Τα όρια των αντοχών του θα δοκιμάσει ο ελληνικός τουρισμός το 2016, καθώς οι παράμετροι που θα καθορίσουν το αποτέλεσμα της σεζόν, και κατ’ επέκταση το μέγεθος της συμβολής του στην εθνική οικονομία είναι περισσότερες από οποιαδήποτε άλλη χρονιά, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά την τελευταία δεκαετία.
Οικονομικό περιβάλλον
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, Γιάννη Ρέτσο, το πολιτικο-οικονομικό περιβάλλον, όπως θα διαμορφωθεί στη χώρα μέσα στον επόμενο χρόνο, είναι μία από τις σοβαρότερες παραμέτρους που θα καθορίσει και τις εξελίξεις στον χώρο του τουρισμού. Στο πλαίσιο αυτό, θα πρέπει να εξασφαλισθεί η σταθερότητα και να διατηρηθεί η εικόνα της Ελλάδας ως ασφαλούς προορισμού στις ξένες αγορές.
Πρωτεύοντα ρόλο θα παίξει και η εξάλειψη κάθε πιθανότητας εξόδου της χώρας από την Ευρωζώνη. Ο κ. Ρέτσος τονίζει ότι πρέπει να διασφαλισθεί η διατήρηση των χαρακτηριστικών του ελληνικού τουριστικού προϊόντος, όπως έχει γίνει γνωστό σε παγκόσμιο επίπεδο, και αυτό μπορεί να γίνει μόνον αν η χώρα παραμείνει στην Ευρωζώνη. Οι ξένοι επισκέπτες, σημειώνει, έχουν συνηθίσει να έρχονται σε επαφή με την τοπική κοινωνία, προσθέτοντας ότι η φτωχοποίηση που θα επέφερε στη χώρα μας ένα ενδεχόμενο εξόδου από την Ευρωζώνη θα αλλοίωνε τα χαρακτηριστικά του τουριστικού μας προϊόντος.
Αύξηση ΦΠΑ
Μία άλλη παράμετρος που θα παίξει ρόλο στη διαμόρφωση του τουριστικού περιβάλλοντος για την επόμενη σεζόν είναι οι αυξήσεις των συντελεστών του ΦΠΑ. Η αύξηση του ΦΠΑ στις υπηρεσίες διαμονής στο 13% και στην εστίαση στο 23% σχεδόν διπλασιάζει τον μέσο όρο του ΦΠΑ για την πλειοψηφία των τουριστικών πακέτων, συγκριτικά με ό,τι ίσχυε για τη φετινή περίοδο. Αυτή την περίοδο γίνονται εξαντλητικές διαπραγματεύσεις για την υπογραφή του υπολοίπου των συμβολαίων που αφορούν τη σεζόν του 2016 μεταξύ των εκπροσώπων των ξένων τουριστικών οργανισμών και των Ελλήνων ξενοδόχων. Οι εκπρόσωποι των ξένων οργανισμών ασκούν πιέσεις για απορρόφηση του κόστους της αύξησης του ΦΠΑ από τους Ελληνες ξενοδόχους ή, στην καλύτερη περίπτωση, δέχονται τον επιμερισμό του κόστους. Τόσο η μία όσο και η άλλη επιλογή θα επιφέρουν απώλεια εσόδων για τους ξενοδόχους. Με δεδομένο το γεγονός ότι η πλειοψηφία των επιχειρήσεων στον ξενοδοχειακό χώρο βρίσκεται στο κόκκινο και ότι υπάρχει αδυναμία εξεύρεσης κεφαλαίων από το εγχώριο τραπεζικό σύστημα, η εξέλιξη αυτή θα δημιουργήσει προβλήματα στην αγορά. Ο κ. Ρέτσος υπογραμμίζει ότι τα ερωτήματα που προκύπτουν με βάση τα νέα δεδομένα είναι κατά πόσο οι ελληνικές ξενοδοχειακές επιχειρήσεις θα καταφέρουν να παραμείνουν ανταγωνιστικές σε τιμολογιακό ή και ποιοτικό επίπεδο, αλλά και πόσες επιχειρήσεις θα διατηρήσουν τη βιωσιμότητά τους.
Αεροπορικές θέσεις
Επιπλέον, βασική παράμετρος στη διαμόρφωση των μεγεθών του ελληνικού τουρισμού για την προσεχή σεζόν θα είναι η διατήρηση υψηλού αποθέματος διαθέσιμων αεροπορικών θέσεων από τις ξένες αγορές προς τη χώρα μας.
Πέραν όλων αυτών, ένα θέμα που θα πρέπει να αντιμετωπισθεί με οργανωμένο τρόπο το 2016 είναι και οι υψηλές μεταναστευτικές ροές που δέχονται κάποιες περιοχές, γεγονός που, όπως φάνηκε από τη φετινή περίοδο, προκαλεί επιπτώσεις στην τουριστική τους οικονομία.
Ισοτιμία ευρώ
Μεταξύ των εξωγενών παραγόντων που αναμένεται να επηρεάσουν την εισερχόμενη κίνηση το 2016 περιλαμβάνεται η ισοτιμία του ευρώ έναντι νομισμάτων όπως το δολάριο ή η στερλίνα. Αλλωστε, και φέτος η υποτίμηση του ευρώ έναντι του δολαρίου και της στερλίνας λειτούργησε ενισχυτικά στην αύξηση του τουριστικού ρεύματος από τη Βρετανία και τις ΗΠΑ, που αποτελούν βασικές αγορές άντλησης επισκεπτών για τη χώρα μας. Επιπλέον, η Ελλάδα θα κερδίσει μερίδιο από την ανακατεύθυνση του διεθνούς ταξιδιωτικού ρεύματος αν επαναληφθούν, όπως τα προηγούμενα χρόνια, έκτακτα γεγονότα (τρομοκρατικές επιθέσεις, κλιμάκωση βίας κ.ά.) σε άμεσα ανταγωνιστικούς προορισμούς.
Καθημερινή