Σε συνεχή επαφή με τους εκπροσώπους των θεσμών το ΥΠΟΙΚ για να μην χαθεί χρόνος. Μετά την ψήφο στη Βουλή αναμένεται η επιστροφή των επικεφαλής της τρόικας. Άγνωστο ακόμα πού θα γίνονται οι συζητήσεις.
Κάτι παραπάνω από τρεις εβδομάδες, με τον Δεκαπενταύγουστο να πηγαίνει… περίπατο, θα έχουν στη διάθεσή τους κυβέρνηση και τρόικα για να συμφωνήσουν και να γράψουν το Μνημόνιο υπ’ αριθμόν τρία.
Η κάθοδος των τροϊκανών αναμένεται από αύριο, μετά την ψήφιση του δεύτερου νομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα σήμερα το βράδυ, ώστε να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση η οποία θα οδηγήσει στο νέο δάνειο των 86 δισ. ευρώ «πακέτο» με τη νέα τριετή δέσμη σκληρών μέτρων.
Φαινομενικά, μπορεί να έχει διαμορφωθεί η αίσθηση ότι η διαπραγμάτευση έχει μπει αυτές τις ημέρες στον πάγο προκειμένου να μην φορτιστεί περαιτέρω το πολιτικό κλίμα και να ολοκληρωθεί η ψήφιση των δύο νομοσχεδίων, πληροφορίες όμως αναφέρουν ότι η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών βρίσκεται σε διαρκή επαφή με τους εκπροσώπους των θεσμών προκειμένου να μη χαθεί χρόνος.
Ούτως ή άλλως τα περιθώρια είναι ασφυκτικά και αν πραγματικά είναι στόχος της κυβέρνησης να κλείσει τη συμφωνία έως τις 18 Ιουνίου, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την χρηματοδοτική κάλυψη των ομολόγων της ΕΚΤ (3,5 δισ. ευρώ) τα οποία πρέπει να πληρωθούν στις 20 του μήνα, το Μνημόνιο 3 πρέπει να κλείσει με διαδικασίες εξπρές.
Η δυσκολία του εγχειρήματος – τεχνικά και πολιτικά- σε συνδυασμό με το ρευστό πολιτικό σκηνικό κάνει αρκετούς παροικούντες την πλατεία Συντάγματος να εκφράζουν επιφυλάξεις κατά πόσο είναι πράγματι δυνατό να κλείσει η συμφωνία τις επόμενες τρεις εβδομάδες.
Εκτιμούν ότι ενδέχεται να χρειαστεί και μέρος του Σεπτέμβρη, ενδεχόμενο το οποίο «χτυπά» σε πρώτη ανάγνωση σε δύο μέτωπα: στα capital controls τα οποία αν δεν κλείσει το Μνημόνιο και δεν αποκατασταθούν οι συνθήκες ρευστότητας των τραπεζών δεν πρόκειται να χαλαρώσουν σημαντικά (για να αρθούν, είναι… άλλου παπά Ευαγγέλιο) και στη δυνατότητα της χώρας να καλύψει τις υποχρεώσεις της προς την ΕΚΤ στις 20 του μήνα. Ο στόχος, διαβεβαιώνουν αρμόδιες πηγές του ΥΠΟΙΚ είναι «συμφωνία έως τις 18 Αυγούστου».
Τα νομοσχέδια
Την ίδια ώρα, οι θέσεις κυβέρνησης και δανειστών όσον αφορά στα προαπαιτούμενα φαίνεται να κινούνται σε διαφορετικό μήκος κύματος. Μετά την κοινοβουλευτική ανακατωσούρα που προκάλεσε η «παραφιλολογία» – όπως την αποκάλεσε η κυβερνητική εκπρόσωπος- αναφορικά με την άμεση νομοθέτηση των αλλαγών στη φορολογία των αγροτών και της πυροσβεστικής παρέμβασης μετάθεσης της καυτής πατάτας για το μέλλον, το θέμα αναμένεται να επανέλθει στο προσκήνιο.
Η κυβέρνηση, μέσω της Όλγας Γεροβασίλη, διαβεβαίωσε ότι οι αλλαγές στην φορολογία τω αγροτών δεν θα έρθουν στη Βουλή τον Αύγουστο. Πηγές της τρόικας όμως, έδειχναν με σαφήνεια ότι αναμένουν η κυβέρνηση να νομοθετήσει προς την κατεύθυνση της άρσης των προνομίων εντός Αυγούστου ενώ σε εκκρεμότητα παραμένει και η κατάθεση νομοθετικών διατάξεων για την κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων όπως έχει συμφωνήσει η κυβέρνηση με τους δανειστές.
Αυτά τα δύο ζητήματα, ίσως είναι από τα πρώτα τα οποία θα πρέπει να συμφωνήσουν οι δυο πλευρές των διαπραγματευόμενων όταν ανταμώσουν και πάλι στην Αθήνα. Στην πορεία των διαπραγματεύσεων, πολλά περισσότερα και (μάλλον) δυσκολότερα.
euro2day.gr