Στον προθάλαμο των αναγκαστικών αδειών έχουν θέσει οι περισσότερες από τις πάνω από 200.000 επιχειρήσεις της χώρας τους εργαζόμενούς τους από τη Δευτέρα 29 Ιουνίου, οπότε ξεκίνησαν τα capital controls και η τραπεζική αργία.
Οι καταγγελίες εργαζομένων για “απειλές” εργοδοτών για προσφυγή στο μέτρο των αναγκαστικών αδειών λόγω στάσης εργασιών των επιχειρήσεων που έχουν φτάσει στην έδρα του Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας (ΣΕΠΕ) στην Αθήνα, σύμφωνα με κορυφαίο στέλεχός του με το οποίο μίλησε το Capital.gr εδώ και δύο εβδομάδες ανέρχονται μόνο σε… τριάντα εκ των οποίων μόνο τρεις αποδείχτηκαν ως βάσιμες και αξιολογούνται.
Εξάλλου, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, υπάρχουν και πολλοί εργοδότες που απευθύνονται οι ίδιοι στο ΣΕΠΕ για να ρωτήσουν πως μπορούν χειριστούν νόμιμα απέναντι στους εργαζόμενους τους μπροστά στη δεινή οικονομική κατάσταση στην οποία βρέθηκαν εν μία νυχτί.
Ωστόσο, η εικόνα την οποία δίνει το πλήθος των καταγγελιών προς το ΣΕΠΕ σε σχέση με το πλήθος των επιχειρήσεων οι οποίες έχουν προσφύγει στο μέτρο των αναγκαστικών αδειών κάθε άλλο παρά πλήρως αντιπροσωπευτική της κατάστασης είναι.
Στελέχη των σημαντικότερων Εργατικών Κέντρων της χώρας (Αθήνας, Θεσσαλονίκης, Πάτρας, Ελευσίνας, κλπ.) τα οποία μίλησαν στο Capital.gr αναφέρουν πως οι εργοδότες και κυρίως όσοι έχουν βιομηχανικές ή βιοτεχνικές μονάδες έχουν ήδη προειδοποιήσει τους εργαζόμενούς τους για μαζικές αναγκαστικές άδειες σε περίπτωση μη συμφωνίας μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης – Ευρωπαϊκής Ένωσης την ερχόμενη Κυριακή.
Το φαινόμενο των αναγκαστικών αδειών, φυσικά, ήδη υπάρχει.
Ωστόσο, στις περισσότερες περιπτώσεις, “κρύβεται” από το γεγονός ότι από την 1η Ιουλίου έχει ξεκινήσει η περίοδος των καλοκαιρινών αδειών. Έτσι, πολλοί εργαζόμενοι παίρνουν ταυτόχρονα αναγκαστική –λόγω στάσης εργασιών της επιχείρησης, αλλά και… καλοκαιρινή άδεια.
Μέχρι σήμερα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, τα Εργατικά Κέντρα έχουν συστήσει στους κατά τόπους εργοδότες “ψυχραιμία” ως προς τις αντιδράσεις απέναντι στους εργαζομένους.
Πολλές, μάλιστα, κυρίως μεγάλες επιχειρήσεις, μετά τη διαρροή φημών για “κούρεμα” των καταθέσεων, έχουν προπληρώσει τους μισθούς του Ιουλίου ή ακόμα και του Αυγούστου (π.χ. ορισμένες ξενοδοχειακές μονάδες στην Κρήτη), αλλά και τις ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων στο ΙΚΑ προκειμένου να γλιτώσουν τα κεφάλαια τους.
capital.gr