Οι απώλειες του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος θα ανέλθουν το 2015 από 4 δισ. ευρώ έως 10 δισ. ευρώ ανάλογα με το ποσοστό ύφεσης (-2% έως -4%) σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που αποτυπώνει το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής στην τριμηνιαία έκθεση του για την οικονομία. Θεωρεί δε ότι στην επιβράδυνση του ΑΕΠ σημαντικό ρόλο θα παίξουν τα capital controls, ότι η ζημιά στην οικονομία θα συνεχιστεί τους επόμενους μήνες, ενώ οι κεφαλαιακοί έλεγχοι δεν θα καταργηθούν άμεσα.
Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην έκθεση:
– Μπορεί να καταγραφεί πρωτογενές έλλειμμα 1% του ΑΕΠ φέτος. Εξαλείφθηκε το πρωτογενές πλεόνασμα.
– Η μείωση του εβδομαδιαίου ΑΕΠ αγγίζει τα 2,8 δισ. ευρώ ανά εβδομάδα με capital controls και έλλειψη ρευστότητας ή το 1,5% του ύψους ΑΕΠ του 2014 στην περίπτωση που η μείωση της κατανάλωσης αγγίζει το 80% και τα 1,75 δισ. ευρώ ανά εβδομάδα ή 0,9% του ΑΕΠ όταν η μείωση της κατανάλωσης κυμαίνεται 50%.
– Οι εκροές καταθέσεων έφτασαν τα 37 δισ. ευρώ το διάστημα Νοεμβρίου 2014- Ιουνίου 2015.
Στην έκθεση επισημαίνεται ότι οι επόμενοι μήνες και ίσως τα επόμενα δύο-τρία χρόνια θα είναι δύσκολα για την πολιτική, την οικονομία και την κοινωνία. Δεν υπάρχει κακή κατάσταση που να μην μπορεί να γίνει χειρότερη. Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, “η κατάσταση της οικονομίας το πρώτο εξάμηνο του 2015 χειροτέρευσε καθώς η χώρα επανήλθε σε υφεσιακή τροχιά.
Οι αιτίες είναι πολλές: Η εκλογική διαδικασία πρώτα και, στη συνέχεια, η μη συμφωνία με τους θεσμούς επηρέασε τις επενδυτικές αποφάσεις των επιχειρήσεων και, μετά από μια μικρή αναλαμπή τον Φεβρουάριο, τους καταναλωτές. Συνεχίσθηκε το κλείσιμο επιχειρήσεων και η ανεργία άρχισε να αυξάνεται πάλι, ενώ οι διάφορες εκκρεμότητες άρχισαν να απειλούν και τον τουρισμό. Εν ολίγοις, η αβεβαιότητα αποτέλεσε τον βασικό προσδιοριστικό παράγοντα για την υφεσιακή τροχιά”.
Για το ενδεχόμενο χρεοκοπίας και Grexit το Γραφείο αφενός λέει ότι δεν είναι αναπόφευκτα, αφετέρου επισημαίνει τα εξής: “Αν καταλήξουμε σε επιστροφή στη δραχμή η χώρα κινδυνεύει να εμπλακεί σε ένα φαύλο κύκλο υποτιμήσεων και πληθωρισμού. Το ΔΝΤ έχει υπολογίσει ότι η υποτίμηση έναντι του ευρώ θα ήταν 50% πράγμα που θα σήμαινε δραστική μείωση της αξίας των καταθέσεων, οι τιμές των εισαγομένων θα αυξάνονταν και θα ωθούσαν τον πληθωρισμό στο 35% και το ΑΕΠ θα μειωνόταν κατά 8%. Η τελική συμφωνία με τους θεσμούς που διαφαίνεται στον ορίζοντα είναι σημαντική για να αποφύγουμε τα χειρότερα βραχυχρόνια και να μην εισέλθουμε σε ένα αβέβαιο τοπίο μακροχρόνια”.
capital.gr
ΣΥΡΙΖΑ και κουμουνια θελατε. Οχι παραπονα τωρα. Επρεπε να ειχατε δει την καταστροφη που ερχοτανε.
που την πας την χωρα ρεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεε