“Είναι μια ιστορική εβδομάδα για την Ελλάδα, την ηλιόλουστη χώρα που βρίσκεται στα πρόθυρα της οικονομικής κατάρρευσης. Χάρη στις πολυετείς υπερβολικές δαπάνες, η χώρα έχει σχεδόν πτωχεύσει – προκαλώντας πανικό στους ντόπιους, με τους επενδυτές να ελπίζουν σε διάσωση και με τους κυβερνητικούς αξιωματούχους να αγωνίζονται για την εξεύρεση λύσης. Για τους τουρίστες, ωστόσο, η κατάσταση είναι -κυρίως- συγκεχυμένη. Τα μετρητά τώρα αποθησαυρίζονται, αλλά οι αλλοδαποί μπορούν να χρησιμοποιούν το νόμισμα ελεύθερα. Τα ξενοδοχεία 5 αστέρων βρίσκονται σε αναβρασμό αλλά οι εκπτώσεις μπορεί να είναι στον ορίζοντα. Και οι αριθμοί των τουριστών είναι ανεβασμένοι περίπου 30% σε σχέση με το 2014, αλλά οι γνώστες της τουριστικής αγοράς ανησυχούν για ακυρώσεις”. Αυτά αναφέρει σε κείμενό του ο συντάκτης της αμερικανικής εφημερίδας New York Post, David Kaufman.
Ακολοθούν πέντε σημεία που πρέπει να λάβει κανείς υπ’ όψιν του εάν πρόκειται να ταξιδέψει στην Ελλάδα:
Τα μετρητά είναι “βασιλιάς”: Παρά το γεγονός ότι μόνο οι Έλληνες πολίτες πρέπει να συμμορφώνονται με τους κεφαλαιακούς ελέγχους – τον περιορισμό των αναλήψεων σε μόνο 60 ευρώ ανά ημέρα – πολλά ΑΤΜ είναι τώρα άδεια. Πράγμα που σημαίνει: Φέρτε μια επαρκή ποσότητα δολαρίων για το ταξίδι σας – ή, ακόμα καλύτερα, μετατρέψτε τα σε ευρώ πριν αναχωρήσετε από τις ΗΠΑ. “Οι τράπεζες είναι ουσιαστικά κλειστές αυτή την εβδομάδα στην Ελλάδα και οι ντόπιοι πανικοβάλλονται”, λέει ο ειδικός περί της Ελλάδας σύμβουλος πολυτελών ταξιδίων στο Protravel International, κ. Κωνσταντίνος Μπάστας. “Έτσι, βεβαιωθείτε ότι έχετε αρκετά χρήματα μαζί σας, ιδιαίτερα εάν μένετε σε πόλεις αντί σε all-inclusive θέρετρα, όπου τα έξοδα μπορούν να χρεωθούν”.
Τα περισσότερα μεγάλα αεροδρόμια διαθέτουν ΑΤΜ πολλαπλών νομισμάτων ή γραφεία συναλλάγματος. Όσο για τα μετρητά, καλύτερα να τα έχετε σε μικρές ονομαστικές αξίες – οι τοπικές επιχειρήσεις (κυρίως τα ταξί) μπορεί να μην έχουν αρκετά ρέστα για να καλύψουν μεγάλους λογαριασμούς.
Μην περιμένετε αποζημιώσεις: Η ταξιδιωτική ασφάλιση καλύπτει γενικά τις συμβατικές ατυχίες ή τραγωδίες – σωματικές βλάβες, θανάτους στην οικογένεια, τρομοκρατικές επιθέσεις ή μεγάλης κλίμακας πολιτική αναταραχή. Καλύπτονται οι σχετικά απαλλαγμένες από βία, εθνικές οικονομικές κρίσεις όπως αυτή στην Ελλάδα; Όχι τόσο πολύ. Έτσι, ακόμη και αν ήταν κάποιος αρκετά έξυπνος για να αγοράσει ταξιδιωτική ασφάλιση, η πολιτική δεν μπορεί να αποζημιώσει, αν επιλέξει να ακυρώσει τώρα. Αλλά βεβαιωθείτε ότι έχετε διαβάσει τα ψιλά γράμματα – ορισμένες πολιτικές έχουν ρήτρα “ακύρωσης για οποιοδήποτε λόγο” – και θα υπάρξει αντίδραση αν αποσύρετε τις ελληνικές διακοπές σας.
Αναζητήστε χαμηλότερους ναύλους: Το καλοκαίρι είναι συνήθως περίοδος (high season) για τα ευρωπαϊκά ταξίδια. Όμως, η τρέχουσα αναταραχή έχει ήδη ως αποτέλεσμα χαμηλότερες τιμές για πτήσεις προς την Ελλάδα, λέει ο George Hobica της Airfarewatchdog. “Η Αθήνα δεν βρίσκεται ποτέ σε περίοδο εκπτώσεων, έτσι η στιγμή αυτή είναι σίγουρα φθηνότερη από το κανονικό, ίσως οι τουρίστες ακυρώνουν και υπάρχει πληθώρα θέσεων” λέει ο κ. Hobica. Και αν η κρίση συνεχιστεί, θα υπάρξουν μεγαλύτερες εκπτώσεις στα αεροπορικά εισιτήρια.
“Και αν – και αυτό είναι ένα μεγάλο αν – η Ελλάδα αφήσει το ευρώ, τότε όλα τα στοιχήματα είναι ανοικτά” προσθέτει ο Hobica. “Οι άνθρωποι θα μπορούσαν να ακυρώσουν ή να περικόψουν τα ταξίδια τους, πράγμα που θα μπορούσε να οδηγήσει σε ευκαιρίες στην Ελλάδα για το υπόλοιπο της χρονιάς.”
Όσο για τα ξενοδοχεία και τα θέρετρα, οι ταξιδιωτικοί γνώστες προτείνουν πιθανές συμφωνίες στο κάτω ή στο μέσο επίπεδο, αλλά αναμένουν τα καταλύματα πέντε αστέρων να παραμείνουν ακριβά.
“Οι κρατήσεις στους top προορισμούς όπως η Σαντορίνη και η Μύκονος έγιναν μήνες πριν, και έτσι τα δωμάτια θα έχουν πληρωθεί πολύ πριν από την τρέχουσα κατάσταση”, λέει ο Jonas Rask Eilersen, διευθυντής του Rask Travel, το οποίο συνεργάζεται με διεθνείς ταξιδιώτες πολυτελείας.
Και ο κ. Μπάστας προσθέτει: “Έτσι, αυτό σημαίνει ότι αν βλέπετε μια καλή προσφορά, κλείστε την!”
”Σίγουρα, η οικονομία στην Ελλάδα είναι σε ελεύθερη πτώση – και ναι, οι ντόπιοι διαμαρτύρονται στους δρόμους – αλλά μια επανάσταση σε στυλ ‘Αραβικής Άνοιξης’ είναι πολύ απίθανη. Έτσι ξεφύγετε από το mode της κρίσης, και προετοιμαστείτε για να απολαύσετε πραγματικά τις διακοπές σας”, αναφέρει η αμερικανική εφημερίδα και παραθέτει δήλωση της κας Έλενας Κουντουρά, υπουργού Τουρισμού της Ελλάδας, που μιλά για “άφθονη διαθεσιμότητα καυσίμων και όλων των προϊόντων και υπηρεσιών που εξασφαλίζουν μια ομαλή και διασκεδαστική διαμονή για τους επισκέπτες σε κάθε πόλη, περιφέρεια και τα νησιά”.
Ο Rask Eilersen λέει στους πελάτες του που ταξιδεύουν προς την Ελλάδα: “Δεν υπάρχει πανικός και η κατάσταση είναι όπως συνήθως”. Ενώ η Katharine Bonner, πρώτος αντιπρόεδρος του σημαντικού tour operator Tauck που ασχολείται με κρουαζιέρες με ποταμόπλοια και μικρά πλοία, σημειώνει: “Οι διευθυντές μας, με τους επισκέπτες μας, δεν αναφέρουν προβλήματα και οι προμηθευτές-εταίροι μας βεβαιώνουν ότι οι πελάτες μας έχουν πρόσβαση σε ευρώ, αν χρειαστεί. Δεν έχουμε δει καμία αύξηση ακυρώσεων – στην πραγματικότητα, το 2016 οι πωλήσεις μας είναι αυξημένες μέχρι και 30%”.
“Πέρα από τα πρωτοσέλιδα, η Ελλάδα βρίσκεται σε μεταβατικό στάδιο – γεμάτη απρόβλεπτες καταστάσεις και αβεβαιότητα. Πράγμα που σημαίνει ότι, ενώ οι περισσότερες τουριστικές εμπειρίες θα εξελιχθούν όπως έχει προγραμματιστεί, θα πρέπει να αναμένετε όμως και καθυστερήσεις και ιδιορρυθμίες”, συνεχίζει ο συντάκτης του ρεπορτάζ.
“Η χώρα δεν είναι σίγουρο προς τα που βαδίζει, και που πάει” παρατηρεί ο κ. Μπάστας. “Έτσι, ως τουρίστας, να είσαστε προετοιμασμένοι και υπομονετικοί και να έχετε πάντα ένα εναλλακτικό σχέδιο στη διάθεσή σας”.
Εξετάστε το γεγονός να συνεργασθείτε με έναν τουριστικό πράκτορα, όπως το Protravel ή το Rask, τα οποία έχουν γραφεία και εγκαταστάσεις στην Ελλάδα και μπορούν να χειρισθούν τα όποια προβλήματα προκύπτουν. “Ακόμα και αν είστε ένας πολύ καλός χρήστης της Expedia, δεν έχουν ανθρώπους επιτόπου να σας βοηθήσουν, αν χάσετε το πλοίο ή μια πτήση,” προσθέτει ο κ. Μπάστας.
traveldailynews.gr