Ρεπορτάζ

Μπαϊράμι με μειωμένες κρατήσεις για ξεφάντωμα σε Ρόδο και Κω

  • Οι πράκτορες δέχονται συνεχείς ακυρώσεις από την Τουρκία
  •  Αγωνία για τα πακέτα διακοπών «Οι δύο πλευρές του Αιγαίου»

Περιορισμένες είναι οι κρατήσεις που έχουν γίνει για τη Ρόδο από Τούρκους τουρίστες εν όψει της λήξεως της νηστείας Ραμαζάνι και τον εορτασμό για το θερινό Μπαϊράμι. Το ραμαζάνι για τους μωαμεθανούς ολοκληρώνεται την επόμενη Πέμπτη 16 Ιουλίου, οπότε και θα ακολουθήσουν τρεις ημέρες (17, 18 & 19 Ιουλίου) για τον θρησκευτικό εορτασμό.
Στα προηγούμενα χρόνια, για το Μπαϊράμι η Ρόδος υποδεχόταν μεγάλο αριθμό Τούρκων από το Μαρμαρίς, αλλά και τη Σμύρνη για ολιγοήμερες διακοπές. Οι πιστοί πάντοτε συνδύαζαν τις επισκέψεις με ξεφάντωμα σε τοπικές ταβέρνες και κέντρα διασκέδασης.
Φέτος, σύμφωνα με τις πληροφορίες που συγκέντρωσε η «δημοκρατική», υπάρχει σαφής μείωση της ζήτησης για τις τριήμερες διακοπές, αλλά ακόμα και για τις μονοήμερες εκδρομές. Η μείωση, συγκριτικά με πέρυσι δεν έχει ξεκαθαρίσει σε τι ύψος θα φτάσει, καθώς η μειωμένη ζήτηση συνδυάζεται και με ακυρώσεις κρατήσεων. Στέλεχος ναυτιλιακής εταιρείας δήλωνε χθες προς τη «δημοκρατική» ότι «έχουν γίνει αρκετές ακυρώσεις κρατήσεων λόγω του φόβου για την ελληνική κρίση».
Είναι γεγονός ότι οι ακυρώσεις οφείλονται στα συμβαίνοντα στη χώρα, όμως η μειωμένη ζήτηση από την Τουρκία αποδίδεται κυρίως στο αυξημένο τέλος που πρέπει να καταβληθεί από τον κάθε έναν για την θεώρηση της VISA εισόδου στη χώρα. Πριν από την επιβολή του αυξημένου Τέλους θεώρησης (24 Απριλίου 2015) είχαν προγραμματιστεί ειδικά ταξιδιωτικά πακέτα για τη μετακίνηση 80.000 τουριστών από τα πρακτορεία DEHA, DECO, NBK και RDS από Μαρμαρίς και Φετιγιέ.
Το θερινό ραμαζάνι είναι μια «μικρογραφία» του μεγάλου ραμαζανιού και του Κουρμπάν Μπαϊράμ, που εορτάζεται το Σεπτέμβριο και θεωρείται για τους Μωαμεθανούς ότι το Πάσχα για τους Χριστιανούς. Υπό το πρίσμα αυτό κι εάν τελικώς συνεχιστούν και τα αυξημένα τέλη θεώρησης της ταξιδιωτικής VISA, τότε τόσο η Ρόδος, όσο και η Κως θα χάσουν ένα ακόμα σημαντικό κομμάτι υποστήριξης της τοπικής, τουριστικής οικονομίας.
Το πρόβλημα, ωστόσο, δεν εγγίζει μόνο τις αφίξεις Τούρκων τουριστών. Στη γειτονική χώρα σήμερα δραστηριοποιούνται αρκετές ευρωπαϊκές εταιρείες και τουριστικοί οργανισμοί. Οι τελευταίοι έχουν σχεδιάσει και υλοποιούν θεματικά, τουριστικά πακέτα. Αυτά τα πακέτα απευθύνονται προς Ευρωπαίους που θέλουν να κάνουν διακοπές στην Τουρκία και ταυτόχρονα να επισκεφθούν τα ελληνικά νησιά. Πέντε ημέρες στην Τουρκία και τέσσερις σε Ρόδο ή Κω. Το όλο πακέτο προσφέρεται φθηνά, γιατί συνδυάζει πολλά πλεονεκτήματα. Το σημαντικότερο όλων είναι ότι αυτά συνήθως υλοποιούνται κατά τους μήνες χαμηλής τουριστικής κίνησης (Μάρτιος – Απρίλιος και Οκτώβριος – Νοέμβριος).
Για να σχεδιαστούν τα πακέτα αυτά, να προβληθούν και να επιτευχθούν, απαιτήθηκε τεράστιος όγκος εργασίας τόσο στην Τουρκία, όσο και σε Ρόδο και Κω. Οι τουριστικοί παράγοντες και από τις πλευρές του Αιγαίου εργάστηκαν σκληρά προς την κατεύθυνση αυτή και τελικά όλα τώρα βρίσκονται στον αέρα εξαιτίας των εξελίξεων, αλλά και των αυξημένων τελών, που επεβλήθηκαν χωρίς ποτέ να ερωτηθούν οι άνθρωποι της πραγματικής οικονομίας.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου