Τριετές δάνειο έως τις 30/6/2018, ρύθμιση χρέους και χαμηλότερα πλεονάσματα περιλαμβάνει η ελληνική πρόταση προς τους Θεσμούς που κατατέθηκε ως νομοσχέδιο στη Βουλή με διαδικασία κατεπείγοντος με υπογραφή του Γιάννη Δραγασάκη.
Η εισηγητική έκθεση προβλέπει αίτημα προς τον ESM για χρηματοδότηση 53,5 δισ. ευρώ σε μία 3ετία κατά την οποία, οι ανάγκες αποπληρωμής δανείων είναι 46 δισ. ευρώ, ενώ πρέπει να επιστραφούν επιπλέον 7,5 δισ. ευρώ που κάλυψαν το 2015 δόσεις από το ελληνικό δημόσιο και πρέπει να αναχρηματοδοτηθούν.
Επισημαίνεται ότι η παραπάνω διαδικασία συνιστά μερική αναμόρφωση του χρέους, αφού γίνεται αναχρηματοδότηση από τον ESM και το χρέος γίνεται ευρωπαϊκό (σ.σ δεν υπάρχει αναφορά στο ΔΝΤ για χρηματοδότηση). Ζητείται επίσης δέσμευση των δανειστών για να τεθούν υπό διαπραγμάτευση περαιτέρω μέτρα ελάφρυνσης του μακροχρόνιου χρέους μετά το 2022.
Στην εισηγητική έκθεση που υπογράφεται από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη ζητείται επιπλέον, “ως αναγκαία, ισχυρή οικονομική ενίσχυση του τραπεζικού συστήματος (κεφαλαιουχική ενίσχυση), αλλά και των επενδυτικών σχεδίων” με χρηματοδότηση από την Κομισιόν.
Πάντως, ο Peter Spiegel σε ανάρτησή του στο Twitter αναφέρει ότι οι Θεσμοί δεν έχουν λάβει το σκέλος του αιτήματος για χορήγηση νέου δανείου, το οποίο ουσιαστικά αποτελεί την εισηγητική έκθεση του νομοσχεδίου.
Τα μέτρα
Το νομοσχέδιο συνοδεύει ως παράρτημα το αίτημα του ΥΠΟΙΚ προς τον ESM αλλά και κείμενο λίγων σελίδων στα αγγλικά με πυκνογραμμένα προαπαιτούμενα/μέτρα στα οποία υπάρχουν αλλαγές σε σχέση με τα σενάρια που είχαν δει το φως της δημοσιότητας.