Παρά τις αυξανόμενες ανησυχίες για ενίσχυση της παχυσαρκίας στη χώρα, ειδικά μεταξύ των νέων, οι Ελληνες δεν διαθέτουν την απαραίτητη κοινωνική παιδεία ούτε τους οικονομικούς πόρους για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα, προειδοποιούν οι ειδικοί, επισημαίνοντας ότι η κατάσταση έχει επιδεινωθεί κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης.
«Το μέσο σωματικό βάρος των παιδιών έχει σημειώσει άνοδο κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης», δηλώνει στην «Καθημερινή» ο Ευθύμιος Καπάνταης, πρόεδρος της Ελληνικής Ιατρικής Εταιρείας Παχυσαρκίας (ΕΙΕΠ). «Οι πολίτες αναγκάζονται πλέον να τρέφονται με φθηνά τρόφιμα τα οποία τις περισσότερες φορές είναι φτωχά σε διατροφική αξία», προσθέτει.
Εκθεση του Οργανισμού για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη (ΟΟΣΑ) για την παχυσαρκία, που εκπονήθηκε το 2014, κατέταξε την Ελλάδα πρώτη μεταξύ των κρατών-μελών του στην παιδική παχυσαρκία, αναφέροντας ότι τα Ελληνόπουλα είναι είτε υπέρβαρα ή παχύσαρκα σε ποσοστό 44%.
Σύμφωνα με την τελευταία έρευνα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) με θέμα την παιδική παχυσαρκία «Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Παρακολούθησης της Παιδικής Παχυσαρκίας (COSI)», υπάρχει σημαντική αύξηση των υπέρβαρων και παχύσαρκων παιδιών στις ηλικίες 6-9 ετών στην Ελλάδα. Το πρόγραμμα βασίστηκε πάνω σε δύο μελέτες που πραγματοποιήθηκαν πριν και μετά την οικονομική κρίση.
Σε γενικές γραμμές, η παχυσαρκία οφείλεται στον συνδυασμό υπερβολικής πρόσληψης θερμίδων και καθιστικής ζωής. Η παχυσαρκία μειώνει σημαντικά το προσδόκιμο ζωής ενός ανθρώπου. Ωστόσο, οι ειδικοί αναφέρουν ότι οι παχύσαρκοι δεν υποφέρουν μόνο από σωματικά αλλά και από κοινωνικά και ψυχολογικά συμπτώματα.
«Τα κοινωνικά θέματα επηρεάζουν πιο πολύ τα παιδιά γιατί τα παιδιά είναι πολύ αυστηροί κριτές. Οσο δεν συμμετέχει σε κοινωνικές δραστηριότητες ένα παιδί τόσο θα συνεχίσει να τρέφεται ανθυγιεινά», λέει ο κ. Καπάνταης.
«Κανείς δεν γίνεται παχύσαρκος επειδή είναι τεμπέλης ή ανόητος. Αυτή η απλουστευμένη προσέγγιση της διατροφής είναι ένας από τους λόγους που ακόμη δεν αντιμετωπίζουμε το θέμα σοβαρά», λέει στην «Καθημερινή» ο Γιώργος Πανατόπουλος, ειδικός παθολόγος και διατροφολόγος.
Σε πάρα πολλές περιπτώσεις, η παχυσαρκία οφείλεται σε γενετική προδιάθεση, εξηγεί ο κ. Πανατόπουλος, ο οποίος φέρει και τον τίτλο SCOPE European Fellow. «Αυτό δεν σημαίνει ότι ένα μωρό γεννιέται παχουλό λόγω προδιάθεσης. Κατά τη διάρκεια όμως της στρατιωτικής θητείας, μετά τον γάμο, έπειτα από διαζύγιο, μετά τη λήψη αντιψυχωτικών φαρμάκων ή τα κορίτσια μετά την έναρξη της εφηβείας τους μπορεί να γίνουν παχύσαρκα λόγω αυτής της προδιάθεσης», λέει.
Ταυτόχρονα υπάρχει μια σχέση μεταξύ παχυσαρκίας και χαμηλού εισοδήματος. «Οικογένειες χαμηλού εισοδήματος δεν έχουν τα μέσα να αγοράσουν υγιεινά τρόφιμα γιατί συνήθως αυτά είναι ακριβά», λέει ο κ. Πανατόπουλος. Η οικονομική κρίση έχει περιορίσει τα περιθώρια του κράτους για ενημερωτικές εκστρατείες. Παρ’ όλα αυτά, σύμφωνα με τον κ. Καπάνταη, κάποιες ενημερωτικές πρωτοβουλίες θα μπορούσαν να βοηθήσουν τους Ελληνες να κάνουν εξυπνότερες επιλογές στη διατροφή τους.
«Η οικονομική δυσχέρεια», σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ελληνικής Ιατρικής Εταιρείας Παχυσαρκίας, «δεν πρέπει να χρησιμεύσει ως δικαιολογία για κακές διατροφικές επιλογές. Λίγοι άνθρωποι γνωρίζουν πώς να αγοράζουν έξυπνα, επιλέγοντας π.χ. φθηνότερες αλλά πλούσιες σε διατροφική αξία τροφές όπως οι σαρδέλες και ο γαύρος».
Καθημερινή