Τα πρώτα σημάδια πτώσης στην είσοδο τουριστών της χώρας είναι εμφανή σε τουλάχιστον δύο μεγάλα αεροδρόμια της χώρας. Αν και η μείωση αυτή αποδίδεται κυρίως στην πτώση της εισόδου τουριστών από τη ρωσική αγορά στα αεροδρόμια Ηρακλείου και Ρόδου, ωστόσο στο Ηράκλειο χθες Πέμπτη έγινε η πρώτη ακύρωση πτήσης, μετά το κλείσιμο των τραπεζών στη χώρα μας και την αβεβαιότητα που έχει δημιουργηθεί για την επάρκεια αγαθών. Ωστόσο, όπως τονίζουν οι αερολιμενάρχες μεγάλων νησιών, στη χώρα μας οι ενδείξεις για ακυρώσεις έρχονται πρώτα στα ξενοδοχεία και στα εισιτήρια πλοίων και αφορούν τόσο τουρίστες όσο και Ελληνες που είχαν κλείσει τις διακοπές τους και λόγω έλλειψης ρευστότητας δεν μπορούν να τις πραγματοποιήσουν.
Ηράκλειο
Την πρώτη ακύρωση πτήσης είχε χθες Πέμπτη το αεροδρόμιο Ηρακλείου, τέσσερις μέρες μετά το κλείσιμο των τραπεζών. Μιλώντας στην «Η» ο αερολιμενάρχης του αεροδρομίου «Ν. Καζαντζάκης» κ. Γεώργιος Πλιάκας, τόνισε ότι ακόμα δεν υπάρχει σαφή εικόνα για τις επιπτώσεις, ωστόσο αναφερόμενος στον Ιούνιο επισήμανε πως σημειώθηκε μείωση 5,7% στις αφίξεις ξένων τουριστών με μεγάλες απώλειες από τη Ρωσία και την Ουκρανία, που ξεπέρασαν το 50%. Ωστόσο, η αύξηση στο εσωτερικό δίκτυο, που κυμάνθηκε στο 23%, συρρίκνωσε τις συνολικές απώλειες στην επιβατική κίνηση του αεροδρομίου, που διαμορφώθηκε στο 3,5%. Την ίδια στιγμή αποκάλυψε ότι θεαματική άνοδο παρουσιάζουν οι αφίξεις από Γερμανία, Γαλλία και Αγγλία.
Ρόδος
Μείωση στις πτήσεις τσάρτερ, που άγγιξε το 9%, είχε τον Ιούνιο και η Ρόδος, με τις μεγάλες απώλειες να έρχονται από τη ρωσική αγορά. Μιλώντας στην «Η» η κ. Ξανθή Κριτσινέλια, είπε πως προς το παρόν δεν υπάρχουν ακυρώσεις σε χρονοθυρίδες που έχουν κλειστεί για το αεροδρόμιο της Ρόδου, ωστόσο οι ξενοδόχοι του νησιού επισημαίνουν ότι δεν υπάρχουν καθόλου κρατήσεις για Σεπτέμβριο και Οκτώβριο.
Αναφερόμενη στις αφίξεις του Ιουνίου, η κ. Κριτσινέλια είπε ότι η πτώση από τη Ρωσία έφτασε στο 54,91% και στην Ουκρανία το 6%, ενώ ανάλογη ήταν και η πτώση στην Εσθονία σε σχέση με τις αφίξεις του 2014.
Η συνολική μείωση της επιβατικής κίνησης στο αεροδρόμιο για τον Ιούνιο έφτασε το 7%. Αύξηση παρουσίασαν οι αφίξεις από Γερμανία (12%) και από Δανία (19%).
Χανιά
Κανονικά χωρίς ακυρώσεις πτήσεων συνεχίζει τη λειτουργία του και το αεροδρόμιο των Χανίων, το οποίο ωστόσο παρουσιάζει σημαντικά προβλήματα λειτουργίας, μιας και έχει «ξεμείνει» από καύσιμα αλλά και χαρτί υγείας και καθαριστικά. Όπως τονίζει ο αερολιμενάρχης κ. Σταύρος Καστρινάκης, το αεροδρόμιο συνεχίζει κανονικά το πρόγραμμά του με βάση τον προγραμματισμό πριν από το κλείσιμο των τραπεζών. Για τον Ιούνιο η κίνηση κινήθηκε στα ίδια επίπεδα με το 2014.
Θεσσαλονίκη
Χωρίς ακυρώσεις συνεχίζει να λειτουργεί και το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης. Ο αερολιμενάρχης κ. Αχιλλέας Ταπούζας τόνισε ότι η κίνηση στο αεροδρόμιο δεν έχει επηρεαστεί, καθώς οι περισσότερες πτήσεις που γίνονται είναι τακτικές. Τον Ιούνιο συνεχίστηκε η καλή πορεία του αεροδρομίου, που μαζί με το αεροδρόμιο της Αθήνας παρουσιάζουν σημαντική αύξηση στην επιβατική κίνηση. Όπως είπε ο κ. Ταπούζας, η αύξηση της επιβατικής τον Ιούνιο άγγιξε το 4%, ενώ στο εξάμηνο Ιανουαρίου – Ιουνίου διαμορφώθηκε στο 16%.
Πάρος
Χωρίς ακυρώσεις πτήσεων προχωρεί και το πρόγραμμα του αεροδρομίου της Πάρου. Όπως αναφέρει ο αερολιμενάρχης κ. Κωσταντίνος Λεοντίδης, οι πτήσεις στο νησί είναι προγραμματισμένες από την Aegean – Olympic Air. Ωστόσο, αναφέρει ότι ο μεγάλος όγκος επισκεπτών φτάνει στο νησί με πλοίο και ήδη υπάρχουν τοποθετήσεις ξενοδόχων και πλοιοκτητών πως έχουν σημειωθεί ακυρώσεις.
Σάμος
Ανοδικά κινήθηκε τον Ιούνιο και το αεροδρόμιο της Σάμου. Ο αερολιμενάρχης κ. Παναγιώτης Μανούκας ανέφερε ότι η κίνηση τον Ιούνιο αυξήθηκε κατά 10% σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα, διακινώντας σχεδόν 26.000 επιβάτες έναντι 24.000 τον Ιούνιο του 2014.
Παράλληλα, ανέφερε ότι προς το παρόν δεν έχουν γίνει ακυρώσεις πτήσεων και το πρόγραμμα διεξάγεται κανονικά.
Σαντορίνη
Χωρίς ακυρώσεις λειτουργεί προς το παρόν και το αεροδρόμιο της Σαντορίνης, το οποίο τον Ιούνιο κινήθηκε ανοδικά όσον αφορά την επιβατική κίνηση.
Ημερησία