μεσιτών.”
ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑΣ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ
Ποινική δίωξη για την υπάρξη σχεδίου και ενδεχόμενης κεντρικής υποκίνησης ενεργειών που αποσκοπούσαν στην άσκηση πίεσης και στον εξαναγκασμό της ελληνικής κυβέρνησης να αλλάξει πολιτική σε θέματα που αφορούσαν τις διεθνείς σχέσεις της χώρας ασκήθηκε κατά αγνώστων δραστών. Μεταξύ των ενεργειών ήταν και το σχέδιο δολοφονίας του τότε πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή. Ο ανακριτής Δημήτρης Φούκας κατά την έρευνα του διαπίστωσε ότι: “Σκοπός των δραστών φαίνεται ότι ήταν η διακοπή της πολιτικής και οικονομικής προσέγγισης της Ελλάδας με τη Ρωσία που τότε είχε αρχίσει να διαμορφώνεται σε κρίσιμους τομείς ειδικότερα της ενέργειας, των εξοπλισμών και των κρατικών προμηθειών.”
Ιδιαίτερη μνεία για το θέμα στο πολυσέλιδο πόρισμα του κ. Φούκα γίνεται στη σύναψη συμφωνίας αφενός μεν για την κατασκευή του αγωγού Μπουργκας-Αλεξανδρούπολη και αφετέρου του αγωγού φυσικού αερίου South stream.
Όπως προκύπτει από τα τηλεγραφήματα που δημοσιεύτηκαν στο Wikileaks αλλά και τις καταθέσεις των μαρτύρων “το πολιτικό περιβάλλον που άρχισε να διαμορφώνεται στις ελληνορωσικές σχέσεις προκάλεσε προβληματισμούς στην κυβέρνηση των ΗΠΑ που δεν μπορούσαν να εκτιμήσουν αν οι ανωτέρω ενέργειες συνιστούσαν στρατηγική μεταστροφή της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής ή όχι… Όπως προκύπτει από την έρευνα υπήρξαν ενέργειες εκ μέρους της κυβέρνησης των ΗΠΑ με σκοπό την ανατροπή των αρρωστημένων, όπως χαρακτηρίζονται, συμφωνιών. Τα ανωτέρω επιβεβαιώνονται και από πληροφοριακά δελτία της ΕΥΠ αλλά και από μαρτυρία του πράκτορα με την κωδική ονομασία “ΘΣ 13”.
Ο ΡΕΣΤΗΣ ΚΑΙ Η ΣΤΡΟΦΗ ΣΤΙΣ ΗΠΑ
Σε αλλο σημείο του πορίσματος αναφέρεται, σε σχέση με τις αμερικανικες αντιδράσεις των αγωγών ότι: “Το γεγονός της στήριξης της αμερικανικής πλευράς προς τον αγωγό ΤΑΡ εκτιμάται ότι μεταφέρθηκε στις ελληνικές κυβερνήσεις μετά το 2009, επιβεβαιώθηκε δε από την κατάθεση του μάρτυρα Βίκτωρα Ρέστη, ο οποίος μετά από συνάντηση του με τον πρόεδρο των ΗΠΑ τον Μάιο του 2012 μετέφερε στην ελληνική πολιτική ηγεσία την αμερικανική θέση. Αποτέλεσμα ήταν η σταδιακή εγκατάλειψη των σχεδίων των αγωγών και η δέσμευση της ελληνικής πλευράς στο σχέδιο του αγωγού ΤΑΡ. Επίσης εγκαταλείφθηκε το σχέδιο προμήθειας στρατιωτικού υλικού από τη Ρωσία.”
ΟΙ ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΕΣ ΥΠΟΚΛΟΠΕΣ
Την πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα δείχνει η έρευνα του ανακριτή για τις τηλεφωνικές υποκλοπές του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, μελών της κυβέρνησης του και δεκάδων ακόμα πολιτικών και πολιτών της Ελλάδας. Ο ανακριτης διαπιστώνει ότι
στην Αθήνα από τον Αύγουστο του 2004 μέχρι και το Μάρτιο του 2005 ο William B, αμερικανός πράκτορας, επιχείρησε με πρόθεση να λάβει σε γνώση του απόρρητες πληροφορίες που αφορούν στα συμφέροντα της ελληνικής δημοκρατίας μέσω τηλεφωνικών υποκλοπών. Η σύζυγος του συγκεκριμένου προσώπου όπως προέκυψε, ήταν εκείνη που ειχε αγοράσει τα καρτοκινητά-σκιές από την Ακτή Μιαούλη με το ψευδώνυμο Πέτρος Μάρκου, τα οποία χρησιμοποιήθηκαν για την παρακολούθηση δεκάδων πολιτικών, μελών της τότε κυβέρνησης αλλά και δεκάδων άλλων προσώπων.
Από την άρση απορρήτου μιας εκ των τεσσάρων τηλεφωνικών συνδέσεων προέκυψε, στάμνα με το πόρισμα του ανακριτή, ότι η επίμαχη τηλεφωνική σύνδεση ενεργοποιήθηκε και σε άλλη συσκευή με στοιχεία συνδρομητή American Embassy. Μετά την αποκάλυψη των υποκλοπών ο William B εξαφανίστηκε από την Ελλάδα.
Ο ανακριτής ερεύνησε και διαρροές διαβαθμισμένων εγγράφων της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών διαπιστώνοντας ότι σύμφωνα με αναφορές στο Wikileak, προκύπτει ότι υπήρχαν υπάλληλοι της ΕΥΠ επιρρεπείς σε διαρροές οι οποίοι χαρακτηρίζονται ως δυσαρεστημένοι. Από την έρευνα που διενεργήθηκε, προέκυψε ότι εντός του 2005, υπάλληλοι της ΕΥΠ που είχαν πρόσβαση σε απόρρητα στοιχεία, τα παρέδιδαν σε μη δικαιούμενα πρόσωπα και συγκεκριμένα στον τότε βουλευτή Μιχάλη Καρχιμάκη.
“ΦΙΛΙΚΗ” ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΑΠΟ ΗΠΑ ΓΙΑ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ Η ΑΝΑΚΡΙΣΗ
Σύμφωνα με τον ανακριτή Φούκα “στις 26/03/2014 επικοινώνησε με το ανακριτικό γραφείο πρώην στέλεχος της ΕΥΠ με τον οποίο υπήρξε προηγούμενη συνεργασία ζητώντας συνάντηση με τον ανακριτή. Η συνάντηση έγινε αυθημερόν και αυτός αναφέρθηκε σε τηλεφωνική επικοινωνία του με στέλεχος των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ που είχε υπηρετήσει παλαιότερα στην Ελλάδα, ο οποίος του ζήτησε να έρθει σε επαφή με τον ανακριτή και να μεταφέρει την άποψη ότι οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις ειναι πλέον φιλικές και ότι η έρευνα πρέπει να σταματήσει διότι εμποδίζει την περαιτερω ανάπτυξη τους
thetoc.gr