Η ανακοίνωση του αποτελέσματος από το σημερινό δημοψήφισμα θα αποτελέσει απαρχή σημαντικών πολιτικών εξελίξεων στο εσωτερικό της χώρας αλλά και στις σχέσεις της Ελλάδας με τους Ευρωπαίους εταίρους.
Από το βράδυ της Κυριακής αναμένονται ραγδαίες εξελίξεις σε όλο το πολιτικό φάσμα.
Και ανάλογα με το αποτέλεσμα της κάλπης αναμένεται να δράσει το Μέγαρο Μαξίμου και η κυβέρνηση αν και οι δηλώσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ για την επόμενη μέρα αφήνουν να εννοηθεί ότι είτε υπερψηφιστεί το «Ναι» είτε το «Όχι», η σημερινή κυβέρνηση θα εφαρμόσει την εντολή του ελληνικού λαού.
Μόνο που και στο ενδεχόμενο που επιθυμεί η κυβέρνηση να διαχειριστεί το μέλλον τις χώρας ακόμα και μετά από μία πιθανή επικράτηση του «Ναι», δεν έχει υπολογιστεί το κόστος από την διαφοροποίηση 5 βουλευτών των ΑΝΕΛ που τάχθηκαν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο υπέρ του «Ναι», αλλά και η επιφύλαξη των εταίρων – όπως έχει διαφανεί από δηλώσεις αξιωματούχων- να συνομιλήσουν με την σημερινή ηγεσία του κυβερνητικού σχήματος.
Σε κάθε περίπτωση από το βράδυ της Κυριακής αναμένονται ραγδαίες εξελίξεις σε όλο το πολιτικό φάσμα με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να έχει δεσμευτεί ότι …θα μεταβεί στις Βρυξέλλες και εντός 48 ωρών θα φέρει συμφωνία με τους εταίρους.
Σενάριο 1ο. Επικράτηση του ΝΑΙ με μεγάλη διαφορά (7ή 8 μονάδων):
Σε αυτήν την περίπτωση όσο και να επιθυμεί η κυβέρνηση να παραμείνει στην θέση της, θα υπάρξουν πιέσεις να οδηγηθεί σε παραίτηση καθώς το αποτέλεσμα θα ερμηνευτεί ως αποδοκιμασία του Αλέξη Τσίπρα ο οποίος τέθηκε επικεφαλής του «Όχι».
Τα υπόλοιπα κόμματα (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι) εκτιμάται ότι θα ζητήσουν την δημιουργία Εθνικής Ομάδας διαπραγμάτευσης με στόχο να συνοδέψει τον Πρωθυπουργό στις Βρυξέλλες.
Ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας στην συνέντευξη που παραχώρησε στον ΑΝΤ1 πριν την διεξαγωγή του δημοψηφίσματος, είχε δηλώσει ότι θα κάνει ό,τι προβλέπει το Σύνταγμα αφήνοντας να εννοηθεί ότι ενδέχεται να καταθέσει την εντολή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με στόχο να ξεκινήσει η διαδικασία για την συγκρότηση κυβέρνησης από την υπάρχουσα βουλή.
Τα υπόλοιπα κόμματα (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι) εκτιμάται ότι θα ζητήσουν την δημιουργία Εθνικής Ομάδας διαπραγμάτευσης με στόχο να συνοδέψει τον Πρωθυπουργό στις Βρυξέλλες. Στόχος της νέας διαπραγματευτικής ομάδας θα είναι να επιτύχει την άμεση εκκίνηση των συνομιλιών, την εξασφάλιση της χρηματοδότησης για να ανοίξουν το συντομότερο οι τράπεζες και να τεθεί χρονοδιάγραμμα για την συζήτηση του νέου προγράμματος για την χώρα.
Στο εσωτερικό αναμένεται να δρομολογηθούν πολιτικές εξελίξεις με πιθανότερο σενάριο την δημιουργία οικουμενικής κυβέρνησης όπου θα συνομιλεί με τους εταίρους και παράλληλα θα προσδιοριστεί ημερομηνία εκλογών.
Σε ένα οικουμενικό σχήμα εκτιμάται ότι θα μπορούσε να συμμετέχει ακόμα και να ηγηθεί ο σημερινός αντιπρόεδρος Γ. Δραγασάκης που είναι γνωστός για τις μετριοπαθείς απόψεις, ενώ από τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν πέσει στο τραπέζι τα ονόματα των Γ. Καμίνη ή του πρώην Διοικητή της ΤτΕ Γ. Προβόπουλου.
Η οικονομική κατάσταση της χώρας αλλά και η τουριστική περίοδος δυσχεραίνει την προοπτική να γίνουν εκλογές στις 2 Αυγούστου. Από την άλλη πλευρά το Μέγαρο Μαξίμου δέχεται εισηγήσεις να πραγματοποιήσει ο Αλέξης Τσίπρας έναν σαρωτικό ανασχηματισμό και να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις μέχρι και τον Σεπτέμβριο που θα έχουν προγραμματιστεί εκλογές.
Η πιθανότητα να πάρει σάρκα και οστά το παραπάνω ενδεχόμενο είναι μικρή αφού Ποτάμι ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, σε μία τέτοια περίπτωση αναμένεται να αξιοποιήσουν το όπλο της πρότασης μομφής κατά της κυβέρνησης.
Σενάριο 2ο: Επικράτηση του «Ναι» με μικρή διαφορά από το «Όχι»:
Από το Μέγαρο Μαξίμου έχουν διαμηνύσει σε κάθε τόνο ότι στην περίπτωση μίας οριακής διαφοράς μεταξύ των δύο επιλογών, η κυβέρνηση θα εφαρμόσει την εντολή του λαού διεκδικώντας μία νέα συμφωνία με τους δανειστές.
Στο πλαίσιο της… δημιουργικής ασάφειας, στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός έχουν αφήσει να εννοηθεί ότι θα υλοποιήσουν την εντολή του λαού, φέρνοντας ακόμα και συμφωνία σε 48 ώρες, όπως έχει δηλώσει ο Πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι το δημοψήφισμα θα αποτελέσει διαπραγματευτικό όπλο για την ελληνική πλευρά.
Η κυβέρνηση θα πιεστεί αφόρητα στο εσωτερικό από τα κόμματα της αντιπολίτευσης που θα διεκδικήσουν να συνοδέψουν τον Πρωθυπουργό στις Βρυξέλλες αλλά και από το εξωτερικό καθώς δεν έχει υπάρξει κανένα σήμα για επί της ουσίας συνέχιση των διαπραγματεύσεων το τελευταίο χρονικό διάστημα.
Σε κάθε περίπτωση η συγκρότηση κυβέρνησης οικουμενικού χαρακτήρα και οι εκλογές θα πέσουν εκ νέου στον δημόσιο διάλογο με τον Αλέξη Τσίπρα να τεθεί στο μάτι του κυκλώνα αφού θα ελέγχεται από την αντιπολίτευση σε κάθε του βήμα, ενώ την ίδια στιγμή υπάρχει πιθανότητα να κατατεθούν παραιτήσεις από βουλευτές της Αριστερής Πλατφόρμας.
Σενάριο 3ο Επικράτηση του «Όχι»:
Η επικράτηση του «Όχι» στο δημοψήφισμα δημιουργεί ένα ασφυκτικό πλαίσιο για την κυβέρνηση καθώς από την πλευρά των δανειστών δεν έχει εκφραστεί καμία πρόθεση συνέχισης των διαπραγματεύσεων μετά από μία αρνητική ψήφο των Ελλήνων η οποία θα εκληφθεί ως «Όχι» στο ευρώ.
Ο πρόεδρος της Ε.Ε. Ζ. Κ. Γιούνκερ σε συνέντευξη που είχε παραχωρήσει την περασμένη Παρασκευή είπε για την Ελλάδα ότι με ένα «Όχι» η χώρα θα δυσχεράνει σημαντικά την διαπραγματευτική της θέση.
Ευρωπαϊκές πηγές σημειώνουν ότι με μία πιθανή επικράτηση του «Όχι» δεν είναι βέβαιο ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα μπορέσει να συναντήσει άμεσα αξιωματούχους στις Βρυξέλλες αφού έχουν διακοπεί οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ε.Ε. και Ελλάδας.
Το σενάριο αυτό αποτελεί ίσως την πιο δραματική εξέλιξη για την χώρα αφού η εσωτερική οικονομική κατάσταση με τις τράπεζες κλειστές και εν αναμονή της συνεδρίασης της ΕΚΤ τη Δευτέρα, η κυβέρνηση θα αναζητά απεγνωσμένα την λύση για να ανοίξουν άμεσα τα τραπεζικά καταστήματα.
Σε περίπτωση που έστω από ατύχημα η κατάσταση δυσκολέψει ακόμη περισσότερο στο εσωτερικό με την προοπτική ανοιχτή για επιστροφή στο εθνικό νόμισμα, τότε υπάρχει ο κίνδυνος να κατηγορηθεί η κυβέρνηση για εσκεμμένες ενέργειες με στόχο την αλλαγή νομίσματος, που εκτιμάται ότι θα δυσχεράνει ακόμα περισσότερο το οικονομικό και κοινωνικό περιβάλλον της χώρας.
Πηγή: The Toc