Ειδήσεις

Οι Ελληνες εγκαταλείπουν τα σχέδια για διακοπές

«Καλά είσαι τρελός; Τι τριήμερο, ρε φίλε; Με αυτά που γίνονται; Εχεις δει καθόλου ειδήσεις;», κορόιδευε τον φίλο του ο Γιώργος στο τηλέφωνο. Ο άλλος επέμενε: «Αφού το είχαμε κανονίσει! Μη χαλάς την παρέα». «Α καλά, είσαι αλλού. Λοιπόν για τριήμερο δεν το βλέπω, αλλά αν θες βάζουμε από 15 ευρώ βενζίνη ο καθένας και πάμε μια μονοήμερη κάπου. Αυτά μπορώ να σου δώσω, είναι η κόκκινη γραμμή μου».

Πράγματι, ο Γιώργος και δύο φίλοι του από τον στρατό θα ανηφορίσουν το Σάββατο για κάποια παραλία της Βόρειας Εύβοιας, για μπάνιο και κανένα φαΐ. Το καθιερωμένο τριήμερο «με τα παιδιά», μόνοι τους, χωρίς γυναίκες και κανονικά παιδιά, για φέτος αναβάλλεται. «Ο,τι θα δίναμε για να πάμε σε ένα ταβερνάκι θα τα δώσουμε για βενζίνη. Για να μείνουμε έστω και μία μέρα εκτός Αθηνών θα πρέπει να πληρώσουμε διαμονή, πρωινά και άλλα φαγητά. Δεν μπορώ, δεν ξέρω τι θα γίνει αύριο μεθαύριο», λέει στην «Κ».

Και δεν είναι ο μόνος. Μολονότι δεν υπάρχουν προς το παρόν επίσημα συνολικά στοιχεία, όλες οι ενδείξεις από τον κλάδο των ξενοδόχων καταδεικνύουν ότι ο εγχώριος τουρισμός είναι το πρώτο θύμα αυτής της περιόδου κρίσης. Στη Χαλκιδική, και γενικότερα την περιοχή Μακεδονίας – Θράκης, εκπρόσωποι του τουριστικού κλάδου κάνουν λόγο για ακυρώσεις της τάξης του 70%. Πρόκειται κατά κύριο λόγο για τις κρατήσεις που είχαν κάνει οι Ελληνες για τα μέσα και τα τέλη Ιουλίου, ενώ έχουν καταγραφεί ακυρώσεις και για κρατήσεις του Αυγούστου.

Ο Ιούλιος θεωρείται πια χαμένος μήνας και για άλλα θέρετρα της χώρας, που «παραδοσιακά» ζουν από τους Ελληνες τουρίστες, όπως το Πήλιο, με τις ακυρώσεις να ξεπερνούν το 50%. Τα ίδια και σε πολλές περιοχές της Πελοποννήσου, αλλά και σε νησιά του Ιονίου και του Αιγαίου, «αγαπημένα» των Ελλήνων παραθεριστών.

Οι επαγγελματίες του χώρου τηρούν στάση αναμονής, παγωμένοι κι αυτοί τόσο από τα γεγονότα όσο και από τη διαφαινόμενη απώλεια της σεζόν. Οπως αναφέρουν, ακόμα χειρότερο από τις ακυρώσεις είναι ότι «δεν χτυπάει το τηλέφωνο για κρατήσεις». Κάποιοι ζητούν πίσω και τις καταβληθείσες προκαταβολές.

Προβλήματα παρουσιάστηκαν και στον συνεδριακό τουρισμό. Μέχρι στιγμής έχουν ακυρωθεί τουλάχιστον δύο εταιρικές εκδηλώσεις ελληνικών ομίλων που επρόκειτο να πραγματοποιηθούν στην Αθήνα.

Η Τζένη είχε κανονίσει φέτος διακοπές στα μέσα Ιουλίου. Το εισιτήριο που έχει προπληρώσει λέει Σάββατο 11 Ιουλίου, προορισμός η Ικαρία. Από νωρίς είχε στείλει και προκαταβολή για το δωμάτιο. «Είπα να φύγω νωρίς φέτος για να διευκολύνω και τους συναδέλφους στο γραφείο, οι περισσότεροι από τους οποίους ζητούν άδεια τον Αύγουστο. Την πάτησα», λέει στην «Κ». «Πώς να φύγω με τη χώρα να είναι στον αέρα; Είναι ώρα για έξοδα; Ακόμα περισσότερο, δεν μου πάει να φύγω όταν συμβαίνουν όλα αυτά, δεν μπορώ να είμαι στον κόσμο μου. Οι διακοπές είναι το λιγότερο που με νοιάζει αυτή τη στιγμή».

Μια βόλτα στα στέκια της Αθήνας είναι ενδεικτική. «Πάρε το Κολωνάκι», λέει η Αθηνά, ιδιοκτήτρια καταστήματος στην περιοχή. «Αλλες χρονιές τέτοια εποχή έβρισκες κενές θέσεις να παρκάρεις. Τώρα ακόμα γίνεται χαμός. Ολοι εδώ είναι, κανείς δεν έχει φύγει».

Η Κατερίνα και ο Χρήστος ετοίμαζαν τις φετινές διακοπές τους δύο χρόνια. Εχουν προγραμματίσει ένα ταξίδι τριών εβδομάδων στην Ταϊλάνδη, κόστους περί των 2.000 ευρώ για τον καθένα. Ολα είναι κανονισμένα, όλα τα εισιτήρια έχουν πληρωθεί οnline, όλα τα καταλύματα έχουν βρεθεί. Ευτυχώς, η ημερομηνία αναχώρησης είναι για τις αρχές Αυγούστου. «Προς το παρόν κοιταζόμαστε μεταξύ μας, χωρίς να μπορούμε να αποφασίσουμε τι θα κάνουμε. Μας βλέπω να μένουμε Ελλάδα. Ελπίζω και Ευρώπη», λέει η Κατερίνα.

Λίνα Γιάνναρου

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου