«Η σημερινή ημέρα είναι πολύ κρίσιμη για την Ελλάδα. Παρά τα δημοσιεύματα ότι υπάρχει, καταρχάς, θετική ανταπόκριση, στην ελληνική πρόταση, ο δρόμος είναι δύσβατος. Υπάρχουν κράτη μέλη που δεν βλέπουν με καλό μάτι τη συμφωνία με την Ελλάδα. Εύχομαι όμως, οι όποιες αντιδράσεις να καμφθούν και να υπάρξει συμφωνία. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος».
Στην ανάγκη να επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ της κυβέρνησης και των δανειστών αναφέρεται σε συνέντευξη του στη «δ», ο πρώην βουλευτής της ΝΔ κ. Βασίλης Υψηλάντης με ενόψει της σημερινής Συνόδου Κορυφής.
«Αφού η Κυβέρνηση έκλεισε βίαια το προηγούμενο πρόγραμμα, χάνοντας αρκετά δισεκατομμύρια ευρώ, με προφανείς καθυστερήσεις, οδηγεί τη χώρα σε καταστάσεις άτακτης χρεοκοπίας και τραπεζικής κατάρρευσης. Επιπρόσθετα έχει προκαλέσει πολλούς από τους εταίρους, των οποίων η θέση ήταν χειρότερη από τη δική μας και παρόλα αυτά είχαν σταθεί αρωγοί της χώρας μας, στην κρίση. Η Ευρωπαϊκή Ένωση επιδιώκει μέσα από διαφορετικές απόψεις να συνθέσει μια κοινή συνισταμένη. Για να συμβεί όμως αυτό χρειάζεται δουλειά και αποδοχή των όρων συμμετοχής», εξήγησε ο κ. Βασίλης Υψηλάντης.
Ο κ. Υψηλάντης αναφέρεται και στην συνεπή συμπεριφορά, που κράτησε η ΝΔ έναντι της κυβέρνησης.
«Εγγυητής της συνεπούς αυτής συμπεριφοράς είναι ο εμπειρότατος και καταξιωμένος, μεταβατικός αρχηγός του κόμματος, κ. Ευάγγελος Μεϊμαράκης, που σε κάθε περίπτωση είμαι βέβαιος ότι μέχρι την οριστική εκλογή νέου προέδρου, την αμέσως επόμενη περίοδο, είναι σε θέση να κρατά τη ΝΔ ψηλά και ετοιμοπόλεμη», δηλώνει ο κ. Υψηλάντης.
Η συνέντευξη του κ. Βασίλη Υψηλάντη, αναλυτικά:
• Πώς σχολιάζετε το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος που διενεργήθηκε την περασμένη Κυριακή; Τι σημαίνει για σας το “όχι” των πολιτών;
Τολμώ να πω ότι, το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου 2015, είναι το πιο ανόητο δημοψήφισμα στην ελληνική ιστορία. Είναι ένα δημοψήφισμα που έγινε επί ανύπαρκτου ερωτήματος, που δίχασε το λαό μας και που σαφώς δυσχεραίνει τη θέση της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Είναι τραγικό η κυβέρνηση να ισχυρίζεται ότι δεν επιθυμεί τη ρήξη με την Ευρώπη και να το επιδιώκει με τρόπο αρνητικό. Μετά από πεντέμισι μήνες αριστερο-λαϊκιστικής αριστερής νιρβάνας και τη διενέργεια του δημοψηφίσματος, προτείνεται στους εταίρους, από την ίδια την κυβέρνηση, κάτι χειρότερο και σκληρότερο από την πρόταση που τέθηκε ως ερώτημα στο δημοψήφισμα. Οι ώρες είναι δύσκολες για να προβαίνει κανείς σε αξιολογήσεις μιας απάντησης δίχως περιεχόμενο. Άλλωστε πρόσφατα, στις εθνικές εκλογές, ο ίδιος ο λαός, εμπιστεύθηκε την ίδια κυβέρνηση να πραγματεύεται και να διαχειρίζεται… Δεν σας κρύβω όμως ότι αυτό το ΟΧΙ, ακόμα και στην πραγματική του διάσταση, βάζοντάς το κανείς, πρέπει να δημιουργεί προβληματισμό, για το κατά πόσο ορθολογιστικά στηρίζουμε την πατρίδα μας στη σημερινή παγκόσμια πραγματικότητα!
• Παρά το γεγονός ότι οι πολίτες ψήφισαν “όχι” στο δημοψήφισμα οι Ευρωπαίοι εταίροι επιμένουν σε σκληρή τακτική. Πιστεύετε πως ή Ελλάδα ωθείται σε έξοδο από την ΕΕ;
Αφού η Κυβέρνηση έκλεισε βίαια το προηγούμενο πρόγραμμα, χάνοντας αρκετά δισεκατομμύρια ευρώ, με προφανείς καθυστερήσεις, οδηγεί τη χώρα σε καταστάσεις άτακτης χρεοκοπίας και τραπεζικής κατάρρευσης. Επιπρόσθετα έχει προκαλέσει πολλούς από τους εταίρους, των οποίων η θέση ήταν χειρότερη από τη δική μας και παρόλα αυτά είχαν σταθεί αρωγοί της χώρας μας, στην κρίση. Η Ευρωπαϊκή Ένωση επιδιώκει μέσα από διαφορετικές απόψεις να συνθέσει μια κοινή συνισταμένη. Για να συμβεί όμως αυτό χρειάζεται δουλειά και αποδοχή των όρων συμμετοχής. Αυτά ο ΣΥΡΙΖΑ δεν τα ασπάζεται. Γι’ αυτό άλλωστε φθάσαμε στα χάλια αυτά, σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, από τις πρόσφατες εθνικές εκλογές. Ακόμα και χθες στη Βουλή η Κυβέρνηση από τη μια ζητούσε τη στήριξη του συνόλου της πρότασης, που η ίδια έκανε και από την άλλη η κ. Κωνσταντοπούλου επιδίδετο με μένος κατά των συμφωνιών και των εταίρων. Πρέπει να το καταλάβουμε. Η Ελλάδα έχει το πρόβλημα και εμείς ζητάμε τα προγράμματα στήριξης. Έτσι τολμώ να πω ότι πολλών έχουν ξεπεραστεί οι ανοχές και δεν βλέπουν με καλό μάτι την περαιτέρω παραμονή μας στην Ευρώπη.
• Γίνεται λόγος επίσης και για παράλληλο νόμισμα. Πόσο έτοιμη είναι ή χώρα για αυτό και τι θα κοστίσει τελικά στους μη έχοντες;
Η Ευρωζώνη έχει ένα νόμισμα και αυτό είναι το ευρώ. Η εισαγωγή, για προβληματικές εντός του ευρώ χώρες, παράλληλου νομίσματος, είναι ένα σενάριο το οποίο θεωρώ ότι δεν έχει σήμερα χώρο. Σε κάθε περίπτωση η επιτυχής αλλαγή νομίσματος απαιτεί ιδιαίτερη αλλά και συντονισμένη προετοιμασία υπό συνθήκες σταθερότητας και σε βάθος χρόνου. Όλα αυτά η χώρα μας δυστυχώς δεν τα διαθέτει.
• Πιστεύετε πως στη Σύνοδο Κορυφής της Κυριακής οι εξελίξεις θα είναι θετικές για την Ελλάδα;
Η σημερινή ημέρα είναι πολύ κρίσιμη για την Ελλάδα. Παρά τα δημοσιεύματα ότι υπάρχει, καταρχάς, θετική ανταπόκριση, στην ελληνική πρόταση, ο δρόμος είναι δύσβατος. Υπάρχουν κράτη μέλη που δεν βλέπουν με καλό μάτι τη συμφωνία με την Ελλάδα. Εύχομαι όμως, οι όποιες αντιδράσεις να καμφθούν και να υπάρξει συμφωνία. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος.
