Ειδήσεις

NYT: Αγοραστικό “ξεφάντωμα” στην Ελλάδα υπό το φόβο κουρέματος των καταθέσεων

Στη σκιά του φόβου και της αβεβαιότητας για την πιθανότητα να επαληθευτούν οι φόβοι για έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη και επιστροφή στη δραχμή, οι Έλληνες ξοδεύουν όσα περισσότερα μπορούν σε αγορές μέσα από τις οποίες θα μπορέσουν δυνητικά να διατηρήσουν την αξία χρηματικών ποσών που έχουν στους λογαριασμούς τους και που στην περίπτωση Grexit θα υποτιμηθούν δραματικά.
Την τάση αυτή αναδεικνύει δημοσίευμα της New York Times.
Η αμερικανική εφημερίδα περιγράφει το κλίμα που επικρατεί αυτόν τον καιρό στη χώρα μας ως φαινομενικά ανεπηρέαστο από την κρίση, με τις κινήσεις όμως των καταναλωτών και των επιχειρηματιών να μαρτυρούν αγωνιώδεις προσπάθειες να περισώσουν ο,τι μπορούν από μια πιθανή κακή έκβαση των διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες και επιστροφή στη δραχμή.Όπως αναφέρει η εφημερίδα, η επιχείρηση ηλεκτρικών ειδών Κοτσόβολος καταγράφει μεγάλη αύξηση των πωλήσεων με τη χρήση χρεωστικών καρτών σε προϊόντα που μπορούν να κρατήσουν την αξία τους σε δύσκολους καιρούς.
Παρά το γεγονός ότι φαινομενικά όλα κυλούν ομαλά, με τους εργαζόμενους να πηγαίνουν στις δουλειές τους, τους τουρίστες να κάνουν ουρές στην Ακρόπολη και τους κοινωνικούς δεσμούς των Ελλήνων να διατηρούνται στις καφετέριες, ο φόβος αυξάνεται διαρκώς, επισημαίνει η εφημερίδα.
Μερίδα Ελλήνων προβαίνει σε αγορές κοσμημάτων ή διευθετεί τις φορολογικές του υποχρεώσεις για να απαλλαγεί από άλλη μια υποχρέωση φοβούμενο ότι το τραπεζικό σύστημα μπορεί καταρρεύσει και να γίνει κούρεμα των καταθέσεων.Από τον οίκο Ζολώτα, αρνήθηκαν την πώληση κοσμημάτων με κόστος 1,1 εκατ δολαρίων γιατί αυτήν τη στιγμή είναι πιο εγγυημένη η διατήρηση των κοσμημάτων παρά η διατήρηση των χρημάτων στις ελληνικές τράπεζες.Πολλές εταιρίες επίσης προσπαθούν να τακτοποιήσουν τα χρέη τους το συντομότερο δυνατό, καθώς δεν θέλουν να έχουν οφειλές σε περίπτωση κουρέματος. Άλλοι δεν δέχονται πληρωμές για τον ίδιο λόγο. Οι καταναλωτές από την πλευρά τους, αναφέρει η εφημερίδα, κάνουν ουρές στα ΑΤΜ καθημερινά και άλλοι μοιράζουν τα χρηματικά ποσά που έχουν στις καταθέσεις τους σε επιμέρους λογαριασμούς για να μειώσουν το συνολικό ποσό σε καθέναν από αυτούς.Επιπλέον, οι επιχειρήσεις ξεμένουν από ψιλά, αφού τα ΑΤΜ σπάνια πλέον εφοδιάζονται με χαρτονομίσματα των 20 ευρώ.
Αναφορά γίνεται και στα τουριστικά πρακτορεία της χώρας, μερίδα των οποίων απειλείται με λουκέτο αφού τους απαγορεύτηκε η έκδοση εισιτηρίων στο παγκόσμιο σύστημα κρατήσεων.Τα φαρμακεία έχουν ξεκινήσει να δίνουν φάρμακα σε όσους δεν έχουν μετρητά, με την υπόσχεση ότι οι πελάτες θα καταβάλλουν το αντίτιμο μόλις μπορέσουν.

tornosnews.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου