Ρεπορτάζ

«Φορτωμένα» μετανάστες είναι τα παράλια της Τουρκίας και θέλουν φυγή προς δυσμάς

  • Οι μικρές κοινωνίες των νησιών μας δεν θα αντέξουν να σηκώσουν από μόνες τους ολόκληρο το βάρος

Τα 2,5 εκατομμύρια έχουν ξεπεράσει οι μετανάστες που βρίσκονται σήμερα στην Τουρκία και αναζητούν τρόπους για να περάσουν στα παράλια των νησιών του ελληνικού αρχιπελάγους. Οι αναφορές που έρχονται από τις απέναντι πόλεις, κάνουν λόγο για δυστυχισμένα πρόσωπα που περιφέρονται στους δρόμους, οραματιζόμενα ένα μέλλον με ασφάλεια.
Πιο συγκεκριμένα, η παραλιακή περιοχή από το Μαρμαρίς μέχρι και τη Σμύρνη είναι γεμάτη μετανάστες, που προέρχονται κυρίως από τη Συρία και όλοι τους αγωνιούν να περάσουν στα ελληνικά νησιά. Από αυτά είναι πιο εύκολο να ακολουθήσουν μια πορεία προς χώρες που θα μπορέσουν να τους εξασφαλίσουν ουσιαστικό μέλλον κι όχι απλώς μια επιβίωση. Η προσπάθεια αυτή δεν είναι εύκολη, καθώς τα χρηματικά ποσά που απαιτεί το κύκλωμα των μεταφορέων είναι τεράστια και από την άλλη, είναι εξαιρετικά πιθανό η Ελλάδα να κινήσει διαδικασία επαναπατρισμού τους. Σε αυτή την περίπτωση και εάν δεν αποδείξουν ότι πρόκειται για πολιτικούς πρόσφυγες, οδηγούνται ξανά στο δικό τους σημείο μηδέν.
Οι Τούρκοι, σύμφωνα με τις πληροφορίες που συγκέντρωσε η «δημοκρατική», ακολουθούν εξαιρετικά συγκεκριμένη στρατηγική, προκειμένου να μην ανακυκλώνουν το μεταναστευτικό πρόβλημα. Αντί να συλλαμβάνουν τους μετανάστες, να τους στέλνουν πίσω στις χώρες προέλευσής τους και ακολούθως οι άνθρωποι αυτοί να ξαναμπαίνουν στην Τουρκία, έχουν προχωρήσει σε προσεκτική καταγραφή τους. Όπως έγινε γνωστό, όλοι οι μετανάστες που περιφέρονται αυτή τη στιγμή στις παραλιακές περιοχές της Τουρκίας έχουν ταυτότητα. Πρόκειται για μια ειδική ταυτότητα που τους χορηγείται από το τουρκικό κράτος στο οποίο υπάρχει η φωτογραφία τους, το δακτυλικό τους αποτύπωμα κι ένας μοναδικός αριθμός για την αναγνώρισή τους. Ετσι, οι Τούρκοι γνωρίζουν ανά πάσα στιγμή τον αριθμό των μεταναστών που υπάρχουν σε κάθε περιοχή.
Πρέπει να σημειωθεί ότι το μέτρο της «ταυτότητας» τηρείται και στους χώρους συγκέντρωσης μεταναστών που βρίσκονται στα ανατολικά σύνορα της Τουρκίας.
Το καθεστώς που ισχύει απέναντι είναι η σιωπηρή ανοχή σε εκείνους που θέλουν να εγκαταλείψουν την Τουρκία και να περάσουν στην Ελλάδα. Είναι ένα πρόβλημα που οι Τούρκοι θέλουν και επιδιώκουν να το ξεφορτωθούν.
Την ίδια στιγμή στην Ελλάδα, η συζήτηση για το μεταναστευτικό εξακολουθεί να βρίσκεται σε θεωρητικό επίπεδο, με επικεφαλής της συζήτησης τον Επίτροπο Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας Δημήτρη Αβραμόπουλο. Στελέχη των λιμενικών αρχών θεωρούν ότι σήμερα η Ελλάδα εκείνο που χρειάζεται είναι ενίσχυση των δυνάμεων που έχει για τη φύλαξη των συνόρων, διότι η εμπειρία έδειξε ότι οι αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των οργάνων της έχουν ως στόχο τη διαχείριση των μεταναστών κι όχι την αποτροπή τους.
Το όλο θέμα της μετανάστευσης από τις τρίτες χώρες θα συζητηθεί αναλυτικά εντός του Ιουλίου σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ενωσης. Καταβάλλονται προσπάθειες έτσι ώστε η Ε.Ε. να καθορίσει σαφείς διαδικασίες και να εγκρίνει κονδύλια προκειμένου να μην αφεθούν από μόνες τους οι χώρες να διαχειρίζονται κατά το δοκούν τέτοιου είδους θέματα.
Το πρόβλημα καίει κυρίως την Ελλάδα, αλλά και την Ιταλία. Σύμφωνα με τα στοιχεία της FRONTEX οι 9 στους 10 λαθρομετανάστες που εισέρχονται στην Ευρώπη, περνάνε μέσα από την Ελλάδα και την Ιταλία. Πάρα ταύτα, οι δύο αυτές χώρες όχι μόνο έχουν αφεθεί μόνες να διαχειριστούν το όλο πρόβλημα, αλλά απεναντίας η Ευρώπη κοιτάζει με μεγαλύτερη «στοργή» χώρες, όπως η Ουγγαρία, οι πολίτες της οποίας μόλις πρόσφατα έχουν αρχίσει να αντιλαμβάνονται την έννοια της λαθρομετανάστευσης.
Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τις συμφωνίες που έχει συνάψει η Ελλάδα με την Τουρκία, οι μετανάστες που εισέρχονται παράνομα στην Ελλάδα θα πρέπει να επιστρέφονται στην Τουρκία αλλά στην πράξη αυτές οι περιπτώσεις είναι πολύ λίγες και η Τουρκία δέχεται μόνο Τούρκους υπηκόους. Ένας λόγος που η Τουρκία είναι απρόθυμη να δεχτεί την επιστροφή μεταναστών είναι ότι αυτό μπορεί να οδηγήσει στην μαζική απέλαση εκατοντάδων χιλιάδων μεταναστών από την Ευρώπη πίσω στην Τουρκία.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου