Πως η αγωνίστρια του Πολυτεχνείου με παραπομπή για την αντιδικτατορική της δράση σε έκτακτο στρατοδικείο βρέθηκε στην ανάγκη να δίνει κάθε λίγο και λιγάκι εξηγήσεις για την περιουσιακή της κατάσταση
Ποιο είναι το κυβερνητικό στέλεχος το οποίο η ΝΔ κατηγορούσε ότι απέσυρε 200.000 ευρώ από τράπεζα της Κρήτης λίγα μόλις 24ωρα προτού επιβληθούν τα capital controls; Ενώ η ονοματολογία έδινε και έπαιρνε, εμφανίζεται ξαφνικά η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη και δηλώνει: «Δεν είμαι εγώ. Δεν έκανα καμία ανάληψη, ουδέποτε είχα λογαριασμό σε οποιαδήποτε τράπεζα της Κρήτης» κάνοντας λόγο για λάσπη.
Η ίδια, όπως επέμεινε, δεν έκανε καμία ανάληψη. Συγγενείς της όμως; Απέφυγε ή δεν θέλησε να απαντήσει. Πώς όμως η αγωνίστρια του Πολυτεχνείου με παραπομπή για την αντιδικτατορική της δράση σε έκτακτο στρατοδικείο, με συμμετοχή σε όλους τους μεταπολιτευτικούς αγώνες της ΚΝΕ και του ΚΚΕ, βρέθηκε στην ανάγκη να δίνει κάθε λίγο και λιγάκι εξηγήσεις για την περιουσιακή της κατάσταση;
Η παραίτηση
Η υπόθεση θύμιζε έντονα την περίπτωση της Κύπρου, όπου, όπως αποδείχθηκε, λίγες ημέρες πριν από το «κούρεμα» των καταθέσεων συγγενικά πρόσωπα πολιτικών έβγαλαν τα λεφτά τους στο εξωτερικό. Και το όλο ζήτημα ίσως να σταματούσε με τη διάψευση της υπουργού αν εκείνη την ημέρα η κυρία Βαλαβάνη δεν παρέδιδε την παραίτησή της στον Πρωθυπουργό εκφράζοντας τη διαφωνία της με τα νέα μέτρα.
Το άγχος και ο προβληματισμός της, λέγεται, ήταν να μη συνδεθεί η παραίτησή της από τον υπουργικό θώκο με τα 200.000 ευρώ που «έφυγαν» από τράπεζα προτού επιβληθεί η τραπεζική αργία.
Δεν ήταν η πρώτη φορά που τα φώτα της αρνητικής δημοσιότητας στρέφονται πάνω στην κυρία Βαλαβάνη εξαιτίας των περιουσιακών της στοιχείων. Στο πρόσφατο παρελθόν είχε κατηγορηθεί ότι έβγαλε λεφτά στο εξωτερικό (κατηγορία την οποία διέψευσε) και ότι οι καταθέσεις της (σε ευρώ και σε στερλίνες Αγγλίας) υπερβαίνουν τα 800.000 ευρώ, κάτι που επίσης διέψευσε λέγοντας ότι ο μοναδικός λογαριασμός της στο εξωτερικό περιέχει ένα ποσό μικρό, λιγότερο από το κόστος ενός μεταπτυχιακού. Το σοβαρότερο επιχείρημά της κάθε φορά που γινόταν λόγος για τα περιουσιακά της στοιχεία ήταν ότι δεν διαχειρίστηκε ποτέ δημόσιο χρήμα αλλά δούλευε σε ιδιωτική ασφαλιστική εταιρεία ώσπου να αναγκαστεί να αναλάβει μια χρεωμένη επιχείρηση, ένα ξενοδοχείο 59 δωματίων, το οποίο το 2005 πούλησε για να ξεχρεώσει δάνειο 72 εκατ. δρχ. (κάπου 212.000 ευρώ).
Η καταγγελία της ΝΔ ότι υπήρξε ανάληψη από υπουργό 200.000 ευρώ λίγο προτού κλείσουν οι τράπεζες άφηνε σαφείς αιχμές για εσωτερική ενημέρωση που πιθανόν να υπήρχε καθώς η κυρία Βαλαβάνη (την οποία εν συνεχεία υπέδειξε ο γαλάζιος βουλευτής) ήταν υπουργός και διαχειριζόταν δημόσιο χρήμα. Η είσπραξη άλλωστε του δημόσιου χρήματος ήταν και η πλέον σοβαρή αρμοδιότητα που είχε ως υπουργός. Στους πέντε μήνες που βρισκόταν στο υπουργείο Οικονομικών κύριο καθήκον της ήταν να συγκεντρώνει χρήματα για να καλυφθούν οι κρατικές ανάγκες και να πληρωθούν οι δόσεις προς το ΔΝΤ. Παρ’ όλα αυτά η υποβολή φορολογικών δηλώσεων καθυστέρησε, με αποτέλεσμα πρόβλημα στα δημόσια έσοδα, ενώ οι 100 δόσεις που θέσπισε για εξόφληση των φορολογικών υποχρεώσεων ξεκίνησαν μεν καλά αλλά στη συνέχεια σχεδόν πάγωσαν. Με τη γενική γραμματέα Εσόδων Κατερίνα Σαββαΐδου (η οποία τοποθετήθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση) όχι μόνο δεν συνεργάζονταν, αν και βρίσκονταν στο ίδιο κτίριο, αλλά ούτε «καλημέρα» δεν αντάλλασσαν μεταξύ τους.
Αποφεύγοντας την ουσία
Η κυρία Βαλαβάνη πιθανόν να γνώριζε ότι θα υπάρξει καταγγελία από τη ΝΔ για την ανάληψη των 200.000 ευρώ, αφού ο βουλευτής της ΝΔ Ελ. Αυγενάκης πήγαινε από τράπεζα σε τράπεζα στο Ηράκλειο και ρωτούσε για την «ύποπτη», όπως θεωρούσε, αυτή ανάληψη. Ετσι η κυρία Βαλαβάνη αναγκάστηκε να δώσει κάποια στοιχεία. Χωρίς να παραδεχθεί τίποτε και αποφεύγοντας επιμελώς να αναφερθεί στην ουσία της υπόθεσης, αναφέρθηκε στη… μητέρα της. Εξήγησε ότι με την 85χρονη μητέρα της δεν έχουν στενές σχέσεις, ότι διαθέτει χρήματα επειδή εισέπραξε περισσότερα απ’ ό,τι εκείνη από την πώληση του ξενοδοχείου τους και ότι παρά τα 85 της χρόνια έχει μυαλό… ξουράφι. Διαχειρίζεται μόνη της τα χρήματά της. Και, τέλος, ότι δεν γνωρίζει καν τι κάνει με αυτά. Επέμεινε στο γεγονός ότι δεν πολυμιλάει με τη μητέρα της, συνεπώς ήταν αδύνατον να της παρείχε οποιαδήποτε εσωτερική ενημέρωση, και κυρίως ότι ούτε αυτή (αν και αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών) γνώριζε για τα capital controls και για την αναγκαστική τραπεζική αργία.
Προτού τεκμηριωθούν οι εξηγήσεις που έδινε για την 85χρονη μητέρα της που έχει μυαλό ξουράφι, νέα υπόθεση ανάληψης χρημάτων από συγγενείς υπουργού στο Ηράκλειο της Κρήτης ήρθε να προστεθεί (πάλι από τη ΝΔ) στην προηγούμενη. Κατά σύμπτωση, την ίδια ημέρα που έγινε η πρώτη ανάληψη των 200.000 ευρώ και από την ίδια τράπεζα που έκλεισε λόγω της αναγκαστικής αργίας δύο 24ωρα αργότερα. Επειτα από αυτό η κυρία Βαλαβάνη με νέα ανακοίνωσή της ζήτησε την παρέμβαση της Δικαιοσύνης με αφορμή τις ερωτήσεις που έκανε ο κ. Αυγενάκης σημειώνοντας: «Είναι τυχαίο άραγε ότι η λάσπη, που όσοι τη χειρίζονται – πολιτικοί και δημοσιογράφοι – γνωρίζουν ότι “κολλά” ανεξάρτητα και πέραν πάσης πραγματικής και υπαρκτής απόδειξης, εκτοξεύεται αυτές τις πιο κρίσιμες για την πολιτική ιστορία του τόπου μέρες;».
Το ΒΗΜΑ