Ένα απο τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν κάθε χρόνο πολλά από τα νησιά της Ελλάδος είναι η ομαλή λειτουργία των δικτύων υδροδότησης και αποχέτευσης. Ανεπαρκή δίκτυα και ελλειπής συντήρηση αυτών με όλα τα επακόλουθα όπως αποφράξεις αποχετεύσεων, λειψυδρία και όλα τα συναφή αποτελούν ένα θερινό εφιάλτη που ταλαιπωρεί όχι μόνο τους μόνιμους κατοίκους αλλά και τον τουρισμό αυτών των νησιών. Μελέτη που πραγματοποιήθηκε τους τελευταίους μήνες του 2013 και παρουσιάζεται τώρα από θυγατρική εταιρεία της ΕΥΔΑΠ μετά υποδείξεων Υπουργείων Ναυτιλίας και Αιγαίου καταγράφει επακριβώς το πρόβλημα και εκτιμά ότι με κονδύλια της τάξης των 66,4 εκατομμυρίων ευρώ μπορούν να δοθούν οριστικές και μόνιμες λύσεις. Το συγκεκριμένο δε ποσό καταμερίζεται ως εξής:
Νάξος: 12,9 εκατ. ευρώ για έργα διαχείρησης λυμάτων και επέκταση του αποχετευτικού δικτύου. Το νησί σήμερα αριθμεί 17.930 κατοίκους που ζουν μόνιμα και εξυπηρετούνται με συνολικά μήκη αγωγών υδροδότησης 277,4 χλμ και αποχέτευσης 133,8 χλμ. Το νερό που καταναλώνεται για τις καθημερινές ανάγκες προέρχεται απο τη λιμνοδεξαμενή Εγγαρών, πηγές και γεωτρήσεις.
Αμοργός: 10,6 εκατ. ευρώ για έργα αφαλάτωσης, διαχείρισης λυμάτων και κατασκευή βιολογικού καθαρισμού. Η υδροδότηση γίνεται από πηγάδια, πηγές και γεωτρήσεις. Το δίκτυο ύδρευσης του νησιού είναι 67,9 χλμ.
Μήλος: 8,8 εκατ. ευρώ για έργα επέκτασης του δικτύου αποχέτευσης (τωρινού μήκους 22,3 χλμ) και κατασκευή μονάδας βιολογικού καθαρισμού. Να σημειωθεί ότι το νησί υδροδοτεί τις ανάγκες 4.977 κατοίκων από ιδιωτική μονάδα αφαλάτωσης νερού (μήκους αγωγών 96,8 χλμ)
Τήλος: 6,1 εκατ. ευρώ για κατασκευή αποχετευτικού δικτύου (που απουσιάζει παντελώς) και προέκταση υδροδοτικού (μήκους 47,2 χλμ). Η μόνη πηγή υδροδότησης του νησιού με τους 780 κατοίκους είναι πηγές.
Αγκίστρι: 6 εκατομ. ευρώ για μονάδα αφαλάτωσης, βελτίωση υδροδοτικού (μήκους 18,8 χλμ) και κατασκευή αποχετευτικού – βιολογικού καθαρισμού που απουσιάζουν εντελώς. Οι 1600 κάτοικοι προς το παρόν εφοδιάζονται με νερό μόνο με μεταφορά.
Ελαφόνησος: 3,6 εκατ. ευρώ για δημιουργία απουσιάζοντος δικτύου αποχέτευσης. 1041 κάτοικοι υδροδοτούνται με 2 γεωτρήσεις που βρίσκονται στο νησί και 1 επιπλέον στην Πελοπόννησο. Μήκος υδροδοτικού δικτύου 11,4 χλμ.
Κίμωλος: 2,8 εκατ. ευρώ για δίκτυο αφαλάτωσης, δίκτυο αποχέτευσης και βελτίωση της μονάδας επεξεργασίας λυμάτων. Προς το παρόν οι 910 κάτοικοι του νησιού υδροδοτούνται με μεταφορά νερού από το Λαύριο.
Σίκινος: 2,7 εκατ. ευρώ για κατασκευή μονάδας αφαλάτωσης και 2 μονάδων επεξεργασίας λυμάτων. Οι 273 κάτοικοι υδροδοτούνται μέσω μονάδος αφαλάτωσης, μεταφορά νερού και υδρομάστευση πηγής (μήκος δικτύου υδρδότησης 19,9 χλμ)
Φολέγανδρος: 2,5 εκατ. ευρώ για νέα μονάδα βιολογικού καθαρισμού λυμάτων.
Καστελλόριζο: 2,4 εκατ. ευρώ για κατασκευή δικτύου αποχέτευσης και μονάδας βιολογικού καθαρισμού. Βελτίωση απαιτείται επίσης στην προϋπάρχουσα μονάδα αφαλάτωσης που δεν αρκεί για την υδροδότηση των 492 μόνιμων κατοίκων, πράγμα που έχει ως αποτέλεσμα να χρησιμοποιείται ταυτόχρονα και η μεταφορά νερού.
Ψαρά: 2 εκατ. ευρώ κυρίως για την κατασκευή αποχετευτικού δικτύου που απουσιάζει και μονάδας επεξεργασίας λυμάτων.
Αγαθονήσι: 1,1 εκατ. ευρώ για υποδομές αποχέτευσης.
Ηρακλειά: 1 εκατ. ευρώ για κατάργηση βόθρων και δημιουργία δικτύου αποχέτευσης αλλά και αφαλάτωσης προς αποφυγή της μεταφοράς νερού που χρησιμοποιείται έως τώρα για τους 141 κατοίκους της.
Σχοινούσα: 882 χιλ. ευρώ για μονάδα αφαλάτωσης και κατασκευή αποχετευτικού δικτύου προς κατάργηση των υπαρχόντων βόθρων.
Χάλκη: 810 χιλ. ευρώ για αντικατάσταση της μονάδας επεξεργασίας λυμάτων. Αφαλάτωση και αποχετευτικό δίκτυο υπάρχουν.
Αγιος Ευστράτιος: 565 χιλ. ευρώ
Οινούσσες: 336 χιλ. ευρώ
Υδρα: 310 χιλ. ευρώ
Δονούσα: 222 χιλ. ευρώ
Κουφονήσι: 195 χιλ. ευρώ
Πηγή άρθρου: http://apofraxeis4u.gr