«Κάθε πολιτική αστάθεια είναι γεγονός που προκαλεί ανησυχία. Ανησυχούμε και προσευχόμαστε στο Θεό να φωτίσει τους αρμοδίους να πράξουν το καλύτερο και να σταθεί και πάλι η χώρα στα πόδια της».
Να ξεπεραστούν όλα τα προβλήματα για να σταθεί και πάλι η Ελλάδα στα πόδια της, προσδοκά ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ρόδου κ. Κύριλλος και αυτό εκφράζει, μεταξύ άλλων, σε συνέντευξή του στη «δ».
Με αφορμή τις πολιτικές εξελίξεις ο Σεβασμιώτατος δηλώνει πως τώρα περισσότερο από ποτέ πρέπει να υπερισχύσει η ενότητα.
«Το αιτούμενο είναι να είμαστε ενωμένοι και να εργαζόμαστε με βάση το κοινό συμφέρον, αποφεύγοντας τις σκοπιμότητες. Αυτό που προέχει αυτή την στιγμή είναι η ανόρθωση της πατρίδας μας. Ανησυχούμε και για τις ευρύτερες γεωπολιτικές εξελίξεις. Τόσο αίμα, τόσος πόνος, τόση προσφυγιά. Γιατί;» αναρωτιέται ο κ. Κύριλλος, για όσα διαδραματίζονται.
Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ρόδου αναφέρεται και στην πίστη και υπογραμμίζει πως είναι γεγονός υπαρξιακό.
«Οι κοινωνικές δυσκολίες δημιουργούσαν πάντα και δημιουργούν προϋποθέσεις για να αφυπνιστεί η πίστη. Αυτό είναι ένα θετικό σημείο στους δύσκολους καιρούς που διανύουμε. Αυτή όμως η αφύπνιση για να είναι ουσιαστική πρέπει να γίνει βίωμα και απόφαση ζωής, σύμφωνα με το Ευαγγέλιο. Αν λειτουργεί σαν ένα προσωρινό καταφύγιο δεν επιφέρει καρπούς», δηλώνει ο κ. Κύριλλος.
Σε ερώτηση σχετικά με τη φορολόγηση της εκκλησιαστικής περιουσίας, ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ρόδου δηλώνει, πως είναι υπερβολική και σκληρή.
«Αυτά που κατά καιρούς λέγονται περί δήθεν μή φορολογήσεως της εκκλησιαστικής περιουσίας, αποτελούν ασύστολα ψεύδη, εξυπηρετούν αντιεκκλησιαστικές σκοπιμότητες και εξαπατούν τον λαό», τονίζει ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ρόδου.
Η συνέντευξη του κ. Κύριλλου, αναλυτικά:
• Ηταν ικανοποιητική η προσέλευση των πιστών κατά την έλευση της Τίμιας Κάρας του νεομάρτυρα Νικήτα;
Η Κάρα του Νεομάρτυρα Νικήτα πέρασε από την Ρόδο με την ευκαιρία της μεταφοράς της στη Νίσυρο για τα εγκαίνια του πατρικού σπιτιού του Αγίου, που ανακαινίστηκε εφέτος με πρωτοβουλία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κωου κ. Ναθαναήλ. Κατά την επίσκεψή μας στη Νίσυρο διαπιστώσαμε ότι έγινε μια πολύ ωραία δουλειά που συμβάλλει στην προβολή ενός Αγίου της τοπικής μας Εκκλησίας. Η προσέλευση του κόσμου στον ιερό ναό του Ευαγγελισμού κατά το διάστημα της εικοσιτετραώρου παραμονής της Τιμίας Κάρας ήταν πολύ μεγάλη. Το ομολόγησαν και Πατέρες που τη συνόδευαν και έχουν εμπειρία από ανάλογες περιπτώσεις. Οι μεταφορές των τιμίων λειψάνων και εικόνων σκοπό έχουν να ενισχύσουν, το θρησκευτικό φρόνημα του λαού και θεωρούμε ότι στην περίπτωση της ελεύσεως της Κάρας του Αγίου Νικήτα ο σκοπός επετεύχθη και η συμμετοχή του λαού μας ήταν ακόμα μια απόδειξη της πίστεως και της ευλάβειας που τον χαρακτηρίζει.
• Ειδικά αυτή την εποχή που διανύουμε ο κόσμος πρέπει να είναι πιο κοντά στην εκκλησία;
Η πίστη στο Θεό είναι γεγονός υπαρξιακό. Οι κοινωνικές δυσκολίες δημιουργούσαν πάντα και δημιουργούν προϋποθέσεις για να αφυπνιστεί η πίστη. Αυτό είναι ένα θετικό σημείο στους δύσκολους καιρούς που διανύουμε. Αυτή όμως η αφύπνιση για να είναι ουσιαστική πρέπει να γίνει βίωμα και απόφαση ζωής σύμφωνα με το Ευαγγέλιο. Αν λειτουργεί σαν ένα προσωρινό καταφύγιο δεν επιφέρει καρπούς. Το θετικό θα είναι να λειτουργήσει ως αφυπνιστική πρόσκληση μετάνοιας, δηλαδή αλλαγής νοοτροπίας, για να ξαναβρούμε αυτά πού έχουμε χάσει και να ρυθμίσουμε τά της ζωής, με βάση το θέλημα του Θεού. Γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τα προβλήματα που έχουμε σε κοινωνικό και προσωπικό επίπεδο οφείλονται, κατά ένα μεγάλο μέρος, και στην αποστασιοποίηση μας από την πίστη που μας παραδόθηκε.
• Αυτό σημαίνει πως οι πιστοί δεν θα πρέπει να προστρέχουν στην εκκλησία μόνο όταν αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα;
Πρέπει να ζήσουμε κατά Θεό. Να ακολουθήσουμε το λόγο του Ευαγγελίου. Η πίστη δεν έχει νόημα όταν δεν γίνεται πράξη καθημερινή. Δεν είναι θεωρητικό αλλά υπαρξιακό γεγονός. Το τι και πως πιστεύουμε, εκφράζεται από τον τρόπο της ζωής μας μέσα στην οποιαδήποτε καθημερινότητά μας.
• Έχουν αυξηθεί τα αιτήματα στη Μητρόπολη από ανθρώπους που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα;
Τα τέτοιου είδους αιτήματα δεν σταματούν και σίγουρα έχουν αυξηθεί. Βεβαίως, τα προβλήματα των ανθρώπων δεν εξαντλούνται με την παροχή τροφίμων και ρουχισμού. Σε αυτά η Μητρόπολη δια του Φιλοπτώχου Ταμείου, ο Δήμος, η Περιφέρεια, οι Σύλλογοι και Φορείς, δίνουν λύσεις. Υπάρχουν όμως μεγαλύτερα προβλήματα που σχετίζονται με ασθένειες, με την πληρωμή ενοικίων, λογαριασμών, σπουδών κ. ά. Όλα αυτά τα αιτήματα δυστυχώς δεν είναι δυνατόν να εκπληρωθούν γιατί οι οικονομικές δυνατότητες της Εκκλησίας δεν είναι απεριόριστες. Προσπαθούμε πάντα να κάνουμε το καλύτερο. Προς τούτο καλούμε και τους συμπολίτες μας που έχουν την δυνατότητα, να συμβάλλουν.
• Θα λάβει μέρος η Μητρόπολη Ρόδου στο πρόγραμμα για την ενίσχυση των αναξιοπαθούντων που έχει εξαγγελθεί τόσο από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου όσο και από το Δήμο Ρόδου;
Η Μητρόπολη είναι ο ένας εκ των εταίρων του προγράμματος, που θα εφαρμοσθεί σε συνεργασία με τους Δήμους Σύμης, Τήλου, Χάλκης, Μεγίστης, τη Μητρόπολη Σύμης και το κοινωνικό παντοπωλείο της Περιφέρειας. Περισσότερη ενημέρωση για το θέμα θα έχουμε από το Δήμο Ρόδου, τις επόμενες ημέρες.
• Σας ανησυχεί η πολιτική αστάθεια που έχει δημιουργηθεί εξαιτίας των συνεχιζόμενων διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με τους πιστωτές;
Κάθε πολιτική αστάθεια είναι γεγονός που προκαλεί ανησυχία. Ανησυχούμε και προσευχόμαστε στο Θεό να φωτίσει τους αρμοδίους να πράξουν το καλύτερο και να σταθεί και πάλι η χώρα στα πόδια της. Το αιτούμενο είναι να είμαστε ενωμένοι και να εργαζόμαστε με βάση το κοινό συμφέρον, αποφεύγοντας τις σκοπιμότητες. Αυτό που προέχει αυτή την στιγμή είναι η ανόρθωση της πατρίδας μας. Ανησυχούμε και για τις ευρύτερες γεωπολιτικές εξελίξεις. Τόσο αίμα, τόσος πόνος, τόση προσφυγιά. Γιατί;
• Η Εκκλησία είχε υποστεί μεγάλη φορολόγηση. Εξακολουθεί να υπάρχει το πρόβλημα;
Η φορολόγηση της εκκλησίας, όσον αφορά την ακίνητη περιουσία που κατέχει, είναι υπερβολική και σκληρή. Ο φόρος εισοδήματος μαζί με κάποιες άλλες εισφορές ανέρχεται στο 45% των εσόδων. Αν δηλαδή μια ενορία εισπράττει 100 ευρώ από ενοίκια θα πρέπει να καταβάλλει τα 45 ευρώ ως φόρο. Αν προσθέσουμε και τον ΕΝΦΙΑ, που λόγω των υψηλών αντικειμενικών αξιών στην περιοχή μας είναι μεγάλος, φτάνουμε στο να εξανεμίζεται από την φορολογία το εισόδημα από την ακίνητη περιουσία της Εκκλησίας. Αυτά, που κατά καιρούς λέγονται, περί δήθεν μή φορολογήσεως της εκκλησιαστικής περιουσίας αποτελούν ασύστολα ψεύδη, εξυπηρετούν αντιεκκλησιαστικές σκοπιμότητες και εξαπατούν τον λαό.
• Εχετε υπολογίσει τα χρήματα που συνολικά θα πρέπει να καταβληθούν στην Εφορία;
Στο σύνολο των Ενοριών δεν μπορώ να σας απαντήσω. Θα αναφέρω ένα παράδειγμα, για να καταλάβετε σε πολλές περιπτώσεις τι συμβαίνει. Ο Μητροπολιτικός Ναός έχει ένα οικόπεδο στην Ιαλυσό και από το σχέδιο πόλεως μπορεί να αξιοποιηθεί μόνο για κατοικία. Η αντιπαροχή δεν ήταν συμφέρουσα για την Εκκλησία και μέχρι σήμερα το ακίνητο αυτό παραμένει οικόπεδο, το οποίο δεν επιφέρει κανένα έσοδο στον Μητροπολιτικό Ναό. Ο Ναός όμως καλείται να πληρώσει το ποσό των 106.000 ευρώ ως ΕΝΦΙΑ. Με δεδομένο το γεγονός ότι τα έσοδα του Ναού για το 2013 ανήλθαν περίπου στο ποσό των 20.000 η πληρωμή του είναι αδύνατη με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
• Έχουν μειωθεί τα έσοδα των ιερών ναών;
Παρουσιάζουν μείωση που φθάνει σε κάποιες περιπτώσεις ως και το 60%.
• Σε ποια φάση βρίσκεται η υλοποίηση του προγράμματος θρησκευτικού τουρισμού;
Εχει συσταθεί μια επιτροπή στην οποία συμμετέχουν εκπρόσωποι από τις μητροπόλεις της Δωδεκανήσου. Για να υλοποιηθούν κάποιες δραστηριότητες χρειάζεται και το απαιτούμενο κεφάλαιο, κάτι που οι μητροπόλεις δεν διαθέτουν. Για να εκδοθεί επί παραδέιγματι ένας οδηγός χρειάζονται χρήματα. Όταν δεν υπάρχουν και δεν προκύπτουν και επιχορηγήσεις, κρατικές ή ευρωπαϊκές, κάποια πράγματα δεν μπορούν να προχωρήσουν. Με τη βοήθεια της Περιφέρειας προχωρήσαμε στην έκδοση θρησκευτικού οδηγού για τη Μητρόπολη Ρόδου. Επόμενος στόχος είναι να εκδοθεί οδηγός, που να περιλαμβάνει όλα τα εκκλησιαστικά μνημεία του νησιού. Υλοποιήσαμε τον στόχο που είχε να κάνει με τη δημιουργία Μουσείων στην Παναγιά Τσαμπίκα και στη Λίνδο. Σε φάση υλοποίησης είναι το μουσείο στην Ιερά Μονή Θαρρίου. Με τη βοήθεια της Περιφέρειας θέλουμε να δημιουργήσουμε το δίκτυο θρησκευτικών μνημείων και προορισμών.
• Τι απαντάτε στην κριτική που σας ασκήθηκε για τον τρόπο που η Ιερά Μητρόπολη Ρόδου αντιμετωπίζει τις αιρέσεις; Πόσο προσεκτικοί θα πρέπει να είναι οι πιστοί ώστε να μην παρασυρθούν;
Το δημοσίευμα που παρουσιάστηκε σε εκκλησιαστικό έντυπο αδικεί κατάφωρα και το πρόσωπό μου, και τους ιερείς και προσβάλλει την ιερά Μητρόπολη. Θα μπορούσε ο συντάκτης να επικοινωνήσει και να έχει πλήρη ενημέρωση και όχι να κρίνει επί τη βάσει του γεγονότος ότι κάποιες αιρετικές ή εξωεκκλησιαστικές ομάδες δημοσιεύουν κείμενά τους στον τοπικό τύπο. Η Μητρόπολη έχει υπεύθυνο επί των αιρέσεων τον π. Μάξιμο Παναγιώτου, ενημερώνεται και κατά περίπτωση πράττει τα δέοντα.
• Πρόσφατα πραγματοποιήθηκαν σεμινάρια κληρικών στην Αθήνα για την εξομολόγηση. Πως πρέπει οι ιερείς να αντιμετωπίζουν το θέμα και γιατί φθάσαμε στο σημείο να καθίσουν στα θρανία;
Επιμορφωτικά σεμινάρια σε συνεργασία με την Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης πραγματοποιήθηκαν και στην Μητρόπολή μας, στα οποία συμμετείχε το σύνολο των Κληρικών μας. Εντάσσεται στο πλαίσιο της διά βίου μάθησης. Είναι σημαντικό για τους Ιερείς μας να επιμορφώνονται για αυτό και προγραμματίζουμε και άλλες τέτοιου είδους δραστηριότητες. Οι ίδιοι το αντιμετωπίζουν θετικά και επιδεικνύουν μεγάλο ενδιαφέρον.