Ειδήσεις

Οι αλλαγές που ζητήθηκαν από Γ. Κατρούγκαλο- Μειώσεις για όλους, άμεσα οι αλλαγές

Την άμεση νομοθέτηση και εφαρμογή των αλλαγών για τις πρόωρες συντάξεις περιμένουν οι τέσσερις εκπρόσωποι των θεσμών που είχαν συνάντηση, χθες, με τον υπουργό Εργασίας, Γ. Κατρούγκαλο, ζητώντας την εφαρμογή της συγκεκριμένης μεταρρύθμισης ως ένδειξη πρόθεσης από την ελληνική πλευρά για συνεννόηση. Την ίδια ώρα, με την καταβολή των συντάξεων του Σεπτεμβρίου τίθεται σε εφαρμογή η αύξηση της εισφοράς για την περίθαλψη από 4% σε 6% στις κύριες συντάξεις.

Το ΙΚΑ εξέδωσε εγκύκλιο με την ένδειξη εξαιρετικά επείγουσα για την αύξηση του ποσοστού παρακράτησης από 4% σε 6% στις χορηγούμενες κύριες συντάξεις για την ασφάλιση του κλάδου παροχών ασθενείας των συνταξιούχων του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.

Η εγκύκλιος αναφέρει ότι από τη 1η Ιουλίου του 2015 το ποσοστό εισφοράς για υγειονομική περίθαλψη που παρακρατείται από τις κύριες συντάξεις όλων των ασφαλιστικών οργανισμών, του Δημοσίου και του ΝΑΤ, διαμορφώνεται από 4% σε 6%, με το ως άνω ποσό να υπολογίζεται επί του αρχικού μεικτού μηνιαίου ποσού της κύριας σύνταξης, η οποία συνεχίζει να ισχύει (δηλαδή στα αρχικά ποσά του 2009 πριν τις περικοπές των μνημονίων).

Στην εγκύκλιο αναφέρεται ακόμη ότι σχετικά με τις ήδη χορηγούμενες συντάξεις του Ιουλίου αλλά και του Αυγούστου του τρέχοντος έτους, τα ποσά τις εισφοράς που προκύπτουν ως διαφορά θα παρακρατηθούν από τη σύνταξη του Σεπτεμβρίου που καταβάλλεται τέλη Αυγούστου.

Έτσι, για παράδειγμα, σε κύρια σύνταξη 1.000 ευρώ (ποσό 2009), με την αύξηση της εισφοράς από το 4% σε 6%, η παρακράτηση θα πάει από τα 40 στα 60 ευρώ, δηλαδή ο συνταξιούχος θα χάσει επιπλέον 20 ευρώ το μήνα. Σε ό,τι αφορά τη σύνταξη που θα λάβει τον Σεπτέμβριο, θα είναι μειωμένη κατά 60 ευρώ, λόγω της τρίμηνης παρακράτησης (3 μήνες Χ 20 ευρώ = 60 ευρώ).

Τα μέτρα που προτείνουν οι δανειστές για το ασφαλιστικό, φέρνουν αύξηση ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης από 6,5 έως 17 χρόνια για τους ασφαλισμένους όλων των Ταμείων.

Ένας ασφαλισμένος ηλικίας 50 ετών, που θα μπορούσε να βγει στη σύνταξη στο β’ εξάμηνο του 2015 θα πρέπει να εργαστεί άλλα 6,5 χρόνια και θα βγει με πρόωρη σύνταξη στο τέλος του 2021.

Εάν ισχύσει πλήρως η πρόταση των θεσμών ασφαλισμένος που γίνεται 50 ετών το 2016 θα εργαστεί 8 χρόνια περισσότερο για να συνταξιοδοτηθεί πρόωρα στα 58 του το 2024. Εάν όμως συμπληρώνει τα 50 έτη το 2017, τα χρόνια εργασίας που θα πρέπει να συμπληρώσει για να βγει σε πρόωρη σύνταξη ανεβαίνουν στα 9,5 χρόνια.

Ακόμα χειρότερα είναι τα πράγματα για εκείνους που κλείνουν τα 50 το 2019 καθώς θα δουλέψουν 12,5 χρόνια επιπλέον και θα πάρουν πρόωρη σύνταξη το 2031.

Στόχος της ελληνικής πλευράς πάντως είναι οι αλλαγές στις πρόωρες συντάξεις να εφαρμοστούν σταδιακά και αντιπροτείνει να υπάρξει αύξηση των ορίων ηλικίας 6 μήνες ανά έτος από το 2016 – 2022.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου