Τι περιμένει στην ψηφοφορία και ποιοι είναι οι σχεδιασμοί για τον ανασχηματισμό. Ακύρωση συμφωνίας και εθνικό νόμισμα η γραμμή Λαφαζάνη, αλλά χωρίς απάντηση στην «άτακτη χρεοκοπία». Διακριτικές αποστάσεις Τσίπρα από Βαρουφάκη, «γέφυρα» προς Ζωή. Η γραμμή των ΑΝΕΛ.
Με μία κίνηση που εξέπληξε ο Αλέξης Τσίπρας τοποθετήθηκε δημοσίως χθες το βράδυ, μέσω της ΕΡΤ, για τη συμφωνία και τις συνθήκες μέσα στις οποίες φτάσαμε σ’ αυτήν, ενώ έδειξε να εξαντλεί κάθε περιθώριο διατήρησης της κυβέρνησης έστω και χωρίς πλειοψηφία στη Βουλή.
Σε κάθε περίπτωση ο ανασχηματισμός είναι προ των πυλών και, προς επιβεβαίωση των πληροφοριών, θα γίνει αμέσως μετά την υπερψήφιση του προαπαιτούμενου νομοσχεδίου στη Βουλή. Δηλαδή αύριο.
Ήδη βρίσκονται ουσιαστικά εκτός κυβέρνησης οι Παναγιώτης Λαφαζάνης, Δημήτρης Στρατούλης, Νίκος Χουντής (σ.σ. μεταπήδησε στο Ευρωκοινοβούλιο) Θοδωρής Δρίτσας και η Νάντια Βαλαβάνη, η οποία δεν συνυπέγραψε το φορολογικό νομοσχέδιο.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, δεν προβλέπεται να καλυφθούν απλώς οι κενές θέσεις τους στο υπουργικό συμβούλιο αλλά να υπάρξει ουσιαστικός ανασχηματισμός με υπουργοποίηση (ή παραμονή στην κυβέρνηση) στελεχών που είναι διατεθειμένα «να δώσουν τη μάχη μέχρι τέλους».
«Μαζί» στην καθοριστική ψηφοφορία
Ο πρωθυπουργός απέφυγε και χθες να θέσει θέμα παραιτήσεων των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που προτίθενται να καταψηφίσουν τη συμφωνία – πόσο μάλλον να τους διαγράψει από το κόμμα και την κοινοβουλευτική ομάδα.
Ο ίδιος επικαλέσθηκε τη διαφορετική κουλτούρα της Αριστεράς (δεν αποφασίζει και διαγράφει ένας, τα συλλογικά όργανα παίρνουν τις αποφάσεις), ενώ παράλληλα καταβάλλονται μεγάλες προσπάθειες να περιορισθούν οι απώλειες στην ψηφοφορία.
Σε ό,τι τον αφορά, ξεκαθάρισε ότι δεν προτίθεται να «δραπετεύσει» παραιτούμενος, καθώς προέχει να διασφαλίσει ότι «η χώρα δεν θα μείνει έρμαιο και ακυβέρνητη», ενώ τόνισε ότι αναλαμβάνει πλήρως τις ευθύνες «και την ευθύνη της υπογραφής σε ένα κείμενο που δεν πιστεύω».
Επισημαίνοντας δε (τρεις φορές) ότι με τη συμφωνία προστατεύθηκαν «οι καταθέσεις των πολιτών και κυρίως των λαϊκών στρωμάτων που δεν είχαν βγάλει τα λεφτά τους στο εξωτερικό», αποκάλυψε και το εφιαλτικό δίλημμα που του έθεσαν οι εταίροι.
Μπροστά στο οποίο, όπως τόνισε, δεν υπάρχει συναγωνισμός… ιδεολογικής καθαρότητας.
«Όχι», «παρών» ή αποχή
Πάντως, η Αριστερή Πλατφόρμα (υπό τον κ. Λαφαζάνη) που συνεδρίασε επί πολλές ώρες χθες το βράδυ δεν κατέληξε σε απόφαση για ενιαία στάση των περίπου 25 βουλευτών που «διαθέτει» στην κοινοβουλευτική ομάδα (των 149 μελών) του ΣΥΡΙΖΑ. Ως εκ τούτου, άλλοι θα ψηφίσουν «όχι», άλλοι θα δηλώσουν «παρών» και άλλοι θα απέχουν – όπως έπραξαν και τη νύχτα της Παρασκευής.
Όσοι δεν έχουν κρύψει την πρόθεσή τους να καταψηφίσουν (όπως η βουλευτής και αντιπρόεδρος της Βουλής Δέσποινα Χαραλαμπίδου) ξεκαθάρισαν ότι δεν θα παραδώσουν την βουλευτική έδρα, με το (γνωστό) σκεπτικό «εμείς είμαστε πιστοί στο πρόγραμμα του κόμματος» κ.λπ.
Εθνικό νόμισμα… χωρίς χρεοκοπία θέλει ο Λαφαζάνης
Παρά τις πολύωρες συσκέψεις τους πάντως δεν έχουν καταφέρει να συνοδεύσουν το αίτημά τους «να πάρει πίσω» ο πρωθυπουργός τη συμφωνία με μία πειστική αντι-πρόταση για την επόμενη μέρα της χώρας.
Ο κ. Λαφαζάνης φέρεται να μίλησε χθες, στη σύσκεψη της Πλατφόρμας, για επιστροφή στο εθνικό νόμισμα, ωστόσο:
Πρώτον, δεν απάντησε στο ερώτημα πώς θα αποφευχθεί η άτακτη χρεοκοπία της χώρας. Πόσο μάλλον που ο κ. Τσίπρας του «απάντησε» εμμέσως, στη συνέντευξή του στην ΕΡΤ, πως παρά τις πολύμηνες συζητήσεις δεν υπήρξε ανταπόκριση από Αμερική, Ρωσία και Κίνα για στήριξη σε ένα ενδεχόμενο εξόδου από το ευρώ.
Να σημειωθεί ότι ο κ. Λαφαζάνης το δίμηνο Απριλίου-Μαΐου είχε «πάρει πάνω του» την περίφημη προκαταβολή από τον αγωγό που «θα» κατασκεύαζε η Ρωσία στην Ελλάδα για τη διέλευση φυσικού αερίου της, ωστόσο… τα ρούβλια δεν ήρθαν ποτέ.
Δεύτερον, τόσο ο ίδιος όσο και άλλα στελέχη της ομάδας του (όπως ο Στάθης Λεουτσάκος) μιλούν για εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης, χωρίς, όμως, να τις αναφέρουν σ’ αυτήν την οριακή στιγμή.
Από την έτερη «αριστερή τάση», την ΚΟΕ (του Ρούντι Ρινάλντι) θα καταψηφίσουν και θα παραδώσουν τις έδρες τους τρεις βουλευτές, με τον Δημήτρη Κοδέλα να έχει προβεί και σε δημόσια δήλωση.
Αποστάσεις από Βαρουφάκη αλλά και κάλυψη για το Grexit
Στους «απρόβλεπτους» παραμένει ο Γιάνης Βαρουφάκης. Ο ίδιος χαρακτήρισε μεν τη συμφωνία «γελοιοδέστατο κείμενο», αλλά διευκρίνισε ότι θα μελετήσει το προαπαιτούμενο νομοσχέδιο πριν καταλήξει τι θα ψηφίσει, διότι «άλλο η συμφωνία και άλλο το νομοσχέδιο».
Ο κ. Τσίπρας, πάντως, προτίμησε να κρατήσει διακριτικές αποστάσεις από τον πρώην υπουργό Οικονομικών, εξαίροντας από τη μια τις οικονομικές του γνώσεις («είναι καλύτερος οικονομολόγος από πολλούς εκεί μέσα» είπε, εννοώντας από τους ευρωπαίους αξιωματούχους που ενεπλάκησαν στη διαπαραγμάτευση) αλλά διαχωρίζοντας αυτές τις γνώσεις από τις ικανότητες (και την αυτοσυγκράτηση) ενός πολιτικού.
Όσο για την περίφημη προετοιμασία για Grexit, ο πρωθυπουργός ανέφερε για πρώτη φορά δημοσίως ότι, πράγματι, ο κ. Βαρουφάκης του μετέφερε περί τον Μάρτιο τη «σύσταση» Σόιμπλε να προετοιμάζεται η κυβέρνηση για έξοδο από το ευρώ. Ως εκ τούτου, είπε, πράγματι ζήτησε ο ίδιος από τον κ. Βαρουφάκη να συντάξει μελέτη για το αποτέλεσμα μίας τέτοιας εξέλιξης – από την οποία συνειδητοποίησε ποια θα ήταν η επόμενη μέρα…
Στηρίζει ο Καμμένος
Από την εικόνα που υπήρχε μέχρι αργά τη νύχτα, ο Πάνος Καμμένος δεν προτίθεται να «σπάσει» την κυβερνητική συνεργασία – μάλιστα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ Τέρενς Κουίκ θα αναλάβει τον συντονισμό μεταξύ όλων των υπουργείων για την αντιμετώπιση της διαφθοράς.
Άλλωστε ο Αλέξης Τσίπρας τάχθηκε χθες εναντίον του σχηματισμού κυβέρνησης ειδικού σκοπού και μίλησε με θερμά λόγια για τη στάση του κυβερνητικού του εταίρου αυτό το πεντάμηνο, παρότι ιδεολογικά τα δύο συγκυβερνώντα κόμματα κινούνται σε διαφορετικά μήκη κύματος.
Από την πλευρά τους οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, όπως αποφασίστηκε ομόφωνα στη χθεσινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, θα ψηφίσουν τα μέτρα, προκειμένου να στηρίξουν την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό. Μέχρι αργά το βράδυ, στα γραφεία του κόμματος στη Βουλή, γινόταν σχολαστικός έλεγχος του πακέτου των μέτρων καθώς και του κειμένου της συμφωνίας της Συνόδου Κορυφής, την οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, οι ΑΝΕΛ προσανατολίζονται να μην ψηφίσουν (παρόν ή όχι).
Στους Ανεξάρτητους Έλληνες θεωρούν εαυτούς ως το «ισχυρό χαρτί» της συγκυβέρνησης, αφού η κοινοβουλευτική ομάδα τους δείχνει απόλυτα συμπαγής, σε αντίθεση με τον κυβερνητικό τους εταίρο, τον ΣΥΡΙΖΑ, που δείχνει να κλονίζεται συθέμελα εξαιτίας της συμφωνίας.
«Ζωή, μην προεδρεύσεις»
Οσο για την Ζωή Κωνσταντοπούλου, η αρνητική της θέση για τη συμφωνία δεν έχει αλλάξει. Πρόταση μομφής δεν έχει υποβληθεί από την αντιπολίτευση, ενώ ο κ. Τσίπρας φέρεται να της ζήτησε να μην προεδρεύσει των εργασιών της Ολομέλειας απόψε και αύριο, προκειμένου να μην δημιουργήσει «τεχνικά» προβλήματα, όπως επιχείρησε να κάνει την προηγούμενη Παρασκευή.
Τόσο στην Πρόεδρο της Βουλής όσο και στους διαφωνούντες υπουργούς ο κ. Τσίπρας έθεσε υπόψη τα εφιαλτικά δεδομένα που είχε τα ξημερώματα της Δευτέρας στη Σύνοδο Κορυφής, υπό το βάρος των οποίων αποδέχθηκε μία συμφωνία που κι ο ίδιος χαρακτήρισε σκληρή και, σε σημεία, υφεσιακή.
Η απόφαση πλέον, δική τους.