Ειδήσεις

Βαρούν τα (Ν)τέλια για 30% περικοπές στις συντάξεις και ασφαλιστικό

Η σκληρή μονεταρίστρια του ΔΝΤ, Ντέλια Βελκουλέσκου, αναμένεται να αποτελέσει τον μεγαλύτερο πονοκέφαλο της ελληνικής πλευράς στις διαπραγματεύσεις που ξεκινούν μέσα την εβδομάδα. Και τούτο καθώς η “Δρακουλέσκου” όπως την ονόμασαν οι Κύπριοι για την εμμονή της σε σκληρές μεταρρυθμίσεις, έρχεται με εισηγήσεις για δραματικές περικοπές σε συντάξεις και για δομική μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η Βελκουλέσκου σκοπεύει να κλείσει τις «τρύπες» που δημιουργούνται στο Ασφαλιστικό από την αύξηση των δικαιούχων και το πάγωμα της κρατικής επιχορήγησης μέσα από νέες μειώσεις στις κύριες συντάξεις. Παράλληλα, το θέμα των πρόωρων συντάξεων, το οποίο αναμένεται να τεθεί επί τάπητος, πιθανότατα θα οδηγήσει εκ νέου σε σημαντικές περικοπές, αφού υπάρχουν πιέσεις για μικρότερη μεταβατική περίοδο και μεγαλύτερες ποινές για πρόωρες αποχωρήσεις. Την ίδια ώρα η υποχρεωτική χρηματοδότηση των επικουρικών Ταμείων από ιδίους πόρους ανοίγει την Κερκόπορτα για περικοπές και στις επικουρικές συντάξεις.

Άλλωστε η Βελκουλέσκου, που είναι γνωστή για τις μελέτες της για το ασφαλιστικό, έχει εκπονήσει ειδική εργασία για το ελληνικό πρόβλημα το οποίο συνδέει με το δημογραφικό πρόβλημα και τη γήρανση του πληθυσμού. Ο ρόλος της στις συζητήσεις θα είναι καθοριστικός και παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον η στάση που θα επιδείξει, δεδομένου ότι στην Κύπρο είχε χαρακτηριστεί εριστική. Απαιτώντας έως και αντικατάσταση υπουργών. Σε βαθμό που ο πρόεδρος Αναστασιάδης να φτάσει σε σημείο παρεκτροπής, εκδιώχνοντάς την από το προεδρικό Μέγαρο.
Με αυτό το παρελθόν δεν είναι πολύ δύσκολο να φανταστεί κανείς ποιο μπορεί να είναι το επίπεδο επικοινωνίας με τον κ. Κατρούγκαλο, τον υπουργό που θα δεχθεί από τη Ρουμάνα τη μεγαλύτερη πίεση, αλλά και με τον κ. Χαϊκάλη… Με δεδομένες και τις ελάχιστες γνώσεις του τελευταίου για το αντικείμενο…
Βεβαίως, ανεξάρτητα από το αν η “Δρακουλέσκου” δώσει και ένα προσωπικό σόου, όπως επιχείρησε και στην Κύπρο, σε κάθε περίπτωση δεν πρέπει να λησμονηθεί ότι θα αποτελέσει μέρος του ευρύτερου σχεδιασμού του ΔΝΤ για το μέλλον της συμμετοχής του στη χώρα. Καθώς υπάρχουν ακόμη αρκετές γκρίζες ζώνες ως προς το ποια και σε ποιο βαθμό θα είναι η εμπλοκή του Ταμείου. Αν τελικά προχωρήσει η συμφωνία για ένα νέο δάνειο, τότε είναι ξεκάθαρο ότι η Ρουμάνα θα δείξει τα δόντια της… Άλλωστε έχει μεγάλες φιλοδοξίες για την ανέλιξή της στους κόλπους του ΔΝΤ.

Είχε «χτυπήσει» από το 2009 η Βελκουλέσκου

Την ίδια ώρα, τη στάση που θα τηρήσει απέναντι στην Ελλάδα για το νέο δάνειο φαίνεται πως ουσιαστικά είχε… προαναγγείλει η Βελκουλέσκου, αφού σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε χθες το MEGA, ήδη από το 2009 όταν είχε ήδη ξεσπάσει η κρίση, είχε υπογράψει μία έκθεση 40 σελίδων για την Ελλάδα, στην οποία φαίνεται ότι είχε «διαγνώσει» το πρόβλημα της μεγάλης αύξησης της συνταξιοδοτικής δαπάνης και τη μεγάλη αύξηση του χρέους, αλλά και του μεγάλου αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων.

Στην έκθεση αυτή είχε προωθήσει την εφαρμογή του μοντέλου που έχει εφαρμοστεί σε πολλές χώρες της Ευρώπης, αλλά και στην Αυστραλία και στη Νέα Ζηλανδία.

Μερικά από τα πιο «σκληρά» σημεία των κατευθυντήριων γραμμών που περιλαμβάνει αυτό το μοντέλο, προτάθηκαν και στην Κύπρο και είναι πολύ πιθανό να περιλαμβάνονται σε όσα θα ζητήσει πλέον και από την Αθήνα το ΔΝΤ:

– Δραστική μείωση του κράτους, με απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων και πάγωμα μισθών (κάτι που πλέον μπορεί να είναι… παρωχημένο και να μιλάμε πλέον για μειώσεις)
– Μείωση της κρατικής συμμετοχής στις συντάξεις, με στόχο να ενισχυθεί ο πυλώνας της ιδιωτικής ασφάλισης
– Μείωση των επιδομάτων ανεργίας και αυστηρότερα κριτήρια χορήγησης, ώστε οι άνεργοι να αναζητήσουν πιο ενεργά εργασία, έστω και μερικής απασχόλησης και να μειωθεί η ονομαστική ανεργία
– Πλήρης κατάργηση όλων των φοροαπαλλαγών
– Αύξηση των έμμεσων φόρων
– Μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων
– Μεγαλύτερη ευελιξία στα ωράρια εργασίας και στο δικαίωμα αποζημίωσης μετά από απόλυση, ως κίνητρο για αύξηση της κινητικότητας στην απασχόληση
– Περιορισμό των δυνατοτήτων δράσεων και παρεμβάσεων από τα συνδικάτα
– Απαγόρευση των υποχρεωτικών συμβάσεων με τις εργοδοτικές οργανώσεις ώστε να υπάρξει ενίσχυση των επιχειρησιακών συμβάσεων

Με πληροφορίες από capital.gr KAI newsbeast.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου