Ειδήσεις

Τοπίο… στην ομίχλη το Αιγαίο από τα Δωδεκάνησα μέχρι τις Κυκλάδες

Πυκνά πέπλα ομίχλης εμφανίστηκαν χθες το πρωί και κάλυψαν αρκετές θαλάσσιες περιοχές του Αιγαίου πελάγους, από τις Κυκλάδες έως τα Δωδεκάνησα, εξαιτίας των ασθενών ανέμων και σε συνδυασμό με τα αυξημένα επίπεδα υγρασίας.

Αυτή η απρόσμενη «βαριά» ομίχλη του καλοκαιριού ήταν και η αιτία του ατυχήματος το οποίο συνέβη στην Τήνο, όταν ένα καταμαράν βρέθηκε στα αβαθή και προσάραξε λόγω της ιδιαίτερα περιορισμένης ορατότητας.

Το φαινόμενο όμως δεν ήταν τοπικό ή ασύνηθες, καθώς σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, ανάλογες συνθήκες εμφανίστηκαν χθες σε πολλά σημεία του Αρχιπελάγους.

Οπως κατέδειξαν και οι δορυφορικές απεικονίσεις, το πρόβλημα ήταν περισσότερο έντονο κυρίως στην περιοχή του Νότιου Ευβοϊκού καθώς και σε ορισμένα νησιά των Κυκλάδων, από την Ανδρο και την Τήνο έως τη Σύρο, τη Μύκονο και τη Σαντορίνη.

Παράλληλα ανάλογες συνθήκες επικράτησαν και πιο ανατολικά, στη θαλάσσια περιοχή της Αμοργού, στην Αστυπάλαια έως και τα βόρεια Δωδεκάνησα.

Η πυκνή κάλυψη της ομίχλης κυριάρχησε τις πρωινές ώρες και σταδιακά το φαινόμενο περιορίστηκε ιδίως μετά το μεσημέρι.

Αυξημένη προσοχή στη ναυσιπλοΐα όμως απαιτείται και σήμερα, αφού ανάλογες καιρικές συνθήκες θα επικρατήσουν σε πολλές περιοχές της χώρας, ενώ η πρόγνωση του ΕΑΑ σημειώνει και πάλι αυξημένη υγρασία, ασθενείς ανέμους και την πιθανότητα να σχηματιστούν πέπλα ομίχλης πάνω από θαλάσσιες περιοχές.

Το φαινόμενο
Η κλασική θαλάσσια ομίχλη εμφανίζεται συνήθως τις ηλιόλουστες ημέρες όπου επικρατεί άπνοια.
Η υπερθέρμανση που προκαλείται πάνω από την ξηρά ανυψώνει τον αέρα που έχει ζεσταθεί, τραβώντας τον αέρα της θάλασσας προς την ακτή. Ουσιαστικά η ομίχλη είναι ένα σύννεφο η βάση του οποίου ακουμπά πάνω στην επιφάνεια της γης.

Η συμπύκνωση των υδρατμών στα χαμηλότερα στρώματα της ατμόσφαιρας δημιουργεί τεράστιο αριθμό υδροσταγονιδίων που διαχέουν το φως σε όλες τις διευθύνσεις και περιορίζουν την ορατότητα. Οι διαδικασίες δημιουργίας ομίχλης είναι δύο. Η λεγόμενη ομίχλη ακτινοβολίας που εμφανίζεται κυρίως τη νύχτα και παρουσιάζεται σχεδόν πάντα πάνω από την ξηρά, πιο εύκολα στην ύπαιθρο και λιγότερο στις πόλεις.

Η ομίχλη μεταφοράς σχηματίζεται κατά τη μεταφορά θερμής μάζας αέρα πάνω από μια ψυχρή επιφάνεια. Δημιουργείται οποιαδήποτε ώρα της ημέρας και διαλύεται όταν ενισχυθούν οι άνεμοι ή αλλάξει η κατεύθυνσή τους. Η ομίχλη πάνω από τη θάλασσα είναι στις περισσότερες των περιπτώσεων ομίχλη μεταφοράς, καθώς η επιφανειακή θερμοκρασία της θάλασσας δεν πέφτει ποτέ τόσο χαμηλά ώστε να σχηματιστεί ομίχλη ακτινοβολίας.

Γιώργος Αποστολίδης

ΠΡΟΣΑΡΑΞΕ ΣΤΗΝ ΤΗΝΟ – ΑΤΥΧΗΜΑ ΚΑΙ ΣΤΗ ΧΙΟ
Λαχτάρισαν οι 239 επιβάτες του Flying Cat 4

Τα πυκνά πέπλα ομίχλης που κάλυψαν χθες πολλές περιοχές του Αιγαίου έγιναν αιτία να προκληθούν ναυτικά ατυχήματα -ευτυχώς χωρίς τραυματίες- στην Τήνο και τη Χίο.

Το φαινόμενο με την πρωτόγνωρη για το Αρχιπέλαγος ένταση μετέτρεψε σε… Λονδίνο τις Κυκλάδες, τον Ν. Ευβοϊκό αλλά και το Ανατολικό Αιγαίο. Μέσα σε αυτήν την πηχτή ομίχλη, το ταχύπλοο Flying Cat 4 της Hellenic Seaways, με 239 επιβάτες και 14 άτομα πλήρωμα, προσάραξε λόγω μηδενικής ορατότητας χθες το πρωί σε αβαθή, παρεκκλίνοντας της πορείας του λίγο πριν δέσει στο λιμάνι της Τήνου.

Η προσάραξη του ταχύπλοου που πραγματοποιούσε το δρομολόγιο Ραφήνα – Τήνο – Μύκονο – Πάρο – Νάξο – Ιο – Σαντορίνη έγινε με την πλώρη, χωρίς να υπάρξει κάποιος τραυματισμός, ενώ το σημείο που το ταχύπλοο «κάθισε», σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, είναι αμμώδες με πέτρινες πλάκες. Οι επιβάτες που λαχτάρισαν, αλλά είναι όλοι καλά στην υγεία τους, αποβιβάστηκαν ασφαλώς υπό τον συντονισμό της οικείας Λιμενικής Αρχής και με τη συνδρομή ιδιωτικών σκαφών και καϊκιών στην Τήνο, ενώ η πλοιοκτήτρια εταιρεία ανέλαβε να τους προωθήσει με άλλα μέσα στους προορισμούς τους.

Το πλοίο αποκολλήθηκε και ρυμουλκήθηκε και θα επιθεωρηθεί από εμπειρογνώμονες στο λιμάνι της Τήνου.

Σχεδόν την ίδια ώρα που το Flying Cat 4 προσάραζε στην Τήνο, το κρουαζιερόπλοιο «Aegean Paradise» με σημαία Μπαχάμες συγκρούονταν μέσα στην πυκνή ομίχλη με ναυαγοσωστικό σκάφος του Λιμενικού στη θαλάσσια περιοχή ανατολικά του λιμανιού της Χίου.

Τη στιγμή της σύγκρουσης το σκάφος του Λιμενικού μετέφερε 25 διασωθέντες παράτυπους μετανάστες. Από τη σύγκρουση προκλήθηκαν εκτεταμένες υλικές ζημιές στο σκάφος του Λιμενικού, αλλά ευτυχώς δεν υπήρξε κάποιος τραυματισμός. Το ναυαγοσωστικό οδηγήθηκε ρυμουλκούμενο σε ναυπηγείο, όπου και ανελκύστηκε ασφαλώς και οι μετανάστες μεταφέρθηκαν στο λιμάνι της Χίου.

Πηγή: Εθνος 

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου