Ειδήσεις

Ευρωπαϊκός Οργανισμός Υγείας στην Εργασία: Θέλετε παραγωγικότητα; Σιέστα στο γραφείο

Η νέα υπηρεσία που από καιρό τώρα παρέχεται στους μάνατζερ με στόχο την αναβάθμιση της ψυχικής υγείας, όχι μόνο των εργαζομένων τους αλλά και αυτών των ιδίων, είναι γερμανικής έμπνευσης και την έχει υποστηρίξει εξαρχής ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός για την Ασφάλεια και την Υγεία στην Εργασία. Είναι το γνωστό μας πλέον «psyGA project» – ένα ηλεκτρονικό «εργαλείο» εκμάθησης και παροχής πρακτικών βοηθημάτων που «στρατολογεί» τους μάνατζερ να εργασθούν για ένα καλύτερο εργασιακό περιβάλλον, με λιγότερο αγχωμένους ανθρώπους και με περισσότερη παραγωγικότητα. Διαθέτει ποικιλία μέσων και «εργαλείων» που το καθιστούν εφαρμόσιμο και συμβατό για εταιρείες και οργανισμούς κάθε μεγέθους και κλάδου βιομηχανίας. Ωστόσο, προκειμένου να αντιστρέψουμε τις αρνητικές επιπτώσεις του άγχους και να το κάνουμε «καύσιμο» για την επαύξηση της παραγωγικότητάς μας, υπάρχουν και άλλοι αποτελεσματικοί τρόποι, όπως τους έχει προτείνει το Harvard Business Review (http://hbr.org) μέσα από τον «Οδηγό για τη διαχείριση του άγχους». Ωστόσο, εντύπωση δημιουργεί μια φαινομενικά αντισυμβατική οδηγία για τη διαχείριση του άγχους, που απευθύνεται στους εργοδότες. Τους συνιστά λοιπόν: «Αν θέλετε οι εργαζόμενοί σας να αυξήσουν την παραγωγικότητά τους, φροντίστε να τους δώσετε ένα κατάλληλο μέρος για να μπορούν να κάνουν τη μεσημεριανή σιέστα τους».

Και την αποτελεσματικότητα της οδηγίας αυτής τεκμηριώνει με τα αποτελέσματα έρευνας, που δείχνουν ότι όσο περισσότερες ώρες εργάζεται κάποιος χωρίς διακοπή, τόσο μεγαλύτερο είναι το κόστος σε βάρος της παραγωγικότητάς του. Συνιστά μάλιστα και συγκεκριμένους τρόπους. Κατ’ αρχάς, προτείνεται να προγραμματισθεί ο χρόνος για τη σιέστα μεταξύ 1 – 3 μ.μ. ως η καλύτερη ώρα, και να συμπεριληφθεί στο πρόγραμμα του εργαζομένου, για να μην το ξεχνάει. Κατόπιν έρχεται ο χώρος, στον οποίο πρέπει να επικρατεί ησυχία. Κλείστε την πόρτα και κρεμάστε απ’ έξω: «Παρακαλώ, μην ενοχλείτε». Εάν εργάζεστε μαζί με άλλους, διαλέξτε την αίθουσα των συσκέψεων είτε κάποιο ήσυχο μέρος στη βιβλιοθήκη είτε στο καφενείο του εργασιακού χώρου σας.

Και ο τρίτος τρόπος ορίζει: «Κλείστε όλες τις τεχνολογίες επικοινωνίας και βάλτε τον συναγερμό να χτυπήσει σε 30 λεπτά». Γιατί, αν κοιμηθείτε περισσότερο, θα νιώθετε αποχαυνωμένος. Οσο για τους άλλους τρόπους που προηγούνται της σιέστα, ο πρώτος ορίζει πως χαλιναγωγείται το άγχος και τροχοδρομείται η παραγωγικότητα. Ο δεύτερος είναι μέσα από τη σωματική, συναισθηματική, πνευματική και διανοητική άσκηση και ανανέωση.

Και ακολουθούν η διαχείριση του χρόνου που παραμένουμε online και η απομάκρυνσή μας από τις συσκευές αυτές. Επιπλέον, να φεύγουμε για τις διακοπές μας χωρίς το laptop, αλλά και χωρίς αισθήματα ενοχής.

Καθημερινή

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου