Παραδέχθηκε ότι νομίμως έγινε η απένταξη του έργου από το ΕΣΠΑ
Την παράτυπη ένταξη του έργου της αποκατάστασης του κτηρίου της Ροδιακής Έπαυλης και της ανάπλασης του κήπου στο ΕΣΠΑ αλλά και την αναμενόμενη και προαναγγελθείσα από την 9η Ιουλίου 2015 απένταξή του από τη διαχειριστική αρχή, «ομολόγησε» χθες, σε συνέντευξη τύπου στα τοπικά ΜΜΕ, ο δήμαρχος Ρόδου κ. Φώτης Χατζηδιάκος, διαμαρτυρόμενος ταυτόχρονα για το γεγονός ότι πρίν την υπογραφή της απένταξης του έργου δεν ενημερώθηκε τηλεφωνικά από τον περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου κ. Γ. Χατζημάρκο!
Ο δήμαρχος Ρόδου, που έκανε αρχικώς λόγο στη συνέντευξη του για κοινόχρηστο χώρο, που έχει χαρακτηριστεί ως τέτοιος από το δημοτικό συμβούλιο, στην πορεία της ίδιας συνέντευξης «ομολόγησε», ότι έχει κριθεί αρμοδίως από την επιτροπή του άρθρου 152 της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, ότι δεν πρόκειται για κοινόχρηστο χώρο, ότι δεν έχει χαρακτηριστεί ως τέτοιος από το σχέδιο πόλεως Ρόδου και τέλος ότι ο Δήμος Ρόδου, δεν είχε ούτε και έχει κυριότητα επί του ακινήτου, που είχε εγγεγραμμένο από αρχικής καταγραφής του στην κυριότητα του Ελληνικού Δημοσίου και τελεί υπό τη διαχείριση της Εταιρείας Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ Α.Ε.).
Εξαιρετικά ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι ο δήμαρχος Ρόδου, παραδέχτηκε ότι τόσο η υπό τον κ. Γ. Μαχαιρίδη όσο και η υπό τον κ. Γ. Χατζημάρκο, περιφερειακή αρχή, είχαν κρατήσει το έργο στα χρηματοδοτούμενα από πόρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ δεν υπήρχε τίτλος ιδιοκτησίας ούτε και απόφαση παραχώρησης, κάνοντας ουσιαστικά τα «στραβά μάτια», ενώ ταυτόχρονα παραδέχτηκε ότι η απένταξη του έργου ήταν για τον σπουδαίο αυτό λόγο, προδιαγεγραμμένη.
Ο δήμαρχος Ρόδου, επιχείρησε επίσης να διασκεδάσει τις εντυπώσεις του χθεσινού δημοσιεύματος της «δημοκρατικής», που έκανε ευθέως λόγο για «επικοινωνιακού τύπου» προσπάθεια της δημοτικής αρχής, να εξασφαλίσει την παραχώρηση κατά χρήση της Ροδιακής Επαυλης, αποστέλλοντας νέο έγγραφο με το οποίο ζητούσε την παραχώρησή της, όταν είχε καταστεί ηλίου φαεινότερον ότι επρόκειτο να απενταχθεί άμεσα.
Αναφερόμενος στο θέμα, εισαγωγικά ο δήμαρχος Ρόδου, είπε τα εξής:
«Ο δήμαρχος δεν στέλνει έγγραφα για επικοινωνιακούς λόγους. Το έργο είχε ενταχθεί στο ΕΣΠΑ και δημοπρατήθηκε χωρίς να έχει αντιμετωπιστεί το ιδιοκτησιακό καθεστώς. Αυτό το πάλεψε και ο προκάτοχος μου κ. Στάθης Κουσουρνάς. Από τότε που ανέλαβα τα καθήκοντα μου έχω κάνει δυο επισκέψεις στον πρόεδρο της ΕΤΑΔ και μια στον κ. Χρήστο Σταϊκούρα. Μαζί με τους συνεργάτες μου ζητήσαμε την παραχώρηση της Ροδιακής Έπαυλης. Τότε ζητούσαν την καταβολή 12.000 ευρώ το μήνα για τις δομές που έχουμε στο ακίνητο. Αυτό ήταν απαράδεκτο. Αντιπροτείναμε η επένδυση των 1.800.000 να συμψηφιστεί και να παραχωρηθεί το ακίνητο για 20 χρόνια και να καταβάλλουμε ένα συμβολικό μίσθωμα.
Όταν εξελέγη η νέα κυβέρνηση έκανα νέες συναντήσεις, ενώ οι βουλευτές κ.κ. Δημήτρης Γάκης και Νεκτάριος Σαντορινιός έστειλαν τα σχετικά έγγραφα. Με διαβεβαίωσαν πως η κ. Βαλαβάνη ήταν θετική στο να παραχωρηθεί το ακίνητο στο Δήμο και ότι είχε υποδεχθεί την πρότασή μας. Στις αρχές Ιουλίου πήραμε έγγραφο από τη Διαχειριστική Αρχή και ενημερωθήκαμε πως κινδυνεύει να απενταχθεί το έργο.
Ζήτησα με επιστολή μου να μην γίνει αυτό μέχρι το τέλος του τρέχοντος μηνός. Ζήτησα από τη διαχειριστική αρχή και τον περιφερειάρχη να ικανοποιήσει το αίτημά μου. Μετά προέκυψαν οι πολιτικές εξελίξεις. Αυτός ήταν ο λόγος που δεν έστειλα τότε τη σχετική επιστολή. Άλλωστε μέσα στην αναταραχή, ποιός θα την διάβαζε; Όταν ψηφίστηκε με την πλάτη της αντιπολίτευσης η συμφωνία ζήτησα από τους συνεργάτες μου να στείλουν την επιστολή μαζί με καταγγελία της Διώξης Ναρκωτικών για χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών στο χώρο και 200 φωτογραφίες που δείχνουν πως το κτήριο καταρρέει. Στόχος μου ήταν να κοινοποιηθεί σε όλους τους αρμόδιους. Με έκπληξή μου ενημερώθηκα πως στις 9 Ιουλίου είχε υπογραφεί η απόφαση για την απένταξη του έργου. Θεωρώ πως ο περιφερειάρχης κ. Γιώργος Χατζημάρκος όφειλε, την ώρα που υπέγραφε, να με ενημερώσει. Εμαθα για την εξέλιξη στις 14 Ιουλίου. Εγώ έστειλα τα σχετικά έγγραφα στους αρμοδίους. Ας αφήσουν το ακίνητο να ρημάξει. Να μην νομίζουν ότι μπορεί το ακίνητο να το εκμεταλλευθεί το ΤΑΙΠΕΔ. Έχει χαρακτηριστεί ως χώρος πρασίνου με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου. Η συγκεκριμένη απόφαση δεν αλλάζει».
Και ο δήμαρχος, συνέχισε:
«Τη Δευτέρα 20 Ιουλίου θα ξεκινήσουν εργασίες καθαρισμού των χώρων που περιβάλλουν τη Ροδιακή Έπαυλη. Κανείς, πιστεύω, δεν είναι αντίθετος στο αίτημά μας. Αλίμονο σε αυτόν που θα βάλει τρικλοποδιά στην διεκδίκηση του συγκεκριμένου έργου. Έγινε προσπάθεια να ενταχθεί το έργο στο ΕΣΠΑ. Θεωρώ αυτονόητο, αν δοθούν οι εγκρίσεις, να προωθηθεί ως έργο γέφυρα στο επόμενο ΕΣΠΑ. Δεν δράσαμε επιδερμικά και επικοινωνιακά. Υπάρχουν αρκετά κτήρια ιστορικής σημασίας που πρέπει να διασωθούν. Από κάπου όμως θα πρέπει να ξεκινήσουμε. Ας μην βάζουν εμπόδια σε έργα που είναι ενταγμένα».
Κληθείς από συντάκτη της «δημοκρατικής» ο δήμαρχος να διευκρινίσει αν το ακίνητο έχει χαρακτηριστεί «κοινόχρηστος χώρος» με δεδομένο ότι έχει κριθεί «τελεσιδίκως» ότι δεν πρόκειται για τέτοιο και επιπλέον, αν ήταν νόμιμη η ένταξή του για χρηματοδότηση από ευρωπαϊκά κονδύλια, ο δήμαρχος Ρόδου, είπε τα εξής:
«Είχε γίνει προσπάθεια από την προηγούμενη δημοτική αρχή να μεταγραφεί ο χώρος στο Δήμο αλλά απέβη άκαρπη γιατί η ΕΤΑΔ έκανε προσφυγή. Ο Δήμος έχει τη δυνατότητα να προσφύγει στη δικαιοσύνη. Μου έγινε η σχετική πρόταση. Με δεδομένο ότι θα χρειαστούν μέχρι και 8 χρόνια για να έχουμε απόφαση προτίμησα την οδό της συνεννόησης και της διαβούλευσης έστω με ένα συμβολικό μίσθωμα για να έχουμε το ακίνητο για 20 χρόνια.
Δεν τελεσφόρησαν οι προσπάθειες και η διεκδίκηση εκκρεμεί. Θα διεκδικήσουμε το ακίνητο που φέρεται εγγεγραμμένο στο δημόσιο. Αυτό είχε γίνει και με το πάρκο του Θέρμαι. Εστω με δικαστική απόφαση θα αποτρέψουμε την εκποίηση του ακινήτου.
Για να ενταχθεί ένα έργο θα πρέπει να υπάρχουν αδειοδοτήσεις και το πιστοποιητικό ιδιοκτησίας. Πράγματι εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ με την εκτίμηση ότι θα γινόταν η παραχώρηση. Από εκεί και πέρα όμως ήταν θέμα χρόνου η απένταξη. Το κράτησαν μέχρι τώρα οι κ.κ. Γιάννης Μαχαιρίδης και Γιώργος Χατζημάρκος. Δεν διαμαρτυρήθηκα γιατί απεντάχθηκε το έργο, αλλά γιατί δεν ενημερώθηκα. Ζήτησα να μην προχωρήσουν οι διαδικασίες μέχρι τις 30 Ιουλίου. Σημασία έχει ότι μπορεί να χαθούν οι πόροι. Αν παραχωρηθεί και δεν έχουμε ευρωπαϊκούς πόρους και ζητήσω από τον περιφερειάρχη να μας βοηθήσει δεν θα μας διαθέσει τα χρήματα; Θα το κάνει, πιστεύω, φθάνει να γίνει το έργο».
Σε ερώτηση αν ο Δήμος μπορεί να αναλάβει τις εργασίες συντήρησης, ο δήμαρχος τόνισε:
«Στις κτιριακές εγκαταστάσεις στεγάζονται η βιβλιοθήκη του Δήμου και το ωδείο. Στεγάζονται επίσης και οι υπηρεσίες των παιδικών σταθμών. Υπάρχει και χώρος πρασίνου έκτασης 24 στρεμμάτων. Υπάρχει ενδιαφέρον από κοινωνικές ομάδες που θέλουν να βοηθήσουν και στον τομέα αυτό. Σε λίγο καιρό θα ανακοινωθούν τα ονόματα των πάρκων της Ρόδου και θα ζητήσουμε από ξενοδοχεία και άλλους φορείς να τα φροντίζουν. Αν δεν γίνει και αυτό θα παλέψουμε με τις δικές μας δυνάμεις. Μπορεί ή όχι, ο Δήμος πρέπει οπωσδήποτε να τα συντηρήσει».