«Ο επιχειρηματικός κόσμος και εγώ χαιρετίζουμε την συμφωνία που επετεύχθη και ψηφίστηκε στη Βουλή. Δόθηκε το μήνυμα ότι η πλειοψηφία του ελληνικού λαού επιθυμεί την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας. Δεν θα πρέπει όμως να εφησυχάζουμε. Να μην πιστεύουμε πως έχει λυθεί το πρόβλημα. Το αναφέρω αυτό γιατί καιροφυλακτούν οι άνθρωποι της «δραχμής».
Αυτό δηλώνει σε συνέντευξή του στη «δ», ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Δωδεκανήσου κ. Παναγιώτης Καραγιάννης και υπογραμμίζει πως τώρα θα πρέπει να προχωρήσουν οι διαρθρωτικές αλλαγές για να αποφύγει η Ελλάδα τον κίνδυνο της χρεοκοπίας.
«Τα «λουκέτα» στην αγορά θα έρχονταν έτσι και αλλιώς. Η απραξία των τελευταίων μηνών μας έχει οδηγήσει σε οικονομικά αδιέξοδα. Αν μειωθεί η διάρκεια της σεζόν θα υπάρχουν επιπτώσεις στις τουριστικές επιχειρήσεις. Από την αρχή της κρίσης έχουν κλείσει 250.000 επιχειρήσεις σε όλη τη χώρα. Αν λειτουργήσουμε με σοβαρότητα και δείξουμε πως αλλάξαμε ως λαός, τα μέτρα θα χαλαρώσουν», τονίζει ο κ. Παναγιώτης Καραγιάννης.
Σε ερώτηση σχετικά με τις επιπτώσεις από την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών του ΦΠΑ, ο κ. Καραγιάννης δηλώνει πως οι Ευρωπαίοι αλλά και οι Έλληνες πολιτικοί δεν πίστεψαν πως πρόκειται για ένα μέτρο που στήριζε τα νησιά.
Η συνέντευξη του κ. Παναγιώτη Καραγιάννη, αναλυτικά:
• Ποια είναι η άποψή σας για τη συμφωνία που επετεύχθη μεταξύ της κυβέρνησης και των δανειστών;
Ο επιχειρηματικός κόσμος και εγώ χαιρετίζουμε την συμφωνία που επετεύχθη και ψηφίστηκε στη Βουλή. Δόθηκε το μήνυμα ότι η πλειοψηφία του ελληνικού λαού επιθυμεί την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας. Δεν θα πρέπει όμως να εφησυχάζουμε. Να μην πιστεύουμε πως έχει λυθεί το πρόβλημα. Το αναφέρω αυτό γιατί καιροφυλακτούν οι άνθρωποι της δραχμής. Θα πρέπει όσοι έχουν την ευθύνη να λειτουργήσουν με σοβαρότητα ώστε να προχωρήσουν οι διαρθρωτικές αλλαγές μήπως και γλυτώσουμε τη χρεοκοπία.
• Πώς θα χαρακτηρίζατε τα μέτρα που έχουν περιληφθεί στη συμφωνία;
Τα μέτρα είναι υφεσιακά. «Ο βρεγμένος τη βροχή δεν τη φοβάται» που λέει και η λαϊκή ρήση. Είχαμε να επιλέξουμε μεταξύ μιας μεγάλης καταστροφής και μεταξύ αυτών των μέτρων. Εμείς στη Ρόδο χρειαζόμαστε σοβαρότητα και ηρεμία. Έτσι θα περάσουμε και το μήνυμα στους ξένους που έχουν έρθει για διακοπές. Αυτά που περνάμε εμείς δεν τους ενδιαφέρουν. Θέλουν να περάσουν καλά. Εξαιτίας της κατάστασης είναι πιθανό να υπάρξει ανάσχεση στις αφίξεις τώρα. Θα δημιουργηθεί θέμα και για τις κρατήσεις του 2016. Για το λόγο αυτό πρέπει να λειτουργήσουμε με σοβαρότητα.
• Τα μέτρα που περιλαμβάνονται στη συμφωνία πιστεύετε πως θα γίνουν η αιτία να βάλουν λουκέτο και άλλες επιχειρήσεις;
Τα «λουκέτα» στην αγορά θα έρχονταν έτσι και αλλιώς. Η απραξία των τελευταίων μηνών μας έχει οδηγήσει σε οικονομικά αδιέξοδα. Αν μειωθεί η διάρκεια της σεζόν θα υπάρχουν επιπτώσεις στις τουριστικές επιχειρήσεις. Από την αρχή της κρίσης έχουν κλείσει 250.000 επιχειρήσεις σε όλη τη χώρα. Αν λειτουργήσουμε με σοβαρότητα και δείξουμε πως αλλάξαμε ως λαός τα μέτρα θα χαλαρώσουν. Είμαστε η μοναδική χώρα με ανθρώπους που βγαίνουν πρόωρα σε σύνταξη. Αποθεματικά όμως δεν υπάρχουν στα ασφαλιστικά ταμεία. Όταν δεν πληρώνουν οι επιχειρηματίες τις ασφαλιστικές εισφορές, δημιουργούνται προβλήματα. Έπρεπε να μας κάνουν επισημάνσεις οι Ευρωπαίοι για να λειτουργήσουμε σωστά; Είναι ανάγκη να γίνουν οι διαρθρωτικές αλλαγές.
• Ποιες θα είναι οι επιπτώσεις από την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών του ΦΠΑ;
Εμείς ως συνδικαλιστές ότι μπορούσαμε κάναμε. Δεν πίστεψαν οι Ευρωπαίοι και οι Έλληνες πολιτικοί ότι οι μειωμένοι συντελεστές δεν είναι πλεονέκτημα για τα νησιά. Εμείς έχουμε τα μεγαλύτερα λειτουργικά έξοδα. Πρέπει να ασκηθούν πιέσεις για να υπάρξουν αντισταθμιστικά μέτρα και να απαλυνθούν τα βάρη. Κάτι ανάλογο είχε γίνει το 1987 με την απώλεια του ειδικού δασμολογίου. Αυτοί που υπέγραψαν την καταδίκη μας τώρα, να κρίνουν αν αδίκησαν τα νησιά ή όχι. Είδα επίσης με πόση ευκολία οι εκπρόσωποι του Δωδεκανησιακού λαού τοποθετήθηκαν στο Κοινοβούλιο. Θα μπορούσαν να διαφοροποιηθούν, να στηρίξουν τη νησιωτικότητα και όχι να πουν τόσο εύκολα το «ναι».
• Πώς διαμορφώνεται η κατάσταση στην αγορά με την τραπεζική αργία;
Η κατάσταση είναι δραματική. Οι επιχειρήσεις στηρίζονται στους ευρωπαίους επισκέπτες οι οποίοι όμως πληρώνουν με πιστωτικές κάρτες. Αυτό σημαίνει πως δεν υπάρχει ρευστότητα στην αγορά. Δεν υπάρχουν χρήματα για να καλύψουμε τις υποχρεώσεις μας και να πληρώσουμε το προσωπικό μας. Ευελπιστούμε με τη συμφωνία και την έναρξη της λειτουργίας των τραπεζών να βελτιωθεί η κατάσταση.
• Θα συνεχιστεί ο έλεγχος των κεφαλαίων;
Ναι, αυτό πιστεύω. Θα συνεχιστούν οι έλεγχοι για αρκετό χρονικό διάστημα. Αν οι ευρωπαίοι πεισθούν πως θέλουμε να μείνουμε στην ΕΕ θα μας βοηθήσουν ώστε να εξυγιανθεί και το τραπεζικό σύστημα.
• Πιστεύετε πως θα είναι δύσκολοι οι επόμενοι μήνες;
Θα είναι πολύ δύσκολος ο χειμώνας που έρχεται. Θα τον παρομοιάσω με το χειμώνα του 1974 όταν εν μέσω θέρους δημιουργήθηκαν προβλήματα στον τουρισμό. Τότε οι επιχειρηματίες ήλπιζαν στην υποτίμηση του νομίσματος. Τώρα οι επιχειρήσεις θα πέσουν σε χειμερία νάρκη.
• Ποια είναι η άποψή σας για τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές;
Είμαστε υπέρ της ελεύθερης αγοράς. Το ότι σήμερα δεν εφαρμόσθηκε το μέτρο οφειλόταν στους ιδιοκτήτες των μικρών επιχειρήσεων που δεν διαθέτουν πολύ προσωπικό για να ανταποκριθούν . Στις ΗΠΑ τα καταστήματα λειτουργούν συνεχώς. Οι Ευρωπαίοι πιστεύουν πως το μέτρο θα φέρει αποτελέσματα και θα συμβάλει και στην αντιμετώπιση κάποιων προβλημάτων.Αν δεν γίνουν όμως και διαρθρωτικές κινήσεις όσοι νόμοι και να επιβληθούν δεν θα υπάρχει αποτέλεσμα. Δεν θα ωφεληθεί ουσιαστικά η αγορά. Μεγάλες επιχειρήσεις στην Αθήνα θα κερδίσουν ουσιαστικά από την εφαρμογή του μέτρου.
• Πώς εξελίσσονται οι εκπτώσεις;
Οι εκπτώσεις ξεκίνησαν εδώ και λίγες ημέρες. Σε περιοδεία που πραγματοποίησα στην αγορά διαπίστωσα πως τα ποσοστά των εκπτώσεων ανέρχονται μέχρι και το 70%. Πιστεύω πως οι επιχειρήσεις που κάνουν τόσο μεγάλες προσφορές το χειμώνα θα κλείσουν. Προσπαθούν τώρα να ρευστοποιήσουν εμπορεύματα. Για να καλυφθούν τα λειτουργικά έξοδα θα πρέπει να υπάρχουν και οι ανάλογες εισπράξεις. Δεν μπορεί να υπάρχουν κέρδη με τα ποσοστά των εκπτώσεων στο 70%.
• Ποιό είναι το μήνυμά σας προς τους εμπόρους ειδικά αυτή την εποχή;
Εύχομαι να πρυτανεύσουν η σοβαρότητα και η λογική. Να μην εφησυχάσουμε και να πιέσουμε τους πολιτικούς για να υλοποιήσουν όλα όσα υποσχέθηκαν. Ίσως με τον τρόπο αυτό να έρθουν καλύτερες ημέρες. Αν αφήνουμε τις διαρθρωτικές υποχρεώσεις στο κενό θα έχουμε την ίδια τύχη.