Συνεδριάζει εκ νέου, ύστερα από σχεδόν δυόμισι μήνες, το διοικητικό συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ. Η συνεδρίαση των μελών του Δ.Σ. έχει προγραμματιστεί για αύριο Πέμπτη και βασικό θέμα συζήτησης θα είναι η προώθηση του νέου προγράμματος αποκρατικοποιήσεων, έτσι όπως έχει διαμορφωθεί μέχρι σήμερα. Το Δ.Σ. θα εξετάσει όλες τις εκκρεμότητες που απομένουν είτε από την πλευρά του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων είτε από την πλευρά της κυβέρνησης, προκειμένου να υλοποιηθεί το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων.
Είναι η πρώτη φορά που θα συνεδριάσει το Δ.Σ. του ΤΑΙΠΕΔ μετά τα μέσα Μαΐου, όπου θεωρητικά ενέκρινε την επανέναρξη της αποκρατικοποίησης του ΟΛΠ. Στην πράξη ωστόσο το Δ.Σ. ενέκρινε το νέο πλαίσιο σύμβασης στη συγκεκριμένη αποκρατικοποίηση χωρίς ωστόσο να υπάρχει δύο μήνες μετά το επόμενο βήμα. Και το επόμενο βήμα θα ήταν η διαπραγμάτευση των όρων του διαγωνισμού πώλησης του 51% του ΟΛΠ.
Με τη νέα συνεδρίαση, ουσιαστικά κινείται εκ νέου το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, αν και αυτό είναι κάτι που έχει ειπωθεί τόσο κατά την αποκρατικοποίηση του ιπποδρομιακού στοιχήματος όσο και στην επανεκκίνηση του διαγωνισμού πώλησης του 51% του ΟΛΠ. Αυτή τη φορά όμως η αγορά ελπίζει ότι η επανεκκίνηση θα είναι πραγματική, παρόλο που μεγάλα εμπόδια και προβλήματα παραμένουν (π.χ. κυβερνητικοί βουλευτές που αντιδρούν) ή νέα εμπόδια δημιουργούνται (π.χ. διώξεις προηγούμενων διοικήσεων του ΤΑΙΠΕΔ).
Οπως και να έχει η κατάσταση, ουσιαστικός στόχος της διοίκησης του ΤΑΙΠΕΔ είναι η κατάρτιση του νέου προγράμματος αποκρατικοποιήσεων, έτσι όπως έχει διαμορφωθεί μέχρι σήμερα. Η ελληνική κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός στο Συμβούλιο Κορυφής της 13ης Ιουλίου 2015 δεσμεύθηκαν σε ό,τι αφορά τις αποκρατικοποιήσεις να φέρουν άμεσα τον νέο χρονοπρογραμματισμό των ενεργειών προκειμένου να προχωρήσουν οι αποκρατικοποιήσεις. Και ήδη οι πρώτες αποφάσεις φέρεται να έχουν ληφθεί μέσα στο περασμένο Σαββατοκύριακο στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου ο πρωθυπουργός ενημερώθηκε σχετικά. Το θετικό είναι ότι η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ, παρόλο που είχε «δεμένα χέρια» όσους μήνες βρίσκεται σε αυτή τη θέση, έχει πραγματοποιήσει κάποια προεργασία έτσι ώστε κάποια πράγματα να προχωρήσουν άμεσα. Βεβαίως, όσο απουσιάζει η τελική συμφωνία δανειοδότησης της χώρας από τον ESM, οι κινήσεις θα πραγματοποιούνται σταδιακά και με μέτρο. Ωστόσο επιδίωξη θα είναι η κυβέρνηση να πραγματοποιήσει κινήσεις καλής θέλησης. Ετσι δεν αποκλείεται άμεσα να ξεμπλοκάρουν κάποιες αποκρατικοποιήσεις που βρίσκονται στο τελικό τους στάδιο. Μία από αυτές είναι τα περιφερειακά αεροδρόμια, κάτι που «οσμίζονται» οι βουλευτές της Αριστερής Πλατφόρμας του ΣΥΡΙΖΑ. Για τον λόγο αυτό και ξεκίνησε η «επίθεση» με ερώτηση 29 βουλευτών προς τη Βουλή, τόσο για το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων όσο και για τα περιφερειακά αεροδρόμια ειδικότερα.
Πάντως, παράγοντες της αγοράς σημειώνουν ότι το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων δεν μπορεί να «πάει μακριά» με τη σημερινή κυβέρνηση, όμηρο της αριστερής της πτέρυγας. Ακόμη και στο ΤΑΙΠΕΔ παραδέχονται ότι αν δεν υπάρξει το αναμενόμενο ξεκαθάρισμα στο κόμμα, θα είναι δύσκολο να ληφθούν οι μεγάλες αποφάσεις για τη μείωση του κράτους.
Καθημερινή