Ειδήσεις

Επί ώρες μέσα στο λιοπύρι για «φιλοδώρημα» 60 ή 120 ευρώ και στη Ρόδο!!

«Δεν περιμέναμε ποτέ πως θα φθάναμε σε αυτό το σημείο, δηλαδή να περιμένουμε με τις ώρες στον ήλιο για να πάρουμε 120 ευρώ που δεν φθάνουν για να καλυφθούν οι στοιχειώδεις ανάγκες μας».
Αυτό έλεγε σε έντονο ύφος μια ηλικιωμένη γυναίκα, που στεκόταν χθες το πρωί έξω από κατάστημα του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου για να πάρει 120 ευρώ από τη σύνταξή της.
Μαζί της δεκάδες άλλοι συνταξιούχοι που στέκονταν καρτερικά στην ήλιο μέχρι να έρθει η σειρά τους για να «πληρωθούν»!
Βλέποντας τους ηλικιωμένους στον ήλιο στελέχη του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου ευαισθητοποιήθηκαν και τους διένειμαν εμφιαλωμένο νερό.
Ήταν ορισμένοι από τους συνταξιούχους που δεν διαθέτουν κάρτα για τις τραπεζικές συναλλαγές τους και τα τελευταία 24ωρα βρέθηκαν πλήρως αποκλεισμένοι από το τραπεζικό σύστημα.
Eιδικά γι’ αυτήν την πληθυσμιακή ομάδα άνοιξαν και χθες αρκετά υποκαταστήματα τραπεζών, με στόχο να τους δοθούν 120 ευρώ από τις καταβληθείσες συντάξεις.
Κάποιοι ηλικιωμένοι φρόντισαν χθες να προχωρήσουν τις διαδικασίες για να εφοδιαστούν με χρεωστικές κάρτες, ώστε να αποσύρουν καθημερινά χρήματα από τα ΑΤΜ.
Χαρακτηριστική η περίπτωση ενός ηλικιωμένου από την Παστίδα, που θα χρειαστεί να ξανάρθει στη Ρόδο για να πάρει την χρεωστική του κάρτα από την Εθνική Τράπεζα.
«Προσπαθώ να πάρω μια κάρτα χρεωστική για να μπορώ να εισπράττω χρήματα από το ΑΤΜ. Η διαδικασία δεν ολοκληρώθηκε σήμερα. Θα πρέπει να έρθω ξανά από την Παστίδα στο κέντρικό κατάστημα της Εθνικής για να εξυπηρετηθώ. Και με τα χρήματα που δίνουν δεν μπορούν να καλυφθούν οι ανάγκες. Δουλεύαμε τόσα χρόνια για να φθάσουμε σε αυτό το σημείο. Αυτά είναι ντροπή», δήλωσε ο κ. Δημήτρης Φυστικάκης.
«Περιμένουμε να πάρουμε τα χρήματά μας από το ΑΤΜ. Είναι δύσκολη η κατάσταση, αλλά ελπίζουμε να ξεπεραστεί», δήλωσε η κ. Πελαγία Αφεντούλη.
«Ήρθα για να πάρω τη σύνταξή μου. Ανέλαβα 120 ευρώ για να περάσω τέσσερις ημέρες. Είμαι συνταξιούχος του Δημοσίου. Δεν είναι ωραία αυτά που έχουν γίνει. Οι ανάγκες μας δεν μπορούν να καλυφθούν. Πως θα πληρώσω το ενοίκιο για το παιδί μου που σπουδάζει; Είναι δύσκολη η κατάσταση», δήλωσε ο κ. Παράσχος Π.
«Με εξυπηρέτησαν πολύ γρήγορα από την τράπεζα. Οι υπάλληλοι έχουν πολύ καλή συμπεριφορά. Ωστόσο, έλαβα μόνο 60 ευρώ. Δεν φθάνουν τα χρήματα αυτά. Πρέπει να κάνουμε οικονομία για να τα βγάλουμε πέρα. Από την άλλη πλευρά όμως δεν θα πρέπει να μας κοροϊδεύουν οι Ευρωπαίοι. Είναι απαράδεκτο να μας κάνουν τέτοιο πόλεμο. Όλα έγιναν για να ψηφίσουμε “ναι”. Μας έχουν ζαλίζει τα ΜΜΕ των Αθηνών. Μας λένε πως θα καταστραφεί η χώρα. Μα ήδη είναι κατεστραμμένη. Δεν το πήραν είδηση ακόμη; Αν δεν κάνουμε επανάσταση θα μας τα πάρουν όλα», δήλωσε ο κ. Ανδρέας Π.
«Πήρα 120 ευρώ. Άλλωστε δεν δίνουν παραπάνω χρήματα. Μπορεί την ερχόμενη Δευτέρα, 6 Ιουλίου, να είναι διαφορετικά τα πράγματα. Ηταν αναπόφευκτο αυτό που έγινε. Δεν θα πεθάνουμε όμως. Δεν θα πάθουμε κάτι. Ακόμη και ο Μητροπολίτης Ρόδου κ. Κύριλλος τόνισε πως πρέπει να έχουμε ψηλά το κεφάλι. Ο κόσμος δεν θα πρέπει να πανικοβάλλεται και να ξοδεύει τα λεφτά του σε καύσιμα και τρόφιμα. Εμείς δεν παρασυρθήκαμε. Λογική και ψυχραιμία χρειάζεται», δήλωσε ο κ. Βασίλης Κακαρόλης, που κατάγεται από την Κάρπαθο.
«Δυσαρεστήθηκα με όσα έχουν γίνει από την κυβέρνηση. Δεν είναι ανάγκη να τους στηρίξουμε ξανά. Φθάνει. Είχα ανάγκη να κάνω ανάληψη ποσού που ανέρχεται στα 2.000 ευρώ. Μου είπαν πως είναι αδύνατο. Είναι κοροϊδία αυτά τα πράγματα. Εγώ δεν ξέρω να κάνω μεταφορές χρημάτων ηλεκτρονικά. Για να καλύψω τις ανάγκες μου πήρα 120 ευρώ. Μόνο για τα καύσιμα που χρειάζομαι για να έρθω από το χωριό πρέπει να πληρώσω 20 ευρώ. Δεν είναι ωραία πράγματα αυτά», δήλωσε οργισμένος ο κ. Ανέστης Κ.
«Περιμένουμε για να πάρουμε μέρος από τη σύνταξη. Τα χρήματα που μας δίνουν δεν φθάνουν για να καλύψουμε τις ανάγκες μας. Αλλά δεν έχουμε άλλη επιλογή. Δεν φανταστήκαμε πως θα φθάναμε σε αυτό το επίπεδο. Ντρεπόμαστε για την Ελλάδα μας που ήταν φημισμένη», δήλωσε η κ. Χαρίκλεια Κακιού.
Σε ερώτηση αν φθάνουν τα 60 ευρώ για να καλυφθούν οι ανάγκες της, η κ. Κακιού δήλωσε, πως τα χρήματα δαπανούνται μόνο για την αγορά τροφίμων.
«Δεν φθάνουν τα χρήματα για να πληρώσουμε τα ενοίκια ή τους λογαριασμούς των ΔΕΚΟ. Μόνο για το φαγητό μας μεριμνούμε. Στο τέλος δεν θα πληρώσουμε. Εκεί θα οδηγηθούμε», τόνισε η κ. Κακιού.
«Προσπαθώ να πάρω τα χρήματά μου. Στην αρχή ανακοίνωσαν πως θα παίρναμε όλο το ποσό που αναλογεί στη σύνταξη. Μετά κατέθεσαν τα μισά. Είναι δυνατό να καλυφθούν ανάγκες με 120 ευρώ; Τι να πληρώσω με αυτά; Τη ΔΕΗ τη ΔΕΥΑΡ ή τον ΟΤΕ ;» αναρωτήθηκε ο κ. Ιωάννης Ρεΐσης.
«Θεωρώ πως με κοροΐδεψαν γιατί δεν υλοποίησαν τα κυβερνητικά στελέχη αυτά που υποσχέθηκαν», δήλωσε οργισμένος ένας κύριος που δεν θέλησε να δημοσιοποιηθεί το όνομά του.
«Τι να πω με αυτά που έχουν γίνει; Περιμένουμε στις ουρές για να λάβουμε 60 ευρώ. Ίσως ο κόσμος δεν καταλαβαίνει πως θα έρθουν και χειρότερα. Στη Γιουγκοσλαβία ο κόσμος συνέχιζε αμέριμνος τη ζωή του χωρίς να καταλαβαίνει. Θα πίστευε κανείς πως η χώρα θα είχε αυτή την άσχημη κατάληξη», αναρωτήθηκε ο κ. Κοσσιώρης.
«Περιμένω μέσα στον ήλιο για να πάρω τα χρήματα που μου αναλογούν. Είναι τόσο λίγα που μπορεί και να τα χάσω κιόλας. Δεν μπορούμε να κάνουμε όμως και διαφορετικά», δήλωσε ο κ. Αντώνης.
«Είναι δυνατό να περιμενουμε μέσα στον ήλιο για να πάρουμε τα χρήματά μας τον κόπο μας;», αναρωτήθηκε εξοργισμένη μια άλλη ηλικιωμένη.
«Περιμένουμε στον ήλιο για να πάρουμε τα χρήματά μας. Γιατί δεν έρχονται και τα κυβερνητικά στελέχη να δουν τι συμβαίνει; Προσπαθούμε να πάρουμε τον κόπο μας. Θα εκδικηθούμε ψηφίζοντας ναι», δήλωσε μια άλλη κυρία, που δεν θέλησε να αναφέρει το όνομά της.
«Περιμένω στην ουρά για να μου δώσουν μια χρεωστική κάρτα. Ετσι θα μπορέσω να παίρνω και τα 50 ευρώ. Και αυτά είναι κάτι. Πιστεύω πως έπρεπε να γίνει μια συμφωνία. Μήπως δεν θέλουν να είναι στην κυβέρνηση και προτιμούν να κάνουν αντιπολίτευση; Εκείνη η θέση ίσως να δίνει μεγαλύτερη ασφάλεια. Κατάλαβα πως προτιμούν να είναι στην αντιπολίτευση και να ασκούν εκ του ασφαλούς κριτική. Ετσι δεν φορτώνονται την ευθύνη», δήλωσε ο κ. Αργύρης Παπαδιού.
Το στέλεχος του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου κ. Γεώργιος Μαλαμαδάκης βλέποντας τους ηλικιωμένους στον ήλιο βγήκε από το κατάστημα και τους πρόσφερε εμφιαλωμένο νερό.
«Δουλειά μας είναι να εξυπηρετούμε τους ανθρώπους. Σκεφθήκαμε πως το ελάχιστο που μπορούμε να προσφέρουμε για να τους καθησυχάσουμε και να δείξουμε πως συμπάσχουμε είναι νερό», δήλωσε το στέλεχος του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου κ. Γεώργιος Μαλαμαδάκης.
Δεν έλειψαν και οι εντάσεις καθώς υπήρξαν και κάποιοι μισθωτοί που δεν είχαν χρεωστικές κάρτες και δεν μπορούσαν να αναλάβουν χρήματα από τους λογαριασμούς τους.
Στο κεντρικό κατάστημα της Εθνικής Τράπεζας σημειώθηκε φραστικό επεισόδιο μεταξύ ενός αλλοδαπού και του υποδιευθυντή. Αιτία ήταν το γεγονός ότι ο αλλοδαπός δεν μπορούσε να κατανοήσει πως ήταν αδύνατο να εξυπηρετηθεί από τα στελέχη της τράπεζας.
«Είχα κάρτα χρεωστική, αλλά κάτι έγινε και την έχασα. Δεν χρειάστηκε να την χρησιμοποιήσω. Τώρα με το βιβλιάριό μου γιατί δεν μου δίνετε τα χρήματα που μου ανήκουν», ρωτούσε ξανά και ξανά, οργισμένος.
«Προσπαθώ να σας εξηγήσω ότι αυτές οι συναλλαγές δεν γίνονται από τα καταστήματα βάσει της σχετικής απόφασης που έχει εκδοθεί. Θα κάνουμε ξανά ερώτημα στις αρμόδιες αρχές γιατί υπάρχουν και άλλοι που βρίσκονται σε παρόμοια θέση», δήλωσε στη “δ” ο υποδιευθυντής του καταστήματος.
«Η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου δεν προβλέπει την εξυπηρέτηση μισθωτών από τα γκισέ των τραπεζών. Έχουμε λάβει συγκεκριμένες οδηγίες. Πρέπει να ληφθεί απόφαση ώστε να μπορούν και οι μισθωτοί να λαμβάνουν 60 ευρώ από τα γκισέ, όπως οι συνταξιούχοι», δήλωσε ο υποδιευθυντής του κεντικού καταστήματος της Εθνικής Τράπεζας κ. Παναγιώτης Στόκας.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου