Στην αναστολή του δικαιώματος πώλησης εισιτηρίων σε ελληνικά πρακτορεία ταξιδίων προχώρησαν, μέχρι στιγμής, 24 αεροπορικές εταιρείες λόγω της οικονομικής αβεβαιότητας στην χώρα, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την «Emirates» η οποία πλέον δέχεται κρατήσεις εισιτηρίων και πληρωμές μόνο με μετρητά.
Αεροπορικές εταιρείες όπως η Emirates, η Virgin, η Turkish Airlines, η Qatar, η Quantas, η Air Baltic, η Pegasus, η China Airlines, η China Airlines, η China Southern, η Philippines και η Cathay αφαίρεσαν από τους τουριστικούς πράκτορες της χώρας το δικαίωμα να πωλούν εισιτήρια για λογαριασμό τους, φοβούμενες ότι θα χάσουν τα λεφτά τους, παρά το γεγονός ότι κατέχουν εγγυητικές επιστολές των τουριστικών γραφείων.
«Η Emirates επιβεβαιώνει την εμπορική απόφασή της να παύσει προσωρινώς την πώληση εισιτηρίων της εταιρείας μέσω ταξιδιωτικών πρακτορείων και tour operators που έχουν τη βάση τους στην Ελλάδα. Ωστόσο, η εταιρεία διατηρεί τις ήδη ισχύουσες επιλογές κράτησης και έκδοσης εισιτηρίων μέσω του γραφείου κράτησης και έκδοσης εισιτηρίων της Emirates στην Αθήνα, μέσω του τηλεφωνικού κέντρου εξυπηρέτησης πελατών και ηλεκτρονικά μέσω της ιστοσελίδας της.
» Ζητάμε συγγνώμη από τους επιβάτες μας και τους συνεργάτες μας για την αναστάτωση και δεσμευόμαστε να επανεξετάσουμε τη συγκεκριμένη απόφαση εν ευθέτω χρόνω» αναφέρει η εταιρεία σε δήλωσή της προς «Το Βήμα».
«Η Emirates διατηρεί τη δέσμευσή της στην Ελλάδα, όπου λειτουργεί συνεχόμενα τα τελευταία 19 χρόνια, ενώ το δρομολόγιο Αθήνα – Ντουμπάι – Αθήνα παραμένει ένα από τα πλέον κερδοφόρα στην Ευρώπη. Το οικονομικό έτος 2014 -15 η Emirates μετέφερε περισσότερους από 224.000 επιβάτες από και προς την Ελλάδα» συνεχίζει.
Η ραγδαία αυτή εξέλιξη των αεροπορικών εταιρειών «διαβάστηκε» από στελέχη του κλάδου ως μείωση της εμπιστοσύνης στην εγχώρια αγορά μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος. Μάλιστα, εκφράζουν την ανησυχία τους να μην υπάρξει συνέχεια και από άλλες αεροπορικές εταιρείες.
Πάντως ορισμένες μεγάλες εταιρείες του τουρισμού, όπως το Aktina Travel Group, είχαν προνοήσει να συνάψουν συνεργασίες με εταιρείες του εξωτερικού, ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν στη ζήτηση τόσο από άλλα ταξιδιωτικά γραφεία όσο και από τους Έλληνες καταναλωτές.
Παράλληλα, και διαδικτυακά πρακτορεία, όπως η Viva, έχουν λάβει τα μέτρα τους και έχουν βρει τη φόρμουλα για να πωλούν αεροπορικά εισιτήρια των συγκεκριμένων εταιρειών.
Σημειωτέον ότι την προηγούμενη εβδομάδα η Διεθνής Ένωση Αερομεταφορών (ΙΑΤΑ) επέβαλε στους τουριστικούς πράκτορες την εκκαθάριση των πωλήσεων αεροπορικών εισιτηρίων ανά εβδομάδα και όχι ανά δεκαπενθήμερο, όπως εφαρμοζόταν εδώ και λίγα χρόνια.
Οι τουριστικοί πράκτορες θα κληθούν στις 16 Ιουλίου να προχωρήσουν σε εκκαθάριση των πωλήσεων αεροπορικών εισιτηρίων που έχουν διατεθεί στο διάστημα 16-30 Ιουνίου και 1-7 Ιουλίου. Το συγκεκριμένο καθεστώς των εβδομαδιαίων εκκαθαρίσεων θα ισχύσει ως και τον Σεπτέμβριο, με την τελευταία προβλεπόμενη εκκαθάριση να είναι στις 7 Οκτωβρίου.
Η λίστα των αεροπορικών εταιρειών είναι η ακόλουθη:
UL – SRI LANKAN AIRWAYS
CI – CHINA AIRWAYS
ZI – AIGLE AZUR AIRLINES
DT – ANGOLA AILRINES
AT – ROYAL AIR MAROC
8Q – ONUR AIR
GA – GARUDA
SW – AIR NAMIMBIA
KK – ATLASJET
SZ – AIRCOMPANY
CZ – CHINA SOUTHERN
EK – EMIRATES
U6 – URAL AIRLINES
KC – AIR ASTANA
VN – VIETNAM AIRLINES
VS – VIRGIN ATLANTIC
PC – PEGASUS AIRLINES
UN – TRANSAERO AIRLINES
UT – UTAIR AVIATION
HY – UZBEKISTAN AIRWAY
TX – AIR CARAIBES
QR – QATAR
BT – AIR BALTIC
S7 – SIBERIA
NZ – AIR NEW ZEALAND
TS – AIR TRANSAT
SB – AIR CALEDONIE
TK – TURKISH AIRLINES
QF – QANTAS
in. gr