Ειδήσεις

Ποιοι ηγέτες θέλουν την τιμωρία της Ελλάδας στη Σύνοδο Κορυφής

Χωρισμένοι στα δύο είναι οι ηγέτες της Ευρωζώνης για το ελληνικό ζήτημα. Στα δύο στρατόπεδα έχουν ταχθεί πίσω από τις δύο μεγάλες δυνάμεις της Ευρωζώνης, Γαλλία και Γερμανία, που βρίσκονται αντιμέτωπες.

Ενδεικτικές της στάσης που έχουν κρατήσει οι δύο ηγέτες ήταν οι δηλώσεις τους καθώς προσέρχονταν στη Σύνοδο Κορυφής. Ο Γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, δεσμεύτηκε ότι θα καταλήξει σε συμφωνία και προειδοποίησε ότι, αυτή τη στιγμή, δεν διακυβεύεται μόνον η παραμονή της Ελλάδας στην Ευρώπη, αλλά «η αντίληψή μας για την Ευρώπη». Μάλιστα υπάρχει δυσφορία στη Γερμανία για τον Φρανσουά Ολάντ επειδή βοήθησε όλο αυτό το διάστημα την Ελλάδα.

Από την άλλη, η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ παραμένει σκληρή και αυστηρή και δήλωσε πως «δεν θα γίνει μια συμφωνία με οποιοδήποτε κόστος». Το μπλοκ πίσω από τη Γερμανία επιθυμεί την παραδειγματική τιμωρία της Ελλάδας…

Γερμανία και Φινλανδία είναι οι πλέον αρνητικοί σε νέο πρόγραμμα διάσωσης, ενώ καθαρά υπέρ της Ελλάδας στη Σύνοδο Κορυφής είναι η Κύπρος και ο Νίκος Αναστασιάδης στήριξε πλήρως τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Στο ίδιο στρατόπεδο είναι η Ιταλία, η Ιρλανδία και η Γαλλία. Σε όλη τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων, θετικά προσκείμενη βρίσκεται και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αλλά και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Διακριτικά στο πλευρό του πρωθυπουργού είναι και ο καγκελάριος της Αυστρίας Β. Φάιμαν.

Σε έντονους τόνους φαίνεται να πραγματοποιήθηκε συζήτηση μεταξύ του πρωθυπουργού της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε και του ιταλού ομόλογού του, Μάτεο Ρέντσι στους διαδρόμους της Συνόδου Κορυφής, σύμφωνα με διπλωμάτη που ήταν μπροστά στο συμβάν.

Στη σκιά του γαλλο-γερμανικού ρήγματος, όπως αναδημοσιεύει η ολλανδική De Volskrant, αναφέρει πως οι δυο άνδρες είχαν έντονη λογομαχία στο διάδρομο με τον κ. Ρέντσι να υπερασπίζεται την Ελλάδα κατηγορώντας τον Ρούτε πως πίεσε τον Τσίπρα να υιοθετήσει νόμους μνημονιακής κατεύθυνσης. Ισχυριζόμενος πως πρέπει να επιτευχθεί συμφωνία και να αποφευχθεί μια νέα ταπείνωση της χώρας μας ο Ιταλός πρωθυπουργός ζήτησε σε έντονο ύφος, να μην πιέζει τόσο πολύ την Ελλάδα.

Μαζί με τη Γερμανία και τη Φινλανδία, στο σκληρό μπλοκ βρίσκονταν επίσης η Ολλανδία, η Σλοβακία, η Εσθονία και το Βέλγιο.

newsbeast.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου