Ειδήσεις

Αυλαία: Τη λήξη του προγράμματος ανακοίνωσε ο EFSM

Σε ένα έγγραφο με τίτλο «Το πρόγραμμα του EFSF για την Ελλάδα εκπνέει απόψε» ο έκτακτος μηχανισμός EFSF ανακοινώνει την λήξη του προγράμματος απόψε τα μεσάνυχτα.

Στο κείμενο αναφέρεται ότι  η εκπνοή του προγράμματος σημάνει ότι η τελευταία δόση των 1,8 δισεκατομμυρίων ευρώ δεν θα ειναι πλέον διαθέσιμη για την Ελλάδα και θα ματαιωθεί η παροχή των 10,9 δισεκατομμυρiων ευρώ που θα κάλυπτε το κόστος της ανακέφαλαιοποίησης των τραπεζών. Ο επικεφαλής του EFSF Κλάους Ρέγκλινγκ σχολιάζει στην ανακοίνωση ότι είναι λυπηρό το γεγονός για την Ελλάδα ότι το πρόγραμμα του EFSF θα εκπνεύσει σήμερα χωρίς αν υπάρξει ένα νέο πρόγραμμα και τονίζει ότι τα θετικά αποτελέσματα του προγράμματος τίθενται σε κίνδυνο.

Αναλυτικά το έγγραφο του EFSF αναφέρει: 

Το ελληνικό πρόγραμμα στήριξης του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) εκπνέει απόψε τα μεσάνυχτα ώρα κεντρικής Ευρώπης. Ως αποτέλεσμα, η τελευταία δόση των 1,8 δισεκατομμυρίων ευρώ δεν θα ειναι πλέον διαθέσιμη για την Ελλάδα και θα ματαιωθεί η παροχή των 10,9 δισεκατομμυριων ευρώ που θα κάλυπτε το κόστος της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών

Ο επικεφαλής του EFSF Κλάους Ρέγκλινγκ δηλώνει ότι είναι λυπηρό το γεγονός για την Ελλάδα ότι το πρόγραμμα του EFSF θα εκπνεύσει σήμερα χωρίς αν υπάρξει ένα νέο πρόγραμμα και τονίζει ότι τα θετικά αποτελέσματα του προγράμματος τίθενται σε κίνδυνο. Λόγω των οικονομικών πολιτικών που υιοθετήθηκε υπό το πρόγραμμα του EFSF, η χώρα βρισκόταν σε καλό δρόμο στην κατεύθυνση της ισχυρής ανάπτυξης, έως το δεύτερο εξάμηνο του 2014. Οι πολλές θυσίες, στις οποίες υποβλήθηκαν οι έλληνες είχαν αρχίσει να αποδίδουν καρπούς. Η Ελλάδα κατάφερε να εξαλείψει το έλλειμμά της και να ανακτήσειο την ανταγωνιστικότητά της. Η χώρα μπόρεσε να έχει πρόσβαση στις αγορές και η ανεργία άρχισε να υποχωρεί. Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ και την Παγκόσμια Τράπεζα, η Ελλάδα ήταν πρωταθλήτρια στις μεταρρυθμίσεις το 2014 με ενθαρρυντικές προοπτικές ανάπτυξης. Αυτή η πορεία μπορεί να συνεχιστεί αν ο Ελληνικός λαός αποφασίσει να επιστρέψει στον δρόμο των μεταρρυθμίσεων μέσα στην ευρωζώνη.

Το πρόγραμμα του EFSF άρχισε στις 21 Φεβρουαρίου του 2012. Αρχικώς επρόκειτο να τερματιστεί στις 31 Δεκεμβρίου του 2014 αλλά παρατάθηκε δύο φορές μετά από αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης. Στο πλαίσιο του προγράμματος ο EFSF διέθεσε 141,8 δισεκατομμύρια στην Ελλάδα. Συμπεριλαμβάνονταν 48,2 δισεκατομμύρια ευρώ για την κάλυψη του κόστους της τραπεζικής ανακεφαλαιοποίησης. Από αυτό το ποσό, 10,9 δισεκατομμύρια ευρώ από τα ομόλογα του EFSF, δεν χρησιμοποιήθηκαν και αργότερα επιστράφηκαν στον EFSF. Συνεπώς το ποσό του δανείου που μένει να αποπληρωθεί φτάνει στα 130,9 δισεκατομμύρια ευρώ. Αυτό καθιστά τον EFSF τον μεγαλύτερο δανειστή της Ελλάδας ως τώρα.

Το πρόγραμμα οικονομικής στήριξης της Ελλάδας ήταν μοναδικό σε ό,τι αφορά πολλές απόψεις. Λόγω της σοβαρότητας των δομικών αδυναμιών της χώρας και των αναγκών για προσαρμογή, ήταν το μεγαλύτερο πρόγραμμα του EFSF και του ESM που έχει γίνει ποτέ. Επίσης είχε μακράν τους πιο ευνοϊκούς όρους δανεισμού που δόθηκαν ποτέ σε ένα πρόγραμμα από τον EFSF και τον ESM. Περιελάμβανε και την εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα (PSI) με σημαντικές απώλειες για τους ιδιώτες επενδυτές. Η Ελλάδα επωφελήθηκε από την ωρίμανση των δανείων σε 30 χρόνια κατά μέσο όρο. Η χώρα δεν καταβάλει τόκους για το μεγαλύτερο μέρος των δανείων το EFSF έως το 2023. Αυτές οι ευνοϊκές συνθήκες δανεισμού πρόσφεραν δημοσιονομικά κέρδη στην Ελλάδα άνω των 16 δισεκατομμυρίων ευρώ για το 2013 και το 2014. Αυτό αντιστοιχεί σε πάνω από 4% του ελληνικού ΑΕΠ για κάθε μία από τις δύο χρονιές. 

Τέλειωσε και το Eurogroup

Σε χρόνο μηδέν ολοκληρώθηκε η έκτακτη τηλεδιάσκεψη του Eurogroup που συνεκλήθη μετά την νέα πρόταση που απέστειλε η ελληνική κυβέρνηση το απόγευμα της Τρίτης ζητώντας παράταση και τρίτο δάνειο ύψους 30 δισ ενώ στις 12 τα μεσάνυχτα λήγει η διορία πληρωμής του ΔΝΤ.

Παρά το γεγονός ότι η κίνηση της Αθήνας αντιμετωπίζεται σε πρώτο επίπεδο ως τακτικισμός ο οποίος στοχεύει να δώσει εικόνα συνέχισης των διαπραγματεύσεων μη ρήξης με την Ευρώπη ενόψει του δημοψηφίσματος της Κυριακής οι υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης έκαναν μια πρώτη συζήτηση.

Τον τερματισμό της συνεδρίασης ανακοίνωσε μέσω twitter ο Φινλανδός υπουργός Οικονομικών Αλ. Στούμπ « επιστολή Τσίπρα περιλαμβάνει τρία αιτήματα. Παράταση του προγράμματος ή κούρεμα δεν είναι δυνατά. Το αίτημα για πρόγραμμα μέσω ESM πάντα ακολουθεί τις συνήθεις διαδικασίες.

Πηγή Thetoc.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου