«Δεν θα αρνηθούμε νέες συζητήσεις ασχέτως του δημοψηφίσματος» διαμηνύει το Μαξίμου. Οι νέες επικοινωνίες Τσίπρα με ηγέτες και τα πυρά σε Σόιμπλε-Ντάισελμπλουμ. Κυβερνητικές πηγές μιλούν για «θετικές προσπάθειες» Γιούνκερ και Ολαντ. Το tweet του Τουσκ και το αναπάντητο ερώτημα της Τετάρτης.
H πρόταση της κυβέρνησης για δημοψήφισμα εγκρίθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες από τη Βουλή, αλλά κανείς δεν μπορεί να στοιχηματίσει ότι οι κάλπες θα στηθούν την ερχόμενη Κυριακή.
Οχι επειδή οι πληροφορίες φέρουν ΝΔ και Ποτάμι να ετοιμάζονται να ζητήσουν σήμερα από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να μην προκηρύξει τη διαδικασία για τεχνικούς λόγους (σ.σ. δεν είναι σαφές το δίλημμα που τίθεται ή δεν υπάρχει επίσημη πρόταση του Eurogroup ή δεν επαρκεί το χρονικό διάστημα για να σκεφτούν οι πολίτες) αλλά διότι οι πόρτες της διαπραγματεύσεις δείχνουν να παραμένουν ακόμη… ανοικτές.
«Γιούνκερ-Ολάντ συμβάλλουν»…
Από το απόγευμα χθες, και παρά τα όσα διημήφθησαν στο Eurogroup, κυβερνητικές πηγές άφηναν να εννοηθεί ότι, παρά την απόφαση για δημοψήφισμα, ο πρωθυπουργός δεν θα αρνηθεί καμία νέα συζήτηση με τους «θεσμούς» και, κυρίως, με τους ευρωπαϊκούς.
Δεν πέρασε απαρατήρητη, μάλιστα, η επίμονη διαρροή από μέλη της ελληνικής αποστολής στις Βρυξέλλες που συμμετείχαν στο διαπραγματευτικό θρίλερ του τελευταίου τριημέρου, ότι ο πρόεδρος της Κομισιόν «συνέβαλε και συμβάλλει στην προσπάθεια για λύση».
Ανάλογη επισήμανση έγινε και για τη στάση του Φρ.Ολάντ.
Ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας λίγο μετά τα μεσάνυχτα στη Βουλή, διαχώρισε τον ρόλο του Ζ. Κλ. Γιουνκερ από των υπολοίπων και έστειλε τα βέλη του στους Β. Σόιμπλε και Γ. Ντάισελμπλουμ με την χαρακτηριστική φράση «δεν θα ζητήσουμε την άδειά τους για να δώσουμε τον λόγο στον ελληνικό λαό».
«Και πριν τις 30 Ιουνίου και μετά»
Νωρίς το βράδυ κυκλοφόρησαν πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες «άνοιξε γύρος τηλεφωνικών επικοινωνιών ανάμεσα στους ηγέτες» για έκτακτη Σύνοδο Κορυφής σε επίπεδο ευρωζώνης.
Το Μαξίμου δεν τις επιβεβαίωσε ούτε τις διέψευσε, ενώ στις επίμονες ερωτήσεις περιορίσθηκε στην απάντηση: «η κυβέρνηση δεν θα αρνηθεί να συζητήσει εκ νέου εάν της ζητηθεί».
Το στίγμα έδωσε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν, μετά το Eurogroup – κι αφού ο κ. Ντάισελμπλουμ συνέχισε τη συνεδρίαση απόντος του («εκδιωχθέντος» ή «αποχωρήσαντα») Γιάνη Βαρουφάκη: «η Γαλλία είναι έτοιμη για επανέναρξη των συνομιλιών ανά πάσα στιγμή – πριν τις 30 Ιουνίου, στις 30 Ιουνίου, μετά τις 30 Ιουνίου», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Την ίδια ώρα τα διεθνή ειδησεογραφικά δίκτυα μετέφεραν… κόντρες ανάμεσα στους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης «για τον χειρισμό του ελληνικού ζητήματος» από τον Γ. Ντάισελμπλουμ (τον οποιον στήριξε ο Β.Σίμπλε).
Αργά τη νύχτα, κι ενώ έφτανε στο τέλος της η ψηφοφορία στη Βουλή για το δημοψήφισμα, ήρθε και η επιβεβαίωση από τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ: «Η Ελλάδα είναι και πρέπει να παραμένει μέλος της ευρωζώνης. Βρίσκομαι σε επαφή με ηγέτες για να διασφαλιστεί η ακεραιότητα της ευρωζώνης των 19 χωρών μελών», δήλωσε μέσω twitter.
Ξαναπήραν «φωτιά» τα τηλέφωνα
Το Μαξίμου ενημέρωσε για την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε νωρίς το μεσημέρι ο κ. Τσίπρας με την Αγκελα Μέρκελ και τον Φρ. Ολαντ. «Οποια απόφαση και να πάρει το Eurogroup ο ελληνικός λαός θα έχει οξυγόνο και την επόμενη εβδομάδα. Θα επιβιώσει» φέρεται να τους είπε. Και να τους τόνισε ότι «η δημοκρατία είναι υπέρτατη αξία στην Ελλάδα, το δημοψήφισμα θα γίνει ανεξάρτητα από την απόφαση του Eurogroup».
Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, ο κ. Τσίπρας συνομίλησε νωρίτερα, το πρωί, με τον κ. Γιούνκερ, ο οποίος «δεν αντέδρασε στην απόφαση για δημοψήφισμα» αλλά σημείωσε ότι θα ήταν καλύτερα να είχε περιμένει η Αθήνα το (χθεσινό) Eurogroup.
Και από Τετάρτη, τι;
Σύμφωνα με κορυφαία κυβερνητικά στελέχη οι επόμενες ώρες είναι «κάτι παραπάνω από κρίσιμες», ενώ ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για προβοκάτσιες, απειλές και εκβιασμούς που θα εκδηλωθούν για να τρομάξουν οι πολίτες.
Ωστόσο, όπως επισημάνθηκε, δεν έδωσε πειστική απάντηση για το «τι θα συμβεί από το πρωί της Τετάρτης» που η χώρα θα βρίσκεται εκτός ισχύοντος (για τρεις ημέρες ακόμα) δανειακού προγράμματος.
Οι ουρές στα ΑΤΜ έδειξαν το μέγεθος της ανασφάλειας, χωρίς, ακόμα, να μπορεί κανείς να την μεταφράσει σε «πρόθεση ψήφου».
Εάν γίνει το δημοψήφισμα…
euro2day.gr