• Ημέρα με την ημέρα και όσο οι τράπεζες είναι κλειστές τα προβλήματα για την οικονομία διογκώνονται. Πιστεύετε ότι μπορεί γρήγορα να εξομαλυνθεί η κατάσταση αν υπάρξει συμφωνία;
Τα capital controls μας ξαναφέρνουν πίσω, στην Ελλάδα πριν το 1980. Αποτελούν δε ένα είδος ταπείνωσης για ένα κράτος που έφθασε να βρίσκεται στον πυρήνα της Ε.Ε. και της ευρωζώνης. Ακόμα και με συμφωνία θα χρειαστεί αρκετός καιρός για να αποκατασταθεί η τραπεζική ομαλότητα και βέβαια η απρόσκοπτη διεξαγωγή των συναλλαγών. Το γεγονός αυτό έχει ήδη επιπτώσεις και στην πραγματική οικονομία.
Με την επίτευξη όμως της συμφωνίας, πιστεύω στη σταδιακή αποκατάσταση της ρευστότητας των τραπεζών και της κανονικότητας στη λειτουργία τους.
• Από το κακό στο χειρότερο πάει και ή κατάσταση στον τουρισμό. Τι θα συμβεί αν η Ελλάδα τεθεί εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης;
Η Ελλάδα αν, ο μη γένοιτο, βρεθεί εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα περάσει τραγικά δύσκολα χρόνια. Τέτοια που δεν τα χωρά ο νους μας. Τα ίδια και στον τομέα του τουρισμού. Ακόμα και αν χρησιμοποιεί ένα απαξιωμένο και υποτιμημένο νόμισμα. Θεωρώ ότι θα πάψουμε να μιλάμε με τους ίδιους όρους για τον ελληνικό τουρισμό!
• Μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος ο κ. Σαμαράς υπέβαλε την παραίτησή του από την προεδρία της ΝΔ. Ήταν αναμενόμενο;
Θεωρώ ότι ο Αντώνης Σαμαράς έπραξε στο ακέραιο το καθήκον του στην πατρίδα μας. Και έτσι θα τον κρίνει ο ιστορικός του μέλλοντος. Η αποχώρησή του δε, από την αρχηγία της ΝΔ, αφήνει ένα σημαντικό κενό. Πιστεύω ότι η αναμενόμενη και βαθύτατα αυτή ανθρώπινή του κίνηση, πρέπει να βάλει και πάλι όλους εμάς, που απαρτιζούμε την παράταξη των μεγάλων εθνικών κατακτήσεων, σε θέση ετοιμότητας για τη μάχη. Μια μάχη για τη συνέχεια και την ενδυνάμωση της Ελλάδας μας, δίχως να υπολογίζουμε το οποιοδήποτε κόστος. Δίχως να σκεπτόμαστε τον εύκολο δρόμο που μας εκτρέπει από τον προορισμό που προσδίδει μεγάλες εθνικές κατακτήσεις.
• Ποια στάση θα κρατήσει τώρα η ΝΔ καθώς στο τιμόνι του κόμματος είναι ο κ. Β Μεϊμαράκης; Πως θα εξελιχθουν οι διαδικασιες για την εκλογή νέου προέδρου;
Ήδη με τη στάση της, έναντι της Κυβέρνησης, η ΝΔ αποδεικνύει ότι αποστρέφεται το λαϊκισμό και είναι εθνικά συνεπής. Εγγυητής της συνεπούς αυτής συμπεριφοράς είναι ο εμπειρότατος και καταξιωμένος, μεταβατικός αρχηγός του κόμματος, κ. Ευάγγελος Μεϊμαράκης, που σε κάθε περίπτωση είμαι βέβαιος ότι μέχρι την οριστική εκλογή νέου προέδρου, την αμέσως επόμενη περίοδο, είναι σε θέση να κρατά τη ΝΔ ψηλά και ετοιμοπόλεμη.