Μουσακάδες, μπιφτέκια, κεφτεδάκια, γιουβαρλάκια, παστίτσια, μακαρόνια με κιμά… Πεινάσατε; Κρατηθείτε. Να ξέρετε ότι εμείς εδώ στην Ελλάδα, εκτός του ότι πληρώνουμε χρυσάφι για να τα φτιάξουμε, εργαζόμαστε και περισσότερο από όλους στην Ευρώπη για να μπορέσουμε να τα μαγειρέψουμε.
H Euronews εξέτασε το κόστος 500 γραμμαρίων μοσχαρίσιου κιμά σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες και οι τιμές που επιλέχθηκαν ήταν οι φθηνότερες που διαθέτουν μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ ή ιστοσελίδες στην κάθε χώρα.
Επίσης, για να λάβει υπόψη τις διαφορές στην τιμολογιακή δύναμη των καταναλωτών σε κάθε χώρα, η Euronews εξέτασε πόσες ώρες εργασίας χρειάζονται (με βάση τον κατώτατο μισθό κάθε χώρας) για να αγοραστεί η ποσότητα αυτή του κιμά.
Στην Ελλάδα κάποιος πρέπει να εργαστεί 1,2 ώρες για να αγοράσει μισό κιλό κιμά για 4,5 ευρώ.
Με βάση τις τιμές και μόνο, στη Γαλλία ( η δεύτερη πιο ακριβή χώρα ) τα 500 γρ. κιμά κοστίζουν 4,32 ευρώ, στην Γερμανία 3,98 ευρώ, στην Μάλτα 3,47 ευρώ και στην Ισπανία 2,97 ευρώ.
Αν ληφθούν υπόψη και οι εργατοώρες, μετά την Ελλάδα, δεύτερη έρχεται η Ρουμανία όπου χρειάζετα κανείς να δουλέψει 1,09 ώρες για μισό κιλό κιμά και ακολουθούν η Ουγγαρία με 0,69 ώρες, η Εσθονία με 0,75 ώρες και η Ισπανία 0,6 ώρες.
Πηγή: thetoc.gr