Ειδήσεις

Εκτακτο συνέδριο τον Σεπτέμβριο αποφάσισε η ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ-Διάσπαση προ των πυλών του

Την πραγματοποίηση εκτάκτου συνεδρίου τον Σεπτέμβριο, που είχε εισηγηθεί νωρίτερα ο πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας, αποφάσισε χθες η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ. Η προεδρική πλειοψηφία πέτυχε να ξεπεράσει τον σκόπελο του διαρκούς συνεδρίου, που πρότεινε η εσωκομματική αντιπολίτευση για το επόμενο Σαββατοκύριακο, με βασική επιδίωξη να εμποδίσει την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης από την κυβέρνηση για το νέο πρόγραμμα.

Στη μαραθώνια συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, στη διάρκεια της οποίας πήραν τον λόγο περισσότεροι από 70 συμμετέχοντες, επιβεβαιώθηκε ότι το εσωτερικό του κόμματος ταλανίζεται από βαθύ ρήγμα όσον αφορά την πορεία του και την πορεία της κυβέρνησης. Από το σύνολο σχεδόν των ομιλητών, το ενδεχόμενο διάσπασης του ΣΥΡΙΖΑ ξορκίστηκε με παραπομπές στην παράδοση σύνθεσης και συνύπαρξης απόψεων, συχνά ετερόκλητων, που διακρίνει το κόμμα. Ωστόσο, το βαθύ ρήγμα που έχει αποτυπωθεί επιβεβαιώθηκε, και η δυνατότητα γεφύρωσής του μοιάζει αμφίβολη, καθώς η συζήτηση και οι διαφορετικές προσεγγίσεις δεν αφορούν μόνον όσα έγιναν μέχρι τώρα, αλλά, κυρίως, προσεχείς κρίσιμες αποφάσεις και ενέργειες από την κυβέρνηση.

Ο πρωθυπουργός, κ. Αλέξης Τσίπρας, κάλεσε την επομένη των συλλογικών αποφάσεων όλες οι πλευρές να δεσμευθούν ότι θα πειθαρχήσουν σε αυτές. Ωστόσο, σε πολλά πηγαδάκια, στο περιθώριο της συνεδρίασης, η διάσπαση και οι διαφορετικές πορείες ήταν το κεντρικό θέμα. Από τις τοποθετήσεις των ομιλητών κατέστη σαφές ότι η εσωκομματική αντιπολίτευση, με επίκεντρο την Αριστερή Πλατφόρμα, επιμένει στη στρατηγική της ρήξης και εξακολουθεί να θεωρεί, παρά τα όσα περί του αντιθέτου ακούστηκαν και χθες, ρεαλιστική επιλογή την επιστροφή σε εθνικό νόμισμα. Ως πρώτο πλήγμα στην ενότητα του ΣΥΡΙΖΑ καταγράφεται η απόφαση των 17 μελών της Κ.Ε. που πρόσκεινται στην Κομμουνιστική Οργάνωση Ελλάδας (ΚΟΕ) του Ρούντι Ρινάλντι, μεταξύ των οποίων και τρεις βουλευτές, οι Δ. Κοδέλας, Ε. Σωτηρίου και Β. Χατζηλάμπρος, να παραιτηθούν από την Κεντρική Επιτροπή αμέσως μετά τη λήξη των εργασιών της χθες.

Ο Αλ. Τσίπρας έριξε το γάντι στην Πλατφόρμα

Πρόσκληση προς όσους τον αμφισβητούν να βγουν μπροστά και να το πουν, απηύθυνε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ. Επιπλέον, «έδειξε» την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες ως μοναδική απάντηση στη συνέχιση αυτού που προσδιόρισε ως «παραλογισμό ιδιότυπου δυϊσμού στην Κοινοβουλευτική Ομάδα». «Δεν είναι δυνατόν κάποιοι να θεωρούν ότι θα συνεχίζουμε επ’ άπειρον με τις ψήφους των άλλων κομμάτων και ένα μέρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας να δηλώνει ότι η συμφωνία είναι καταστροφή για τη χώρα, αλλά ότι στηρίζει την κυβέρνηση. Η πρώτη αριστερή κυβέρνηση είτε στηρίζεται από αριστερούς βουλευτές είτε πέφτει από αριστερούς βουλευτές», τόνισε. Ο κ. Αλ. Τσίπρας, αφού επανέλαβε ότι «δεν υπήρχε και δεν υπάρχει εναλλακτική καλύτερη του συμβιβασμού που πετύχαμε», κάλεσε όποιον «πιστεύει ότι θα μπορούσαμε να φέρουμε καλύτερη συμφωνία να βγει μπροστά και να το πει». «Αν κάποιος νομίζει ότι μια άλλη κυβέρνηση, ένας άλλος πρωθυπουργός, θα είχε πετύχει κάτι καλύτερο, να το πει και από αυτό το βήμα. Αν κάποιος πιστεύει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ εγκατέλειψε τον λαό, να το πει. Αν κάποιος πιστεύει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να εγκαταλείψει την κυβέρνηση, να το πει. Αν κάποιος πιστεύει ότι η συμφωνία που πετύχαμε είναι χειρότερη από τα τρία μνημόνια, να το εξηγήσει με επιχειρήματα», τόνισε.

Οι δύο επιλογές

Ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι οι επιλογές που είχε η κυβέρνηση ήταν ο δύσκολος συμβιβασμός ή η άτακτη χρεοκοπία. «Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι υπήρχε τρίτη εναλλακτική, αυτή της εξόδου από το ευρώ. Ομως, έξοδος από το ευρώ χωρίς στήριξη συναλλαγματικών αποθεμάτων θα σήμαινε ραγδαία υποτίμηση, σκληρή λιτότητα και προσφυγή στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για τη στήριξη του νομίσματος. Οποιος δεν το παραδέχεται, είτε εθελοτυφλεί είτε κρύβει την αλήθεια», πρόσθεσε. Αφού υποστήριξε ότι η απόφαση ελήφθη «μετρώντας τα συμφέροντα του λαού», ανέφερε ότι εξαντλήθηκαν στη διαπραγμάτευση τα όρια του λαού και της οικονομίας. «Θέσαμε το ζήτημα του χρέους, φτάσαμε στο δημοψήφισμα και είδαμε τι συμβαίνει αν λήξει το πρόγραμμα. Χρησιμοποιήσαμε το, σύμφωνα με τη θεωρητική επεξεργασία μας, “υπερόπλο” της στάσης πληρωμών προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Δεν υπήρχε καλύτερη εναλλακτική από τον συμβιβασμό».

Το δημοψήφισμα

Αναφορικά με το δημοψήφισμα, επανέλαβε πως δεν ισχύει η ερμηνεία ότι το αποτέλεσμα αποτελεί εντολή για ρήξη και «ναι» στη δραχμή. «Εγώ προσωπικά έκανα επίθεση σε εκείνα τα κέντρα, και εντός και εκτός της χώρας, που προσπαθούσαν να ταυτίσουν το “Οχι” με έξοδο από το ευρώ», δήλωσε και κάλεσε όλους να αφήσουν τις λαθροχειρίες κατά μέρος. «Αν αυτό ήταν το ερώτημα, έπρεπε να το πούμε από πριν καθαρά στον λαό», πρόσθεσε και κάλεσε όσους πιστεύουν ότι υπάρχει βραχυπρόθεσμο ρεαλιστικό σχέδιο μέσα από την ακύρωση της συμφωνίας να προχωρήσουμε, αυτό το σχέδιο να κατατεθεί και να εξηγηθεί.

Η εισήγηση του κ. Τσίπρα προς την Κεντρική Επιτροπή ήταν αυτή που κατατέθηκε και τις προηγούμενες ημέρες: έκτακτο συνέδριο τον Σεπτέμβριο ή, εάν υπάρχει η άποψη ότι το κόμμα πρέπει να πάρει απόφαση πριν από την επικύρωση της συμφωνίας, προκειμένου να εμποδιστεί η επικύρωσή της, τότε να πραγματοποιηθεί την προσεχή Κυριακή δημοψήφισμα μεταξύ των μελών του ΣΥΡΙΖΑ.

Το «χαρτί» του εσωκομματικού δημοψηφίσματος

«Η απόφαση που θα ληφθεί από την προσφυγή σε δημοψήφισμα μεταξύ των μελών της κομματικής βάσης μας, εφόσον η Κεντρική Επιτροπή προκρίνει αυτή την εναλλακτική, δεν θα αφορά το κόμμα μας, θα αφορά τον τόπο», δήλωσε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στην ομιλία του ενώπιον της Κ.Ε., καθιστώντας σαφές ότι η επιλογή της εσωκομματικής κάλπης θα μπορούσε να αποτελέσει προάγγελο ευρύτερων, ραγδαίων πολιτικών εξελίξεων. Η δήλωση αυτή μόνο τυχαία δεν ήταν, καθώς, σύμφωνα με συνεργάτες του κ. Τσίπρα, εφόσον η διενέργεια του δημοψηφίσματος προχωρούσε, όλα ήταν ανοιχτά για την επόμενη ημέρα. Οπως αναφέρουν, το ερώτημα που ο πρωθυπουργός είχε υπόψη του για το δημοψήφισμα, αφορά την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης από την κυβέρνηση και την υπογραφή ενός νέου προγράμματος ή όχι. Αν και η ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται σίγουρη ότι η προσφυγή στην κομματική βάση θα έφερνε ένα θετικό αποτέλεσμα γι’ αυτούς και θα κέρδιζε το «Ναι», δεν μπορεί να αποκλεισθεί το ενδεχόμενο της επικράτησης του «Οχι». Σε αυτή την περίπτωση, επισημαίνει στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού, «η κυβέρνηση θα έπεφτε», καθώς θα είχε καταδικαστεί η κεντρική επιλογή της να ολοκληρώσει τη συμφωνία. «Σε καμιά περίπτωση ένα “Οχι” στο δημοψήφισμα δεν θα σήμαινε ότι η κυβέρνηση παραμένει και ακολουθεί πολιτική ρήξης με τους εταίρους», προσθέτει.

Οσον αφορά την επόμενη ημέρα, καθώς τα χρονικά περιθώρια για ολοκλήρωση της συμφωνίας είναι ασφυκτικά, μια και η χώρα, σε διαφορετική περίπτωση, απειλείται με χρεοκοπία στις 20 Αυγούστου –ημερομηνία πληρωμής δόσης προς την ΕΚΤ– το ίδιο στέλεχος επισημαίνει πως «το νέο πρόγραμμα θα μπορούσε να υπογράψει μια άλλη κυβέρνηση», προκρίνοντας το σενάριο μιας κυβέρνησης ειδικού σκοπού, μέσω της οποίας θα μπορούσε να ξεπερασθεί το αδιέξοδο. Αυτό, βεβαίως, συνεπάγεται ότι ο κ. Τσίπρας θα δρομολογούσε ο ίδιος αυτή την εξέλιξη και θα στήριζε μια τέτοια κυβέρνηση, προκειμένου να αποφευχθεί η εκδοχή της άτακτης χρεοκοπίας.

Καθημερινή

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου