Ειδήσεις

Καταλογισμοί ύψους 7,5 εκ. ευρώ στην ΔΕΥΑΡ για παράνομες προσλήψεις!

Με έγγραφο «βόμβα» ο Επίτροπος του Ελεγκτικού Συνεδρίου Νομού Δωδεκανήσου κ. Νίκος Μπαρδακάς ζήτησε από τον πρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου της ΔΕΥΑ Ρόδου κ. Δημήτρη Τσίκκη, καταλογισμό ύψους άνω των 7,5 εκατ. ευρώ σε μέλη των διοικήσεων και εντεταλμένους υπαλλήλους των οικονομικών υπηρεσιών της ΔΕΥΑ Ιαλυσού και της ΔΕΥΑ Ρόδου, με βάση τα διαλαμβανόμενα σε δύο εκθέσεις ελέγχου του ΑΣΕΠ, για την απασχόληση 59 συμβασιούχων στην επιχείρηση!!!
Ο Επίτροπος ζητά συγκεκριμένα τον καταλογισμό του συνόλου των αποδοχών που καταβλήθηκαν στους παρανόμως προσληφθέντες και απασχοληθέντες και στους υπευθύνους για τις παράνομες προσλήψεις από τον κ. Τσίκκη, λόγω αρμοδιότητός του ως διατάκτη.
Όπως επισημαίνει αρμόδιος για τον καταλογισμό, του συνόλου των αποδοχών που καταβλήθηκαν στο παρανόμως απασχολούμενο ή απασχοληθέν προσωπικό, όργανο, βάσει της έκθεσης του επιθεωρητή του ΑΣΕΠ, είναι ο διατάκτης του φορέα στον οποίο έγινε η παράνομη πρόσληψη, δηλαδή ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της ΔΕΥΑΡ.
Ο Επίτροπος επισημαίνει παραπέρα ότι σε περίπτωση που καταλογιστέο όργανο είναι ο πρόεδρος ή μέλος του διοικητικού συμβουλίου της επιχείρησης, τότε τον καταλογισμό ενεργεί ο Γενικός Γραμματέας της οικείας Αποκεντρωμένης Διοίκησης.
Εφιστά εξάλλου την προσοχή του κ. Τσίκκη ότι η πράξη καταλογισμού κοινοποιείται υποχρεωτικά στον πρόεδρο του ΑΣΕΠ και μπορεί να προσβληθεί με έφεση ενώπιον του Ελεγκτικού Συνεδρίου.
Το θέμα προκάλεσε ήδη αναστάτωση στις τάξεις της ΔΕΥΑ Ρόδου, ενώ εκφράζεται η άποψη ότι τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου και οι υπάλληλοι, που απειλούνται με καταλογισμό, μένουν «αλώβητοι» σύμφωνα με τροπολογία του Υπουργού Εσωτερικών κ. Γιώργου Κατρούγκαλου, στο νομοσχέδιο για τον εκδημοκρατισμό της δημόσιας διοίκησης.
Θυμίζουμε ότι στην τροπολογία προβλέπονται τα εξής:
«Αίρεται το αξιόποινο των πράξεων, που έλαβαν χώρα μέχρι την δημοσίευση του παρόντος νόμου και παύουν οριστικά οι ποινικές, πειθαρχικές διώξεις και παύει κάθε διαδικασία καταλογισμού σε βάρος αιρετών εκπροσώπων των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, καθώς και υπαλλήλων των Ο.Τ.Α. και των υπαλλήλων των Υπηρεσιών Δημοσιονομικού Ελέγχου, επί υποθέσεων σχετικών: α. με μη άσκηση ενδίκων μέσων επί υποθέσεων εργατικών διαφορών του προσωπικού των Ο.Τ.Α. και του προσωπικού δημοτικών νομικών προσώπων (ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ) και β. με την παράταση ισχύος συμβάσεων εργασίας ορισμένου χρόνου και συμβάσεων μίσθωσης έργου του εν λόγω προσωπικού».
Σημειώνεται ότι με το υπ΄αρίθμ. 7397/2014 έγγραφο του Ανώτατου Συμβουλίου Επιλογής Προσωπικού, «κόλαφο» για τον πρώην δήμαρχο Ρόδου κ. Στάθη Κουσουρνά και τον πρώην δήμαρχο Ιαλυσού κ. Σ. Στάγκα, απορρίφθηκε η αίτηση θεραπείας που υποβλήθηκε από τη ΔΕΥΑΡ για την ακύρωση προηγούμενης επιβαρυντικής έκθεσής του, με την οποία κρίθηκαν παράνομες προσλήψεις συμβασιούχων της πρώην ΔΕΥΑ Ιαλυσού και ζητήθηκε ο ποινικός και διοικητικός έλεγχος αλλά και ο καταλογισμός μελών των διοικητικών συμβουλίων της.
Την απόφαση απόρριψης της αιτήσεως θεραπείας υπέγραψε το μέλος του ΑΣΕΠ κ. Κ. Σιδέρης, που ήταν εκείνος, εξάλλου, που εξέδωσε και το επιβαρυντικό πόρισμα.
Θυμίζουμε εξάλλου ότι η προκαταρκτική εξέταση, που διενεργήθηκε, για τη διαπίστωση τυχόν τελέσεως των αδικημάτων της κακουργηματικής απιστίας και της παράβασης καθήκοντος, εξαιτίας της καταβολής μισθοδοσίας στους συμβασιούχους, τέθηκε στο αρχείο με διάταξη του πρώην Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ρόδου κ. Κ. Μπούτσικου.
Σύμφωνα με το πρώτο πόρισμα της εκθέσεως, υπάρχουν ενδείξεις ότι ο πρόεδρος και τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της ΔΕΥΑΡ ευθύνονται ποινικά για παράβαση καθήκοντος, γιατί ενέταξαν στο προσωπικό της ΔΕΥΑΡ 57 υπαλλήλους, της πρώην Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης και Αποχέτευσης Ιαλυσού (ΔΕΥΑΙ), η οποία συγχωνεύθηκε στη ΔΕΥΑΡ, αν και είχαν ακυρωθεί οι αποφάσεις της ΔΕΑΙ που μετέτρεψαν τις συμβάσεις τους σε αορίστου χρόνου και παρά το ό,τι μη νομίμως απασχολούνται αυτοί, με αποτέλεσμα την εφεξής καταβολή αποδοχών τους χωρίς νόμιμη αιτία. Κρίθηκε επίσης ότι υπάρχουν και ενδείξεις πειθαρχικής ευθύνης, κατά τις διατάξεις του Δημοτικού και Κοινοτικού Κώδικα, γιατί ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου είναι ο δήμαρχος Ρόδου και μέλη δημοτικοί σύμβουλοι.
Η αιτιολογία της απόρριψης συνοψίζεται στο ό,τι η πρόσληψη των υπαλλήλων αυτών, καθώς και η μετατροπή των συμβάσεων τους σε αόριστου χρόνου, έγινε κατά παράβαση των διατάξεων του άρθρου 103 του Συντάγματος και των άρθρων 14,18 και 21 του νόμου 2190/1994, γιατί παρακάμφθηκε το ΑΣΕΠ, ανεξαρτήτως της ρύθμισης του Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας, η οποία δεν βρίσκει έρεισμα στην οδηγία 99/70/ΕΚ.
Ο επιθεωρητής ανέφερε ότι υπάρχει παράβαση των διατάξεων των οικείων νόμων από τον πρόεδρο και τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της ΔΕΥΑΙ (μεταξύ των οποίων και δημοτικοί σύμβουλοι), γιατί μετέτρεψαν τις συμβάσεις των εν λόγω 57 υπαλλήλων σε συμβάσεις αόριστου χρόνου.
Επιπλέον, κρίνει ότι υπάρχει και παράβαση καθήκοντος για τον ίδιο λόγο και γιατί, παρά το ό,τι ακυρώθηκαν οι 2 αποφάσεις μετατροπής των συμβάσεων σε αόριστου χρόνου, με 2 αποφάσεις του Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και με τις τελευταίες παραγγέλθηκε η λύση των συμβάσεων, ο πρόεδρος και τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της ΔΕΥΑΙ κώφευσαν, παραβαίνοντας έτσι το καθήκον τους προς συμμόρφωση. Παραβίασαν, όπως επισημαίνει, την αρχή της νομιμότητας και αδιαφόρησαν για τις οικονομικές συνέπειες εις βάρος της ΔΕΥΑΙ, που κατέβαλλε μισθούς για μη νόμιμη αιτία.
Με το δεύτερο πόρισμα του ΑΣΕΠ προέκυψε για δύο υπαλλήλους ότι τον Μάιο του 2006, ύστερα από σχετικές αποφάσεις του Δ.Σ. της ΔΕΥΑΡ, υπέγραψαν σύμβαση μίσθωσης έργου διαρκείας ενός έτους και τον Ιούλιο του 2007 υπέγραψαν δεύτερη μίσθωση έργου διαρκείας δύο ετών, ύστερα από την από 28 Ιουνίου 2007 απόφαση του Δ.Σ. της ΔΕΥΑΡ και σχετική απόφαση του γενικού γραμματέα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.
Οι αρμόδιοι της ΔΕΥΑΡ προέβησαν στη σύναψη συμβάσεων μίσθωσης έργου με τους συγκεκριμένους εργαζομένους κατά παράβαση του άρθρου 6 του Ν. 2527/1997.
Φέρονται συγκεκριμένα ότι διαρκούσης της εκκρεμοδικίας, υπέγραψαν σύμβαση ορισμένου χρόνου διαρκείας 8 μηνών με τον πρώτο εργαζόμενο χωρίς την τήρηση της νόμιμης διαδικασίας (άρθρο 21 ν. 2190/1994) και μετέτρεψαν τη σχέση εργασίας ορισμένου χρόνου των 2 εργαζομένων σε σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου.
Μετά την έκδοση της τελεσίδικης απόφασης επί της ασκηθείσης εφέσεως το Δ.Σ. δεν προέβη, ως όφειλε, στην απόλυση των ως άνω εργαζομένων, αλλά αυτοί εξακολούθησαν να απασχολούνται στη ΔΕΥΑΡ, ο πρώτος μέχρι την 5η Μαρτίου 2015 και η δεύτερη μέχρι τον Μάιο του 2014 καίτοι η Νομική Υπηρεσία εισηγήθηκε τη διακοπή παροχής υπηρεσιών των ανωτέρω, εισήγηση την οποία το προηγούμενο Δ.Σ. της ΔΕΥΑΡ, με απόφασή του, απέρριψε.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

  • Μάνος    08.07.2015 13:52

    Τώρα φίλοι τριαντενοί καταλάβατε τι σας έκανε ο πρώην Δήμαρχός σας? Παρ’ όλα αυτά εσείς πίνατε νερό στο όνομα του.
    Γιατί αυτό δεν έγινε σε άλλες ΔΕΥΑ?
    Ποιος θα επιστρέψει τώρα αυτά τα χρήματα στην υπηρεσία (μισθοδοσία και αποζημίωση απόλυσης)? Φυσικά όχι εσείς, μία δουλίτσα θέλατε όπως όλος ο κόσμος. Απλά πείτε ποιος ή ποιοι.
    Υ.Γ. Ενώ δεν υπήρξαν νόμιμες διαδικασίες στην πρόσληψη τους δόθηκαν και αποζημιώσεις απόλυσης!!!!!!

Σχολιασμός άρθρου