Ειδήσεις

ΓΓΔΕ: Διαπιστώθηκαν 1.956 παραβάσεις σε 641 επιχειρήσεις- Στο επίκεντρο των ελέγχων Ρόδος και Σαντορίνη

Την έκταση της φοροδιαφυγής στην Ελλάδα και κυρίως στις τουριστικές περιοχές αποκαλύπτουν τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ), που αφορούν σε ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν από τις 27 Ιουλίου έως τις 2 Αυγούστου. Σχεδόν το 18% των επιχειρήσεων εντοπίστηκαν να φοροδιαφεύγουν, ενώ κατά μέσον όρο σε κάθε μία καταλογίζονταν 3 φορολογικές παραβάσεις. Συχνότερη παράβαση σε ποσοστό ακόμα και 90% ήταν η μη έκδοση αποδείξεων.

Συνολικά, στο παραπάνω διάστημα διεξήχθησαν 3.672 έλεγχοι από συνεργεία των ΔΟΥ και της Υπηρεσίας Ερευνών και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων (ΥΕΔΔΕ) σε 3.620 επιχειρήσεις σε όλη την επικράτεια και διαπιστώθηκαν σε 641 επιχειρήσεις 1.956 παραβάσεις. Ειδικότερα:

• Από τις ΔΟΥ πραγματοποιήθηκαν 3.387 έλεγχοι σε 3.335 επιχειρήσεις και διαπιστώθηκαν σε 532 επιχειρήσεις συνολικά 1.484 παραβάσεις που αφορούν κυρίως, σε ποσοστό 90%, τη μη έκδοση ή ανακριβή έκδοση αποδείξεων.

Στον χώρο της εστίασης πραγματοποιήθηκαν 2.104 έλεγχοι και σε 324 επιχειρήσεις διαπιστώθηκαν παραβάσεις, ενώ από τους 3.387 ελέγχους οι 990 έλεγχοι πραγματοποιήθηκαν τις βραδινές ώρες, όπου διαπιστώθηκαν 204 παραβάσεις, γεγονός που φανερώνει την αυξανόμενη παραβατικότητα κατά τις βραδινές ώρες σε σύγκριση με τις πρωινές και τις απογευματινές.

• Από την ΥΕΔΔΕ πραγματοποιήθηκαν 285 έλεγχοι σε ισάριθμες επιχειρήσεις, και στις 109 επιχειρήσεις διαπιστώθηκαν 472 παραβάσεις. Οι έλεγχοι έγιναν σε ποσοστό άνω του 80% σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην εστίαση και στον τουρισμό, και σε περιοχές όπως το κέντρο της Αθήνας, σε τουριστικές περιοχές της Αττικής, αλλά και σε δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς (Σαντορίνη, Ρόδος, Εύβοια, Χαλκιδική, Αχαΐα, Πρέβεζα, Αιτωλοακαρνανία και Λευκάδα). Μάλιστα, τα αποτελέσματα έδειξαν ότι στους δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς η παραβατικότητα ξεπέρασε σε κάποιες περιπτώσεις το 54%.
Πέραν αυτών, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρ. Αλεξιάδης είχε χθες συνάντηση με αντιπροσωπεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων (ΠΟΠΕΚ), υπό τον πρόεδρό της Γ. Ασμάτογλου. Θέμα της συνάντησης ήταν η αναζήτηση λύσεων για την καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης και διάθεσης καυσίμων (λαθρεμπόριο, νοθεία, δασμοφοροδιαφυγή, κλοπή κ.λπ.).

Από την ΠΟΠΕΚ επισημάνθηκε η μεγάλη καθυστέρηση εφαρμογής νομοθετικών διατάξεων που αφορούν την εγκατάσταση ηλεκτρονικού συστήματος εισροών-εκροών σε όλα τα στάδια διακίνησης καυσίμων και υγραερίων, όπως εγκαταστάσεις διυλιστηρίων, εταιρειών εμπορίας πετρελαιοειδών, μεγάλων καταναλωτών, ιδιωτικών πρατηρίων του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, μεταφορικά μέσα χερσαία και θαλάσσια, πρατήρια αφορολόγητων καυσίμων κ.λπ.

Ο κ. Αλεξιάδης δεσμεύθηκε να επιληφθεί προσωπικά ο ίδιος για να ξεμπλοκάρει ο δυσκίνητος κρατικός μηχανισμός και να εκδοθούν όλες οι σχετικές υπουργικές αποφάσεις για τον έλεγχο της παράνομης διακίνησης καυσίμων.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου