Νόμος του κράτους είναι πλέον το νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα της συμφωνίας λαμβάνοντας 229 “ναι”, 32 “όχι” και 6 “παρών”
Στην πιο κρίσιμη ψηφοφορία για την πορεία του τόπου, την ψηφοφορία για τα προαπαιτούμενα της συμφωνίας Ελλάδας – ΕΕ, τριανταεννέα βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ διαφοροποιήθηκαν από την κομματική γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ , αγνοώντας τη δραματική έκκληση του Αλέξη Τσίπρα “ψηφίστε να μην πέσουμε”.
Τα μέτρα της συμφωνίας ωστόσο πέρασαν από τη Βουλή με ευρύτατη πλειοψηφία, καθώς σύσσωμα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, υπερψήφισαν συντεταγμένα το νομοσχέδιο.
Από τους τριανταεννέα διαφωνούντες του ΣΥΡΙΖΑ, οι τριανταδύο ψήφισαν ‘Όχι”, οι οκτώ δήλωσαν “παρών” ενώ σημειώθηκε και μία αποχή. Όπερ σημαίνει ότι η Κυβέρνηση παρότι τυπικά διατηρεί τη δεδηλωμένη, διευρύνει το πολιτικό ζήτημα που αντιμετωπίζει ήδη από την πρώτη ψηφοφορία της περασμένης Παρασκευής.
Πλέον ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας καλείται να διαχειριστεί μια δύσκολη κατάσταση. Μπορεί τυπικά η κυβέρνηση να μην έχει χάσει την δεδηλωμένη (δεδομένου πως για κάτι τέτοιο χρειάζεται ειδική ψηφοφορία), ωστόσο επί της ουσίας, αυτή πλέον δεν υπάρχει. Ο κ. Τσίπρας έχει να διαχειριστεί το μείον 38 στην κοινοβουλευτική του ομάδα.
Το Μαξίμου ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες εκτιμά ότι προς ώρας οι απώλειες είναι διαχειρίσιμες και αυτό που προέχει αυτή τη στιγμή είναι η συμφωνία. Επ αυτού, κυβερνητικές πηγές, ανέφεραν σχολιάζοντας το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας: “Συνεχίζουμε, πάμε για ολοκλήρωση της συμφωνίας”.
Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός είχε δηλώσει ότι “δεν υπάρχουν αυτόχειρες βουλευτές που θα ρίξουν την κυβέρνηση”, διασώζωντας ίσως κάποιες διαφοροποιήσεις της τελευταίας στιγμής, ενώ το όριο των “120” ψήφων της συμπολίτευσης που είχε θέσει το Μέγαρο Μαξίμου ως “μέτρο” εξελίξεων, το πέρασε έστω και με λίγες ψήφους.
Και τούτο διότι οι πρωινές εκτιμήσεις του Μεγάρου Μαξίμου έκαναν λόγο για περισσότερες από 40-45 διαφοροποιήσεις.
Σήμερα αναμένεται να πραγματοποιηθεί ανασχηματισμός, αμέσως μετά το προγραμματισμένο eurogroup. Aπό το κυβερνητικό σχήμα είναι βέβαιον ότι θα απομακρυνθούν καταρχήν οι υπουργοί που καταψήφισαν τη συμφωνία (Π. Λαφαζάνης, Δ. Στρατούλης, Δ. Ήσυχος).
Παράλληλα υπάρχουν και κενά στους υπουργικούς θώκους που αναμένεται να πληρωθούν ύστερα από παραιτήσεις ( Ν. Χουντή, Ν. Βαλαβάνη κλπ).
Αίσθηση προκάλεσε και η καταψήφιση του νομοσχεδίου από τον τέως υπουργό Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη, παρότι όλες οι παρεμβάσεις του καθώς και η ομιλία του στη Βουλή, συνέτειναν σε αυτή την κατεύθυνση.
Ουδείς εξεπλάγη ούτε από το “όχι” της Ζ. Κωνσταντοπούλου, η οποία νωρίτερα είχε επιτεθεί δριμύτατα στη συμφωνία και είχε μιλήσει για εκβιαζόμενη κυβέρνηση και πρωθυπουργό. Η κ. Κωνσταντοπούλου, δεν παραιτήθηκε του αξιώματός της, όπερ σημαίνει ότι θα χρειαστεί πρόταση μομφής για την απομάκρυνσή της από τον θώκο του προεδρείου της Βουλής. Το ποιος θα την ασκήσει παραμένει…γρίφος.
Διαγραφές δεν αναμένονται για τους “αντάρτες”, όχι τουλάχιστον πριν να συνεδριάσουν τα αρμόδια όργανα του κόμματος.
Από τον ΣΥΡΙΖΑ, οι εξής βουλευτές ψήφισαν ΟΧΙ:
– Ζωή Κωνσταντοπούλου
– Γιάννης Βαρουφάκης
– Νάντια Βαλαβάνη
– Δημήτρης Στρατούλης
– Κώστας Ήσυχος
– Δημήτρης Κοδέλας
– Ελένη Σωτηρίου
– Αγλαΐα Κυρίτση
– Γιάννης Σταθάς
– Κώστας Λαπαβίτσας
– Αθανάσιος Σκούμας
– Κωνσταντίνος Ζαχαριάς
– Δέσποινα Χαραλαμπίδου
– Ιωάννα Γαϊτάνη
– Ραχήλ Μακρή
– Ηλίας Ιωαννίδης
– Μιχάλης Κριτσωτάκης
– Θωμάς Κώτσιας
– Βαγγέλης Διαμαντόπουλος
– Βασίλης Χατζηλάμπρου
– Κωνσταντίνος Δερμιτζάκης
– Γιάννης Ζερδελής
– Παναγιώτης Λαφαζάνης
– Στάθης Λεουτσάκος
– Θανάσης Πετράκος
– Ελένη Ψαρρέα
– Ευγενία Ουζουνίδου
– Στέφανος Σαμοΐλης
– Κώστας Δελημήτρος
– Ελένη Σταματάκη
– Βασίλης Κυριακάκης
– Ζήσης Ζάννας
«Παρών» ψήφισαν οι:
– Χρήστος Καραγιαννίδης
– Βασιλική Κατριβάνου
– Ηρώ Διώτη
– Νίκος Μιχαλάκης
– Δημήτρης Μπαξεβανάκης
– Βάσω Λέβα
Απούσα ήταν η Αλεξάνδρα Τσανάκα (ΣΥΡΙΖΑ).