Σε φουλ ρυθμούς μπαίνουν πλέον οι διαπραγματεύσεις του κουαρτέτου με το οικονομικό επιτελείο, καθώς στο τραπέζι των συζητήσεων μπαίνουν δύο «καυτά» ζητήματα όπως είναι της διαφθοράς και το νέο φορολογικό σύστημα.
Τα επίμαχα θέματα, όπως ανέφεραν κυβερνητικές πηγές, θα συζητηθούν σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι θεσμοί ζητούν την άμεση εντατικοποίηση των φορολογικών ελέγχων, για όσους υπάρχουν υπόνοιες ότι φοροδιαφεύγουν, ενώ με εισαγγελική έρευνα θα δίνεται η δυνατότητα στους ελεγκτές να έχουν πρόσβαση και στους τραπεζικούς λογαριασμούς.
Στο στόχαστρο μπαίνουν περίπου 1.370.000 ΑΦΜ που βρίσκονται σε 68 CD στο Κέντρο Ελέγχου Μεγάλου Πλούτου και αφορούν σε φορολογούμενος με κινήσεις κεφαλαίων πάνω 300.000 ευρώ σε μία χρήση ή εμβάσματα άνω των 100.000 ευρώ.
Το ΣΔΟΕ αναλαμβάνει άμεσα δράση και αναμένεται να κάνει «φύλο και φτερό» τις φορολογικές δηλώσεις και τις κινήσεις των καταθέσεων σε βάθος 10ετίας. Στην συνέχεια θα ενημερώνουν και εφ’ όσον διαπιστωθεί φοροδιαφυγή, θα ενημερώνεται ο οικονομικός εισαγγελέας . Εκείνος με την σειρά του θα δίνει την εντολή για την άμεση δέσμευση κινητών και ακίνητων περιουσιακών στοιχείων του ελεγχόμενου.
Το συγκεκριμένο σχέδιο, όπως και το μίνι φορολογικό, πιέζουν οι θεσμοί προκειμένου να περάσει από την Βουλή τις επόμενες μέρες ως προαπαιτούμενο.
Αλλαγές, όπως όλα δείχνουν, θα υπάρξουν και στην φορολογία, όπου στον ανώτατο συντελεστή θα ενσωματωθεί η αυξημένη έκτακτη εισφορά. Στόχος της κυβέρνησης είναι να υπάρξει δίκαιη κατανομή των βαρών στους φορολογουμένους .
Ωστόσο, το «μάρμαρο» αναμένεται να πληρώσουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αφού η προκαταβολή φόρου από το 55% εκτοξεύεται στο 75% το 2016 και στο 100% το 2017, όπως και οι αγρότες, αν τελικά η κυβέρνηση ενδώσει στις πιέσεις των δανειστών. Επίσης, ζήτημα θα αποτελέσει για μια ακόμη χρονιά ο ΕΝΦΙΑ και σε πόσες δόσεις θα γίνει η αποπληρωμή του.
Με βάση τον προγραμματισμό, την Τρίτη θα τεθούν επί τάπητος στις διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών, το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και το ΤΑΙΠΕΔ, η συζήτηση του οποίου αναβλήθηκε την Παρασκευή, καθώς και τα «κόκκινα δάνεια», η διαχείριση των οποίων συνδέεται άμεσα και με την ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών.
enikonomia.gr