Μετά από μια εξάωρη εξαντλητική συζήτηση ολοκληρώθηκε το πρώτο ραντεβού υπουργών της κυβέρνηση τους επικεφαλής των τεσσάρων πιστωτών ( ΕΕ, ΕΚΤ, ESM και ΔΝΤ).
Στο τραπέζι έπεσαν δημοσιονομικό, τράπεζες,ιδιωτικοποιήσεις καθώς και ο τρόπος καλύτερης οργάνωσης των συναντήσεων ώστε να συζητούνται και να επιλύονται άμεσα όσα ζητήματα προκύπτουν.
Συζητήθηκαν επίσης οι ελληνικές προτάσεις για το νέο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων. Στόχος της κυβέρνησης, σύμφωνα με αξιωματούχο του οικονομικού επιτελείου, είναι μέσω του νέου Ταμείου να μειωθεί το χρέος και παράλληλα να ενισχυθούν οι προοπτικές ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.ώστε και να απομειώνεται το χρέος και να κατευθύνονται κάποια χρήματα για την ανάπτυξη.
Κυβερνητική πηγή έλεγε στη συνέχεια ότι δεν ετέθη ζήτημα νέων προαπαιτούμενων.
Αυτή την ώρα οι επικεφαλής της τρόικας συναντώνται με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννη Στουρνάρα, καθώς η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών αλλά και οι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων αποτελούν βασικές παραμέτρους των διαπραγματεύσεων.
Ο κεντρικός τραπεζίτης στοχεύει στην άμεση δρομολόγηση των διαδικασιών ώστε η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών να ολοκληρωθεί πριν από το τέλος του χρόνου ώστε να αποκατασταθεί η ευστάθεια και το κλίμα εμπιστοσύνης των καταθετών.
‘Ενας επιπλέον λόγος που επιδιώκει την επίσπευση της διαδικασίας ανακεφαλαιοποίησης είναι να προλάβουμε την 1η Ιανουαρίου του 2016, οπότε θα ενεργοποιηθεί πανευρωπαϊκά η Κοινοτική Οδηγία για το «bail in».
Αν και οι κίνδυνοι να κληθούν οι έλληνες καταθέτες να συμβάλουν στην ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών έχουν απομακρυνθεί και μετά την ειδική πρόβλεψη στην προκαταρκτική συμφωνία Αθήνας-εταίρων για εξασφάλιση σημαντικών κεφαλαίων για τις τράπεζες.
θα ακολουθήσει συνεδρίαση του Συμβουλίου Συστημικής Ευστάθειας των Τραπεζών.
Τσακαλώτος: Σε καλό κλίμα η συζήτηση
«Ήταν η πρώτη συνάντηση, οπότε λογικό ήταν να συζητήσουμε τα οργανωτικά ζητήματα, πώς θα γίνουν οι συναντήσεις, πώς θα λύνουμε έγκαιρα προβλήματα που προκύπτουν για να μην υπάρχουν παρεξηγήσεις ή διαφορές», σημείωσε σε δηλώσεις του ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Τσακαλώτος, μετά το πέρας της συνάντησης.
«Δώσαμε μεγαλύτερη έμφαση σε θέματα που δεν είχαν ήδη συζητηθεί, που είναι κάπως καινούργια, γιατί έχουν αλλάξει οι οικονομικές συνθήκες. Τα δημοσιονομικά για παράδειγμα και πώς θα αντιμετωπιστεί η δέσμευσή μας να φτάσουμε σε πλεόνασμα 3,5% το 2018. Συζητήθηκε το θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, που και αυτό είναι κάπως καινούργιο με τις εξελίξεις στο τραπεζικό σύστημα. Συζητήσαμε με μεγαλύτερες λεπτομέρειες το καινούργιο ταμείο ιδιωτικοποιήσεων. Κάναμε τις πρώτες προτάσεις μας, πώς πρέπει να λειτουργεί ώστε συγχρόνως να δημιουργήσει ένα ταμείο που θα βοηθήσει και το κομμάτι της αποπληρωμής του χρέους αλλά και τις αναπτυξιακές ανάγκες της χώρας», πρόσθεσε ο υπουργός.
«Όπως καταλαβαίνετε υπήρξε σύγκλιση σε κάποια σημεία, λιγότερη σύγκλιση σε κάποια άλλα. Η συζήτηση ήταν σε πολύ καλό κλίμα και θα συνεχιστεί», κατέληξε ο κ. Τσακαλώτος.
Τσακαλώτος και Σταθάκης οι πρώτοι που εισέπραξαν την πίεση
H τετράδα των Ντέκλαν Κοστέλο (Κομισιόν), Ντέλια Βελκολέσκου (ΔΝΤ), Ράσμους Ρέφερ (ΕΚΤ) και Νικολό Τζιαμαρόλι (ESM) έδειξαν τις… διαθέσεις και τις προθέσεις τους στους υπουργούς Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και Οικονομίας Γιώργο Σταθάκη, στην πρώτη αυτή συνάντηση γνωριμίας.
Στην πρώτη αυτή συνάντηση, οι εκπρόσωποι της ελληνικής κυβέρνησης μπήκαν έχοντας λάβει μία… πρόγευση των απαιτήσεων των δανειστών, όπως αυτές έχουν διαμορφωθεί τις τέσσερις τελευταίες ημέρες, με το πρώτο μεγάλο αγκάθι να είναι το νέο πακέτο των προαπαιτούμενων που ζητείται να ψηφιστεί στη Βουλή πριν λάβει η Ελλάδα την επόμενη εκταμίευση, ενώ η Quadriga ζητά από την κυβέρνηση να αλλάξει στάση σε πολλά από τα νέα φορολογικά μέτρα που ήδη έχει ψηφίσει.
Μεταξύ αυτών που ζητούν λοιπόν οι δανειστές είναι:
Κατά τη συνάντηση που διήρκεσε έξι ώρες στο Χίλτον με τους υπουργούς Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και Ανάπτυξης Γιώργο Σταθάκη έθεσαν επίσης τα εξής ζητήματα:
-κατάργηση των φοροαπαλλαγών, του ευνοϊκού καθεστώτος και της επιδότησης του πετρελαίου των αγροτών.
-αύξηση της προκαταβολής φόρου για ελεύθερους επαγγελματίες και εργαζόμενους με «μπλοκάκι».
-άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων και άρση εμποδίων αδειοδότησης των επιχειρήσεων
– κατάργηση φόρων υπέρ τρίτων που τους εισπράττουν φορείς, δήμοι και ασφαλιστικά Ταμεία
Επίσης τέθηκαν από το κουαρτέτο και τα παρακάτω ζητήματα στους δύο έλληνες υπουργούς:
– Ποιοι μπορεί να είναι είναι οι μειωμένοι δημοσιονομικοί στόχοι για τα έτη 2015 έως 2017, ώστε να φτάσουμε τελικά στο πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018, όπως έχει συμφωνηθεί
– Ποιες είναι οι ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών μετά τις τελευταίες εξελίξεις και τα capital controls στο τραπεζικό σύστημα.
– Πώς θα λειτουργήσει το καινούργιο ταμείο ιδιωτικοποιήσεων. Η κυβέρνηση παρουσίασε τις δικές της προτάσεις για το πώς θα πρέπει να σχεδιαστεί και να λειτουργήσει το νέο ταμείο, ώστε να βοηθήσει και στο χρέος και στην ανάπτυξη της χώρας.
Με πληροφορίες από ΒΗΜΑ και thetoc.gr