Ειδήσεις

Moody’s: Υποβάθμισε την Ελλάδα

Τρίτωσε το κακό για την ελληνική οικονομία με την Moody΄s να προχωρά σε υποβάθμιση μετά τις Fitch και S&P. Εκτιμά πως ένα «όχι» στο δημοψήφισμα θα αυξήσει τις πιθανότητες ενός Grexit. Θεωρεί ότι χωρίς την συνεχή στήριξη των ξένων πιστωτών η Αθήνα θα πτωχεύσει.
Μοοdy’s: Υποβάθμισε την Ελλάδα σε «Caa3»
Σε υποβάθμιση του αξιόχρεου της Ελλάδας προχώρησε την Τετάρτη η Moody’s, μετά το χθεσινό «χτύπημα» από την Fitch και την υποβάθμιση από την S&P την Δευτέρα.

Η Moody’s υποβάθμισε την μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας σε «Caa3» από «Caa2», θέτοντας την σε επιτήρηση για περαιτέρω υποβάθμιση.

H βραχυπρόθεσμη αξιολόγηση διατηρήθηκε σταθερή.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο οίκος αξιολόγησης, αναφέρει ότι ο βασικός λόγος που οδήγησε στην υποβάθμιση είναι η εκτίμηση πως έχει μειωθεί η πιθανότητα να συνεχιστεί η παροχή οικονομικής στήριξης, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.

Η Moody’s πιστεύει ότι χωρίς την διαρκή στήριξη των επίσημων πιστωτών, η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει στο χρέος που βρίσκεται στα χέρια ιδιωτών πιστωτών.

Τα γεγονότα των τελευταίων μηνών έδειξαν την απόσταση που υπάρχει ανάμεσα στις απαιτήσεις των επίσημων πιστωτών της Ελλάδας και του τι είναι σε θέση να κάνουν οι ελληνικές αρχές για να ικανοποιήσουν τις απαιτήσεις αυτές με επιπρόσθετες μεταρρυθμίσεις.

Αυτό δημιουργεί σημαντικές δυσκολίες για την επίτευξη μιας βιώσιμης συμφωνίας.

Ο οίκος αξιολόγησης τονίζει ακόμα πως η προκήρυξη του δημοψηφίσματος αυξάνει τα ρίσκα στους ιδιώτες πιστωτές.

Η εξέταση για νέα υποβάθμιση θα αξιολογήσει τις πιθανές επιπτώσεις από το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, όσον αφορά την βούληση και την ικανότητα της Ελλάδας να φτάσει σε μια συμφωνία με τους πιστωτές. Ένα «όχι» πιθανότατα θα αυξήσει τον κίνδυνο εξόδου από την ευρωζώνη, κάτι που θα επέφερε επιπλέον απώλειες για τους ιδιώτες πιστωτές, τονίζει η Moody΄s.

Ως εκ τούτου, η Moody’s υποβάθμισε το «ταβάνι» των ομολόγων χώρας σε CAA2 από B3, κάτι που αντανακλά την αυξημένη πιθανότητα το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος να οδηγήσει την Ελλάδα να χρεοκοπήσει στο χρέος που βρίσκεται στα χέρια του επίσημου και ιδιωτικού τομέα, αλλά και στην έξοδο από την ευρωζώνη.

Τι μπορεί να οδηγήσει σε νέα υποβάθμιση

Ο διεθνής οίκος θα προχωρήσει σε μια νέα υποβάθμιση της Ελλάδας αν η πιθανότητα μιας πτώχευσης ανέλθει σε επίπεδα που δεν συνάδουν με την τρέχουσα αξιολόγηση «Caa3»

Aυτό θα μπορούσε να συμβεί βραχυπρόθεσμα αν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος είναι «όχι».

Ακόμα και σε ένα «ναι» μια περαιτέρω επιδείνωση των σχέσεων της Αθήνας με τους δανειστές στις διαπραγματεύσεις ή ενδείξεις πως ο ελληνικός λαός ευνοεί μια στάση αντιπαλότητας με τους πιστωτές, θα ενίσχυε την πιθανότητα ενός default και θα αύξανε το ενδεχόμενο μιας νέας υποβάθμισης, αναφέρει η Moody΄s.

Σε ό,τι αφορά μια πιθανή αναβάθμιση επισημαίνεται πως δεν πρέπει να αναμένεται σύντομα. Ωστόσο θα μπορούσε να συμβεί αν:

-επιταχυνόταν ο ρυθμός της δημοσιονομικής ενοποίησης και των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων
-Η οικονομική ανάπτυξη και τα πρωτογενή πλεονάσματα μείωναν το χρέος
-Υπήρχε μεγαλύτερη βεβαιότητα για εξωτερική βοήθεια και καλύτερη «ορατότητα» για το πολιτικό σύστημα.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου