Σε ταχεία ανάκαμψη επιστρέφουν οι ξενοδοχειακές κρατήσεις στην Ελλάδα, ενώ τουρ οπερέιτορ και αερομεταφορείς αναφέρουν ήπια ανάπτυξη των κρατήσεων σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, μετά τις απώλειες κρατήσεων τελευταίας στιγμής για Ελλάδα, ιδίως από τη Γερμανία, που καταγράφηκαν από τα τέλη Ιουνίου έως την 12η Ιουλίου, την ημέρα που διεξήχθη η Σύνοδος Κορυφής των 28 στις Βρυξέλλες και επετεύχθη συμφωνία.
Αυτό αναδεικνύει, μεταξύ άλλων, το δελτίο της Gbr Consulting σχετικά με τις επιδόσεις του κλάδου των ελληνικών ξενοδοχείων κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2015.
Το γεγονός ότι για μεγάλο μέρος των ταξιδίων στην Ελλάδα είχε γίνει ήδη κράτηση και εφόσον δεν προβλέπεται επιστροφή χρημάτων σε περίπτωση ακύρωσης, είχε ως αποτέλεσμα ο αντίκτυπος των εξελίξεων μέχρι και τις 12 Ιουλίου στον τουρισμό να είναι περιορισμένος.
Εκτιμάται δε ότι η πρόσφατη εμπλοκή της Τουρκίας στον πόλεμό κατά του Ισλαμικού κράτους, και η τρομοκρατική επίθεση σε ξενοδοχείο στην Τυνησία ενδέχεται να είχαν θετική επίδραση στον ελληνικό τουρισμό.
Συγκεκριμένα, για την περίοδο που εξετάζει η έρευνα, οι επιδόσεις των αθηναϊκών ξενοδοχείων παραμένουν ισχυρές, καταγράφοντας αύξηση 7,6% στα έσοδα ανά διαθέσιμο δωμάτιο (RevPAR) σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2014.
Ο κλάδος των ξενοδοχείων στη Θεσσαλονίκη είχε επίσης σημαντική άνοδο RevPAR, της τάξης του 12%.
Στην υπόλοιπη Ελλάδα, τα RevPAR στα resort τη χώρας, σε περιοχές όπως η Κρήτη, η Μύκονος, η Σαντορίνη και η Καλαμάτα, βρίσκεται στα περυσινά επίπεδα.
Σε επίπεδο ανταγωνιστών, η Μαδρίτη συνεχίζει τη θετική πορεία της κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους, ενώ η Ρώμη εμφανίζει μικρές αυξήσεις στο RevPAR λόγω του πολύ καλού Ιουνίου.
Ο εσωτερικός τουρισμός υποφέρει, αναφέρει η έρευνα, ειδικά λόγω της επιβολής των capital controls, της συνεχιζόμενης αβεβαιότητας και της αυξανόμενης φορολογίας και οι προορισμοί που εξαρτώνται από τους έλληνες επισκέπτες έχουν δεχθεί μεγάλο πλήγμα.
Περιορισμένη αισιοδοξία για τη χρονιά
Ως συνέπεια των εξελίξεων στη χώρα, όπως η αύξηση της φορολογίας στον τουρισμό, η οποία ψηφίστηκε ως μέρος των διαπραγματεύσεων με την Ευρώπη και με την ελληνική οικονομία να εκτιμάται ότι θα έχει ύφεση 1% φέτος και περαιτέρω ύφεση στο 3,2% το 2016 σύμφωνα με την Oxford Economics, το βαρόμετρο της Gbr για το τρίτο τρίμηνο του 2015 προβλέπει τα εξής:
Η αισιοδοξία των ξενοδόχων για άλλη μια καταπληκτική χρονιά έχει περιοριστεί. Για το τρίτο τρίμηνο του 2015 προβλέπεται μείωση των πληροτήτων και σταθεροποίηση των τιμών ξενοδοχειακών δωματίων.
Οι ξενοδόχοι στα αστικά κέντρα παραμένουν αισιόδοξοι, ειδικά όσον αφορά την ανάπτυξη των τιμών δωματίου καθώς προβλέπουν σημαντικές βελτιώσεις για το ερχόμενο τρίμηνο σε σχέση με πέρυσι. Τα επίπεδα πληροτήτων αναμένεται να σταθεροποιηθούν καθώς μόνο μετριοπαθείς αυξήσεις προβλέπονται μέσα στο τρίτο τρίμηνο.
Λιγότερο αισιόδοξη εικόνα μεταφέρεται από τα resort καθώς προβλέπουν σημαντικές απώλειες στη ζήτηση, με συνεπακόλουθη μείωση των πληροτήτων τους.
Πηγή: tornosnews.gr